Спецов: Никой не знае колко българи имат фирми в офшорни зони

ДАНС неутрализира заплахата срещу мен, каза той
Обновена: 10 окт 2021 22:38 | 10 окт 2021 20:14, Анисия Иванова
117
Спецов: Никой не знае колко българи имат фирми в офшорни зони

"Няма да кажа кой ме заплаши, само ще потвърдя, че имаше такава заплаха“, заяви директорът на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов пред bTV.

Той отказа да разкрие какъв е бил източникът и естеството на заплахата, като посочи единствено, че вероятно е била провокирана от неговата работа по „изсветляването на парични средства“, което е засегнало нечии икономически интереси. „Информирах председателя на ДАНС. Те поеха цялостната дейност по неутрализирането на тази заплаха“ каза още Спецов.

По нашумялото международно журналистическо разследване „Пандора пейпърс“ Спецов посочи, че сами по себе си офшорните фирми не са нещо лошо, но не и когато се използват като параван за укриване на средства от публични фигури. По думите му никой не знае колко хора в България имат фирми в офшорни зони.

Според него нямало смисъл да се отварят фирми в офшорни зони, защото данъчните ставки у нас били изключително благоприятни, освен ако целта не билра укриване на доходи.

„Асен Василев е регистриран като краен собственик, видно от регистрите. При Николай Младенов и Делян Пеевски това нещо го няма. Сега трябва да изследваме дали през тези офшорни сметки са минавали пари, или не са минавали“, коментира още шефът на НАП.

Той обясни, че порочната практика, открита на Капитан Андреево - "Златния гьол", е пресечена. Фирмата за дезинфекция с години не била свързана с НАП и таксите са отчитани незнайно как.

По казуса с фирмата му, за която се твърди, че е продадена с огромни задължения, Спецов обясни, че е придобил собствеността върху нея, след като е напуснал НАП, но не е продължил нейната дейност по търговия със зърно, тъй като е имал планове за друг вид дейност, за които обаче не е намерил финансиране.

"Чиста фирма, всички сделки са явни, данъците са платени“, увери той и подчерта, че двама души, чиито самоличности не разкри, сами са се свързали с него с искане да купят фирмата. Той обясни още, че тя е нямала 1,2 млн. лв. задължения, както се твърди в публичното пространство, а това е сумата към днешна дата след натрупаните лихви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
31
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Беше се подготвил с няква историйка за измамата си, как му пожелали фирмата и как хвърлил много усилия. Всичко друго нямало да отговоря.Изказ, език на тялото, сочи с тоя пръст на квартална батка.***, измамник та дрънка.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кво говорят тея. Овшорна фирма да имаш е напълно легално и не е срамно. Въпроса е дали имаш пръстъпни дейности или не. Всеки един человек може си отвори овшорна и фирма и то до няколко часа през интернет ... ГАЗПРОМ също е овшорна ако става въпрос.
11
3
 
24
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Да си припомним някои класики от миналото:Пирамиди, фараони и балъци за милиони. Куче влаче, рейс, диря няма няма хей. (х2)
10
1
 
24
 
! Отговори
Брей, преди 2 години
Че как става така, двама души са се появили, и поискали да купят фирмата? Тоя съвсем ни взе за балъци! И ако задълженията са 1,2 със лихвите ,колко са били като си продал фирмата, на двама , дето са се "появили"! Много добре знаеш, но защо не го кажеш на глас?
9
1
 
27
 
! Отговори
Да преди 2 години
В частния бизнес тоя пич не става и за касиерка в квартална заложна къща.Малеее, светльо що пот проля и тоя колко вода изпи.
8
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма да кажа кой ме заплаши, само ще потвърдя, че имаше такава заплаха, заяви директорът на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов пред Btv-И ТОЙ почва като Рашков," заплашиха ме но няма да кажа кой". Нали, това е мнооого несериозно? Като му гледам визиономията на бухал ми идва да превърна.
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лелелелеле гледах интервюто,срам за журналистиката,този сам не си вярва!!!Чак Светльо се препоти и започна да въздиша тежко от отговорите му!
6
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигурантът радев е за затвора заради тези ментета които ни натрапи
5
2
 
15
 
! Отговори
WTF преди 2 години
Помощ...някой ме бо=цна, но няма да кажа кой...А ти кой бо=цкаш Румба...кажи си...НПО-тата са зад теб
4
4
 
34
 
! Отговори
Нмк преди 2 години
Този е за затвора!Радев убирай си ментетата и да те няма!
3
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутринта слушахме Кирчо, вечерта бе ред на Спецов, значи утре сутринта да очакваме Асенчо по бтв?
2
6
 
27
 
! Отговори
Асан преди 2 години
На бирника Спецов офшорката е Мюмюн... 1,5 милиона крадна с лихвите 3 милиона дължи :)))
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДАНС кога ще неутрализира заплахата ОТ ТЕБ?