Първият "зелен сертификат" у нас - още през 1908 година

Документът вероятно е използван за пътуване в Османската империя
113

"Зеленият сертификат" предизвика сериозни полемики у нас, но историята показва, че подобен документ изобщо не е нещо ново.

Сертификат за ваксинация с печат на турския султан е открит в Петрич. Документът е за едра шарка и датира от 1908 година.

"Зеленият сертификат" за ваксина е сред експонатите в Петричкия исторически музей. Открит е при разрушаване на стара възрожденска къща в центъра на града, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Той съдържа лични данни за лицето, което е ваксинирано – лично и фамилно име – възраст, занятие и вероизповедание, съдържа и дата, на която е направена ваксинацията. Документът датира от първото десетилетие на 20-и век, вероятно от 1908 година", уточни уредникът на "Нова и най- нова история" в Историческия музей-Петрич Тодор Тараков.

Документът е издаван за пътуване в Османската империя. Интересното е, че сертификатът е част от кочан, напечатан в печатница.

"Документът е за ваксинация от болестта едра шарка и е използван от жители на Османската империя, вероятно за пътуване, но предполагам, че е в рамките на Османската империя. Документът е на османо-турски и само заглавната част е написана на френски език, който тогава е бил международен език", обясни Тараков.

Историците изтъкват, че България е една от първите държави, която въвежда задължителната ваксинация срещу едра шарка преди повече от век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е здравен картон, няма нишо общо с фашисткия сертификат.
32
1
 
21
 
! Отговори
Имунизационни преди 2 години
паспорти имаше и преди, даже кръвната група и резус-фактор бяха посочени. Но не са били задължителни. Слагаха печати с годинта и вида на поставената ваксина. Ако искаш, правиш си такъв. Малка бяла хартийка с 4 странички. Със ситни букви пишеше, че е препоръчително да се носи с личните документи, ако в случай на инцидент, лицето не може да даде информация. Издаваха се и международни такива паспорти, не сертификати, на хора пътуващи към рискови от зараза държави. Нищо общо със сегашната пр0ст0тия.
31
1
 
12
 
! Отговори
Morgan Freeman преди 2 години
До: номер 23 Невяра в науката???Ама в науката кой каза че трябвало да се вярва??? Ти сериозно ли???Учените по природа са хора скептици! Те се съмняват във всеки и във всичко! Основата на науката са доказателствата! Това е науката братче! Няма вяра! Повечето учени са емпирични скептици, които признават възможността за познание, основано на доказателства, но поддържат, че нови доказателства винаги могат да доведат до преосмислянето на предишни заключения!
30
3
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Гова оэначава, че се връщаме много наэад. Което е добре, в сравнение с чaлгa, пpocтитyция, краж6а, лъжа и нapкoмания в наши дни.
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе неграмотници откъде накъде цензурирате българската класика бай Гааньоо на Алеко бе? Пак ли от Брюксел е забранено? Ваксина няма да си сложа никога точно защото го искат брюкселските фашисти.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не би да твърдите, че тези, дека са го немали това кестере, не им е било позволено да пътуват, да се срещат с хора, да идат на кръчма, да пазаруват, да продават, да дишат и да живеят? Верно ли това твърдите? Османската имерия, в сравнение със съвременния нациски и хомосексуален ЕС, е хуманно общество с високо морални ценности и идеали! Никой не си е позволил за такава хартия да ограничава хората и да унищожава икономиката и живота.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва ли на бай *** са му искали сертификат за да шета из трговските обекти.
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сравнявате ваксина срещу едра шарка, която се поставя веднъж в човешкия живот срещу изключително смъртоносно заболяване и сертификат, издаден след век от създаването й с експериментална недоноска? А после питате защо хората не ви се връзват на пропагандата! Е как да се връзват на такива неграмотни писаници? Чудя се как ви плащат и не са ви изволнили всички ***!
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек вярваа в богове, нарича се религия. Не съм чул за такава секта, вярващи в науката и въпросът е правилен: Коя по-точно? Например расовата теория е забранена в ЕС но се изучава в Китай. Там има много научни трудове за жълтата раса - най- великата на земята.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом османскте турци са ни искали сертификат тичам да се ваксинирам убеихте ме.
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само пропускат да кажат, че тези ваксини тогава са били изпитани, а не забъркани за няколко месеца.
22
1
 
14
 
! Отговори
Wutte von Shopenhous преди 2 години
Ега ми покажете османска декларация за информирано съгласие за ваксинация, е те тогиз ша *** убедите че ше требе да се вапцинирам със незадължителните вапцини срещу модернио коронавирус SARS-CoV-2!!!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И проституциятa..
20
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие самите си живеете в 19 век. Вяра в магии и невяра в науката.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то и робството е старо колко света
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз се сетих за Моканина...
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 1000 години за крепостните селяни еимало доста мерки. Да се върнем в средновековието ли?
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сравнявайте недоразумението ваксина срещу ковид с тази, за едра шарка. Втората се поставя веднъж в живота, ваксинираните не разнасят зараза и не боледуват. А едрата шарка отнема живота на повечето от половината заразени. Много по-опасна е. Съвременното недоносче е безсмислено, няма такъв ефект, а и е опасно и недоизследвано.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС с мракобесната Османска империя ли се сравнява? Боже, колко мъка има по този свят, Боже.
14
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сертификати за това, че участват в медицински експерименти имало ли е? Щото сега такива ни раздават.

Спонсорирани публикации