Продължителността на живота в България - 73-74 години

Излизащите от пазара на труда 100 души се заместват от едва 64 души
30 ное 2021 15:33, Нели Христова
84
Продължителността на живота в България - 73-74 години
Снимка: Pixabay

Средната продължителност на живота у нас е 73-74 години. Това стана ясно от представянето на проект застаряването на работната сила и как отделните поколения да работят по-добре заедно. Той бе представен от Цветан Спасов, главен директор на дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в МТСП на пресконференция в Българска стопанска камара, предаде БГНЕС.

"Ако през 2000 г. 100 души са излизали от пазара на труда, те са били замествани от 120 други на пазара на труда. През 2021 г. излизащите от пазара на труда 100 души се заместват от само 64 души. Ако продължава тенденцията, това ще влоши пазара на труда и ако не се вземат мерки, допълнително ще усложни и ще постави на дневен ред теми, които много трудно ще бъдат решени от което и да било поколение", алармира Спасов.

Експертът каза, че не трябва да се приема застаряването на населението като отрицателна тенденция, а като скрит човешки ресурс, който се налага да бъде стимулиран и използван при настоящите условия. По думите му е важно да се намери подходящият подход при решаването на тази задача.

Той изтъкна още, че при по-възрастните хора липсват част от съвременните умения, които са необходими за работната сила, като например дигиталните умения.

Изграждането на дигитални умения в младото и възрастното население остават приоритетна задача. В Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени 400 млн. лв. за създаване на базови и надбазови дигитални умения. За това Спасов се надява населението над 60-годишна възраст да се включи в създаването на такива умения.

Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов от своя страна допълни, че все повече нараства възрастта на хората, които искат да работят, което има не само житейски, но и икономически и социален ефект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
11
 
! Отговори
Петко преди 2 години
При тоя живот даже са ми много 73 год. Над 50 години човек е не вече половината от предишния ,и остават само мъки ,болести и терзания. Защо Африка е във възход-защото там населението е на 20 год,рядко да докара някой до 50. Природата си знае работата най-добре!
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като споменахме продължителност на живота, се сетих да питам: а Кунчев къде е? Появи ли се на работа?
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия е 61 г. така че не ни плашете.
12
5
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
Ти не знаеш граматика, не знаеш да пишеш правилно, ама си седнал да говориш за училища и учебни програми. Моля, скрий се и марш в склада да бачкаш за 2000лв.. ПроблемЪТ са такива, като теб, които си мислят колко много знаят, ама за нищо не стават.
11
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2021 г. излизащите от пазара на труда 100 души се заместват от 64 души, но за компенсация, работодателите принуждават тези 64 да работят толкова, колкото са работили излезлите от пазара на труда 100 души. Съвместяват 2-3 длъжности.
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво требват ти 40 години стаж и плащане на данъци и удръжки та да зимаш 6-7 години мизерна пенсия. Абе яяя...
9
2
 
19
 
! Отговори
ехо преди 2 години
а че излизат нискоквалифицирани и некомпетентни кадри от училища и университети не е проблем? това е проблема. При добре устроена учебна програма и университети произвеждащи нужните кадри за икономиката 64 човека спокойно могат да заместят 100 излизащи от пазара на труда и то при по-високи заплати.
8
6
 
9
 
! Отговори
ЛЪЖА преди 2 години
Средната продължително в България е точно 75.1 г. за жените е 78.6 г. а за мъжете 71.6 г.
7
4
 
14
 
! Отговори
Имотен Брокер преди 2 години
Купувайте по-бързо хралупите из София, че рано се умира. Да имате време да поживеете и да се порадвате в тия бетонени обори. Тел.: *** Обадете ми се. Само по 3000 евро квадрата. Бързайте.
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще обучаваме хората над 60 години за програмисти? Аме теоретично е възможно, сигурно ще схаванат по-бързо от татуираните двайсетгодишно нищонеможещи, но все пак има и друга страна - кой от тях ще иска да се занимава. След като младите не искат да работят, а само да ядат, защо ноякой си мисли, че ще впрегне старците??
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уверил съм се че има висши сили и че всеки си има писалка,затова ваксина няма да сложа..каквото има да стане ще се случи!!
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишат ги Ковид
3
5
 
20
 
! Отговори
Край преди 2 години
Продължителността на живота при българите е като при румънците, гърците, сърбите и повечето европейци. НО. Огромното ни малцинство роми я сваля надолу за страната.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОКЕЙЙЙ!
1
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при радев е така