Лозари блокираха пътя за Слънчев бряг

Те настояха за спешни мерки за стабилизиране на сектора
2 сеп 2021 13:08,
34

Снимка: БГНЕС

Старият път за Слънчев бряг беше затворен за кратко заради протест на лозари. Те се събраха край винзавода в Поморие и настояха за спешни мерки за стабилизиране на сектора.

Според изнесените данни от най-голямата браншова организация на прозиводителите на грозде у нас, насажденията само за последните две години са намалели в огромни размери - от близо 2 млн. декара до едва 300 000, пише БГНЕС.

Още по темата
Производството у нас се свива и става все по-бутиково, след като и нашият пазар беше залят от вносни вина на много ниски цени. Националното сдружение на българските лозари е провело редица срещи със служебния земеделски министър Христо Бозуков и зам.-министър Явор Гечев, както и с Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното, но без резултат.

"От НСБЛ настояваме да бъдат взети спешни мерки за излизането на лозарския сектор от колапса, в който се намира в последните години. Национални доплащания за сектора не само ще спаси лозарите в страната, но и ще повиши конкурентоспособността на бранша.

Високата безработица, крайната бедност и обезлюдяването на селските райони са само част от предизвикателствата, за които лозарството, ако бъде подпомогнат, ще успее да даде и своя принос", казаха от сдружението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Свинари преди 2 години
А ние , утре, ще помажеме* магистралата Софйя- Банкя, и в двете посоки !!
20
0
 
2
 
! Отговори
За България преди 2 години
Всичките му там министри в земеделието са ветеринари - животновъдството е приоритетно за България откакто сме в ЕС. 12 години си съсипваме земеделието ( всички знаем чие управление е през това време)! Може би с нова надежда хората излизат на улиците . Вече виждат , че има смисъл и някой ще ги чуе и би могло нещо реално да се направи - не както до сега - едни пари на няколко човека да млъкнат, а другите леко ги сплашваме, защото държавата работи за един тиквун.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато сме в съюз с бивши колониални държави все така ще е. Ще се гарантира техния внос и ще се мачкат родните производители уж, че не произвеждали качествено. А ако се подпише търговското споразумение с Канада СЕТА /разбирай със САЩ/ тук няма да остане автентичен български продукт. Нали затова усмихнатият Кирил Петков се срещна с канадската посланичка. Ама нали всички го харесват, че уж ни спасява от предишния продажник. Ще ядете ГМО и ще заприличате на тюфлеци.
18
5
 
1
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До 8, 19 и други подобни. Е, няма как да не се появят коментари на олигоффрени като вас, които ДЕЖУРНО обвиняват Борисов и ГЕРБ за всичко. И за есенните дъждове пак те ще са, нали?
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25. Глу.пак. Освен това си и лъжец. Имаше протести и на едните, и на другите. Долен манипулатор.
16
0
 
7
 
! Отговори
гого преди 2 години
До Анонименда плащаме по скъпо само защото е родно? БЛАГОДАРИМ ЗА РОДНОТО СКЪПО!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че нещо, но българското вино е по-скъпо и по-некачествено. Когато *** се научи да прави вино, тогава да ми идва с претенциите.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
общо 20 души с децата, затварят пътища..... само в БГ може да се случи това.А дядото дето си поддържа шкембето през цялото време - с много хубави дънки и джапанки се е барнал. Не личи да има финансови проблеми.
13
1
 
5
 
! Отговори
гого преди 2 години
тези получаваха пари да изкореняват лозята сега искат пари да ги засаждат.Това се казва бизнес.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, родното вино ако ставаше за нещо, гаранция щяха да го изнасят. Явно не стува, та това им е проблема. Крайно време е полицията да започне да си върши работата - за такива затварящи пътищата. Ако бг милиционерите бяха на частна служба, да са ги уволнили на секундата.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е само малък пример как си избиваме родното и внасяме всичко да може вносителите да печелят яко а норода седи без работа.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Кутията на Пандора е отворена, всеки иска доплащания от Държавата, все едно там е една бездънна каца. Първо бяха тия с розите, после тия с меда, сега лозарите. Аз мисля да излезем на протест пред АГ мъжете с "големи достойнсва" и повече от едно дете, защото има демографска криза и трябва да ни доплащат за тая работа дето я вършим, тъй де !
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тези ли? То сега май е модерно и всеки е на улицата да иска нещо. Мега адски *** матерял
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още 12 години Герб и не цели райони ще изчезнат, но и цял един народ!!! Ама всеки си заслужава живота......
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо се обезлюдиха цели райони? Хайде да върнем лентата назад 12 години и ще стигнем до истината!!!!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ пак прави "хаос в реда"
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ви заповяда да излизате да създавате хаос? Може би тези, които ще въведат "ред в хаоса"! Долни и смешни манипулации.....Ох
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие не разбрахте ли че до като сме в тая европейска ко...чина няма да имаме селско стопанство забраняват ни да изнасяме на европейските пазари и дори на трети страни защото подбиваме техния пазар а като скочат да, стачкуват испанци или гърци не се шегуват затварят всичко
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама то било голям страх 12 години от мутрите. Сега един след друг се появяват и си казват проблемите, едни работили без заплати, други не знам си какво....Защо чак сега се показахте бе мишоци? Кой ви е довел до това положение? Отидете в Банкя! Е сега вече правите лоша реклама на Герб!!!!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са тракторите Ламборджини, Кейс? Пиарът на едрия бизнесмен, който ги е пратил на площада, им е заповядал да вземат този стар трактор, написал им лозунгите. Кой ги праща?