Какви са причините за днешната брутална детска агресия?

Словесната агресия вкъщи също се отразява на децата, смята Анна Влаева
7 яну 2022 12:38, Ния Христова
93

 

През последните дни отново се повдигна темата за насилието между деца, след като в социалните мрежи се появиха кадри на побой над 13-годишно момче в столичния квартал "Лагера", а след това и на друг случай от кв. "Надежда".
 
"Откъде идва агресията можем да търсим причините на много места. Можем да ги търсим в семейството. Когато вкъщи има някаква агресия, макар и само словесна, тя се изразява и при децата. Можем да търсим причината и в локдауна, изолацията. Това са големи деца, които са били много дълго време изолирани вкъщи с компютрите си. Те са били на училище онлайн, но никой не знае какво са правили в свободното си време", посочи специалистът по ранно детско развитие Анна Влаева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Детският психолог Димитрина Проданова коментира, че има няколко системите - семейство, училище и социум.
 
"Върху тези деца влияят моделите на обществото, както и моделите, които им задават социалните мрежи. Тук има специфики, които трябва да търсим, които провокират децата да се вкарват в такива ситуации. Според мен, не зачестява насилието от деца към деца. Сега просто го виждаме. Най-бруталното е, че е заснето", изтъкна тя.
 
"Има един много важен аспект на социалните мрежи и той е, че всеки човек там става медия. Той има трибуна, от която да се изкаже. Децата смятат, че там може да изявяват себе си. Има едно объркване на ценности. Героизмът и смелостта, които би трябвало да са едни коренно различни като проява ценности, в момента за тези деца са бой, насилие, унижаване на себеподобен", изтъкна Влаева.
 
"Училището не е институция, която трябва да научи децата ни как да смятат и пишат. То е водещо, като институция, която да учи децата ни как да си взаимодействат", уточни детският психолог.
 
"Ние трябва да се променим. Ние сме модел. Говорим тук за едни младежи, които отдавна са се дистанцирали от родителите си", добави Проданова.
 
И двете са категорични, че са нужни по-чести срещи с психолози в училище, както и специални часове.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Елементарно еНаистина ли мислиш че виждат всички тези неща, стмнявам се да е така, помниш ли когато беше малък, интересуваше ли се от политика или по-скоро, търсеше мястото си в тайфата?
31
7
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
"...Причината е, че имат за родители първобитни русофили..."- Причината е в Краварските "ценности", мувита и "морал", пък и народа си ни е малко.....пpoздичък, така по ленински :)))
30
1
 
11
 
! Отговори
Картофчо преди 2 години
Защото като направят такова нещо, не им спукат задниците от бой като при нас, а им дават пастичка, за да се успокоят и да не са агресивни :))) Обаче на него като му хареса пастичката утре пак ще набие друг.
29
0
 
5
 
! Отговори
Do 15 преди 2 години
Първобитни,явно такива като теб са причина за лошото възпитание на децата.Ами направи нещо по въпроса-четене на книги,театър,ценности.....,има начин да се цивилизоваш.
28
2
 
13
 
! Отговори
STOP преди 2 години
Неангажираност с труд, липса на ангажимент, свободия и безотговорност са в основата на агресия у подрастващите !!! Чакам някой да ми обори думите...
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната доза простотия излята от разни високоизвисени кухи ***. Такива случаи и то доста по-брутални е имало винаги, достатъчно е да си напрегнем мозъчетата за да си припомни детството си. Но какво пък, защо да не изпаданем в дълбоки драми, защо разни смешници да не разтягат локуми с месеци.
26
4
 
10
 
! Отговори
Йосарян преди 2 години
Нали искахме капитализъм. Това е капитализъм. Напълно нормално за този строй. Джунгла.
25
2
 
13
 
! Отговори
888 преди 2 години
Нещата с агресията в БГ отдавна са извън контрол. Още преди 15+ години го казвах, но всички ми казваха, че съм мек и малко бия в ляво. Сега ще си берете плодовете на ниския минимум на отношенията между хората, който сами създадохте последните 30+ години. България е джунгла, а не цивилизация ...
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъжната истина е, че сме сравнително *** народ който не е за демокрация. Всеки се мисли за цар и по-висш от бога. Еми не е така, затва сме и на това дереже.
23
1
 
14
 
! Отговори
Елементарно е преди 2 години
Децата ни не са прости те виждат и копират поведения. Виждат как залавят човек да разбива магазини срещу който има 16 следствени преписки но още е на свобода.Виждат друг който с три наркотика и алкохол шофира и убива друг и още е на свобода.Виждат как цяла една партия краде народа 12 години и нищо.Виждат как с купени дипломи стават министри Виждат как техни съученици сричат но завършват средно образование. Виждат как няма наказание за който си плаща. Е те да не са глупави.Правят каквото виждат
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е в джунглата - оцеляват най-агресивните хищници! Децата ни не са виновни! Те са това, което им налагаме като модел - в държавата, от телевизора, в семейството. Ако не ви харесва, трябва да си върнете човешкото като излезете от джунглата.
21
0
 
9
 
! Отговори
Азимов преди 2 години
Медиите. В това числои вие. Вижте кои са героите на статиите ви.
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нечестно е да се говори, че сега нещо е по-различно. Винаги се е случвало това. "Бандите" са имали своята роля в цялата история. Поучителна за хората които успяват да се спасят, виждайки през какво преминават като младежи и пагубна за всички останали, които продължават по порочният път, макар и засипани със злато. Децата които преминават през подобни нечистотии, успяват да имат усещане за справедливост, а на децата които си стоят в къщи, такава им липсва
19
2
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Чувство на тотална безнаказаност и липса на обществени морал и ценности !!!
18
5
 
6
 
! Отговори
мандраджиев партизан преди 2 години
дрогаре всички знаем кой е виновен инстанбулската конфекция ги направи таквиз ***, вече няма казарма няма и мъже могат като стадо да нападат а при 1 на 1 код кафяво
17
4
 
18
 
! Отговори
НЕ ЗНАЕХТЕ ЛИ? преди 2 години
Какви ли не неща се случват всеки ден в училище. Гаменчета влизат в женските тоалетни. Тормозят другите ученици. Учителите гледат да си изпеят урока и бягат да се скрият в учителксата стая, В междучасията кой оцелее оцелее. Случват се страшни неща, но няма запис. Няма запис няма проблем? Много деца се чудят как да оцелеят (буквално) всеки ден в училище. Да се направи проучване колко деца ходят с желание???
16
3
 
12
 
! Отговори
Така е преди 2 години
защото всички са свикнали да си решават проблемите с бой- вижте и възрастните. Правете си сметка
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако големите батки родители и намазани с кво ли не майки, полагаха обществено полезен труд пред всички дали щеше да е така. Бащата играч ако само три дена мете училищния двор пред всички дали другия път синчето му ще се прави на бабаит? Всички с голямо самочувствие трябва да бъдат смачквани. Оня ден така един с една S-класа на 15г. се прави на бабайт, абе тя колата му в нормална държава я ползват за кокошкарник а той го раздава ербап. То затова умните бягат по чужбина, а тука остават комплексари
14
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината е, че имат за родители първобитни русофили.
13
7
 
9
 
! Отговори
Дфъъуууъъ преди 2 години
Борисов унищожи българия децата няма и къде да спортуват да играят борисов развали и игрищата за децата

Спонсорирани публикации