Първият "зелен сертификат" у нас - още през 1908 година

Документът вероятно е използван за пътуване в Османската империя
113

"Зеленият сертификат" предизвика сериозни полемики у нас, но историята показва, че подобен документ изобщо не е нещо ново.

Сертификат за ваксинация с печат на турския султан е открит в Петрич. Документът е за едра шарка и датира от 1908 година.

"Зеленият сертификат" за ваксина е сред експонатите в Петричкия исторически музей. Открит е при разрушаване на стара възрожденска къща в центъра на града, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Той съдържа лични данни за лицето, което е ваксинирано – лично и фамилно име – възраст, занятие и вероизповедание, съдържа и дата, на която е направена ваксинацията. Документът датира от първото десетилетие на 20-и век, вероятно от 1908 година", уточни уредникът на "Нова и най- нова история" в Историческия музей-Петрич Тодор Тараков.

Документът е издаван за пътуване в Османската империя. Интересното е, че сертификатът е част от кочан, напечатан в печатница.

"Документът е за ваксинация от болестта едра шарка и е използван от жители на Османската империя, вероятно за пътуване, но предполагам, че е в рамките на Османската империя. Документът е на османо-турски и само заглавната част е написана на френски език, който тогава е бил международен език", обясни Тараков.

Историците изтъкват, че България е една от първите държави, която въвежда задължителната ваксинация срещу едра шарка преди повече от век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, върнахте ни в 19 век.
12
2
 
26
 
! Отговори
дете от соца преди 2 години
И аз имам много 'цертификати' за ваксини от онова време. Ама никой от тях не ми е давал специални права, ограничения или задължения!!!
11
3
 
15
 
! Отговори
аве т_пананари ... преди 2 години
всеки има имунизационен паспорт !!!! не е това важно !!!! а какво се поставя като ваксина !!! тъпани !!! проверено ... качествено ... изпитано !!! какво ми сравнявате запорожец с BMW !!! и аз имам белег на рамото .... ГАНЪООООООО!!!
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната статия от серията "вазелин"? Така, за да поемем по-леко случващото се.
9
1
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Документът е издаден 120 години след изнамирането на ваксина срещу едра шарка. Едуард Дженер е живял в края на 18-ти век. А този сертификат е от началото на 20-ти.
8
1
 
13
 
! Отговори
Нане преди 2 години
През 1908 година, Царство България няма нищо общо с анадолците, така, че ми е у лево при тях, кви документи е имало.... неуважаеми ***...
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което ще направя ако искат да направят лагери за неваксинирани тук,Боян Расате бълха го ухапала с тия 1000 лева..за мен ще върнат смъртното наказание!!
6
2
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
От кога у нас се пише на латиница?Съединението на България е от 06.09.1885 г т.е през 1908 у нас османска империя няма.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще кажат демократите,ето преди комунизма колко развити сме били :))
4
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сертификат ама за ваксина, не за биопродукти с 6 месеца гаранция и бустер след бустер. Първото е за здраве, а второто бизнес за милиарди.
3
6
 
24
 
! Отговори
Историк преди 2 години
О, аз видях един 'сертификат' изсечен на камък от 3 века преди Христа! Трудно се е носел ама те хорат били по ячки тогава, а и по вярвали на Учените, Политиците и Медийте...
2
6
 
31
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
от 10 кладенеца вода носят да налеят в пропагандната мелница..........
1
11
 
3
 
! Отговори
n преди 2 години
араби владееха нългария и сега араби саздадоха ковид 19 това е тяхна маниполация