Какви са причините за днешната брутална детска агресия?

Словесната агресия вкъщи също се отразява на децата, смята Анна Влаева
7 яну 2022 12:38, Ния Христова
93

 

През последните дни отново се повдигна темата за насилието между деца, след като в социалните мрежи се появиха кадри на побой над 13-годишно момче в столичния квартал "Лагера", а след това и на друг случай от кв. "Надежда".
 
"Откъде идва агресията можем да търсим причините на много места. Можем да ги търсим в семейството. Когато вкъщи има някаква агресия, макар и само словесна, тя се изразява и при децата. Можем да търсим причината и в локдауна, изолацията. Това са големи деца, които са били много дълго време изолирани вкъщи с компютрите си. Те са били на училище онлайн, но никой не знае какво са правили в свободното си време", посочи специалистът по ранно детско развитие Анна Влаева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Детският психолог Димитрина Проданова коментира, че има няколко системите - семейство, училище и социум.
 
"Върху тези деца влияят моделите на обществото, както и моделите, които им задават социалните мрежи. Тук има специфики, които трябва да търсим, които провокират децата да се вкарват в такива ситуации. Според мен, не зачестява насилието от деца към деца. Сега просто го виждаме. Най-бруталното е, че е заснето", изтъкна тя.
 
"Има един много важен аспект на социалните мрежи и той е, че всеки човек там става медия. Той има трибуна, от която да се изкаже. Децата смятат, че там може да изявяват себе си. Има едно объркване на ценности. Героизмът и смелостта, които би трябвало да са едни коренно различни като проява ценности, в момента за тези деца са бой, насилие, унижаване на себеподобен", изтъкна Влаева.
 
"Училището не е институция, която трябва да научи децата ни как да смятат и пишат. То е водещо, като институция, която да учи децата ни как да си взаимодействат", уточни детският психолог.
 
"Ние трябва да се променим. Ние сме модел. Говорим тук за едни младежи, които отдавна са се дистанцирали от родителите си", добави Проданова.
 
И двете са категорични, че са нужни по-чести срещи с психолози в училище, както и специални часове.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
10
 
! Отговори
Тиквоча преди 2 години
Това явление в България не е ново , ами си го има от 90те години, ясно защо се получава тогава. Разликата е че тогава и допреди 10на години нямаше кой да заснема такива случки. Сега всеки може да заснема и да го показва. Това мисля и показва,и че нивото на наглост също се е покачило доста, защото извършваш престъпление и най- нагло го показваш после. Проблема е че в България не се работи за прекратяването на такива случки, или ако се работи то май няма поне засега видим резултат.
51
0
 
8
 
! Отговори
и те така преди 2 години
фейсо и чалгата които са превзели огромен брой семейства .
50
2
 
12
 
! Отговори
Состин преди 2 години
Идва от опростачването на тоя народ, благодарение на Славчо Трифонов, Азис и цялата чалгарска орда. Това е продукта на липсата на всякаква ценностна система, липса на родителки контрол, тъй като родителите са тези дето израстнаха кланяйки се на Илиеви, Маджо и сие, вътящи кръшни *** по кручмите. Липса на представа за добро и лошо, липса на уважение, липда на всичко което те прави човек. А и липда на шамари!!!
49
0
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Много вярно за насоките,но родителите са глупави.
48
4
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
В България в един дом живеят три поколения. Бабо дай 5 лв, станал 20-30 годишен, дядо дай 5 лв и луп на машинките или за дрога или алкохол...бащите и майките, казват не ме вълнуват, дядото и бабата, добре баби, ето ти 5 лв. В Холандия син,дъщеря след 18 г вън и никакви пари, да работят и да се издържат. Но в случая с агресията, трябва да ОСЪДЯТ РОДИТЕЛИТЕ! И ТО ДЪРЖАВАТА!!! ЗА ВСЯКА АГРЕСИЯ, БУМ БАЩАТА И МАЙКАТА В ЗАТВОРА..
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ми всичко е до възпитание в семеиството трябва да го учиш детето да не се бие да не отвръща на връснастни хора да помага на болни хора да работят още от малки да се учат на труд и да не им давате всичко на готово а наи виновни са таблетите на които по цял ден играят игри и се зомбират и много учат трърде много информация.
46
1
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
от прости родители без образование какви деца очаквате да се пръкнат ето викартинката на днешното общество липса на образование професия доходи ипъзела се нарежда бабата и дядото са от същия калибър съсипани поколения
45
0
 
4
 
! Отговори
животинското преди 2 години
им е по-близко щотоп вманиячения материализъм и простотията води до еволюционен регрес.
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата действат адекватно с насилие, защото само това виждат. Да започнем отгоре-надолу. САЩ , НАТО и МВФ насилват цели държави. Същото правят световни фирми като Фейсбук и др. Те насилват работниците си с цел печалба. Във филмите се лее кръв с цистерни.Дори порноклиповете приличат не на любов, а на изнасилване. Накратко- насилието е навсякъде, а любовта, прошката и милостта ги няма. Печалбата се издига в култ, а милосърдието и приятелството са качества на глупаците. Да продължавам ли?
43
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами затворете децата за още 2 години и се чудете?!
42
3
 
7
 
! Отговори
Мисля си преди 2 години
Най-много у-бийства, жестокост и насилие има във ФАЩ-училищата, натам сме тръгнали и ние. Преди 1989 г се биехме, но никога жестоко.Днес момичетата тийнейджърки са по-жестоки от момчетата преди 30 г.
41
0
 
14
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Родителите тотално са зарязали децата си на самотек. Метнат им таблет, телефон само и само да не се занимават с тях. Давам им какво поискат, не знаят какво е наказание. Нямат никаква дисциплина и си мислят,че всичко е даром.
40
2
 
2
 
! Отговори
истината преди 2 години
Не съм сигурен, че това насилие се случва по-често от преди 30 години например.Според мен причините могат да са две. Семейство и училище. Ако едното от двете не е читаво или въобще липсва това е резултата
39
1
 
4
 
! Отговори
50 преди 2 години
не е ли кво се дава по Българската телевизия? Не е ли възпитанието? Щото Холивуд правят най-различни филми. Какво избираме да показваме си е наша работа
38
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че след като Радев дойде на власт започнаха такива вандалщини и хулиганщини, каквито никога ктеди не е имало.
37
3
 
8
 
! Отговори
Варненец преди 2 години
Над 90 % от жестокостта в Българско идва от продуцентите на Холивуд.
36
1
 
9
 
! Отговори
дядо ти Йоцо гледа, преди 2 години
Ми пуснеш новините по БНТ,БТВ,НОВА и започва оплюването на правителство,министри,кризи,ток,газ и т.н. с надпревара кой е по по най !А при Боко му лъскаха...имиджа,колко е велик....,ама не казваха,че си има прокорор,...че краде с гъ за,...че е с мутренски похвати !...имаше малии страх,...че можеше на всеки,да му вземе бизнеса,пращайки данс,прокоратурата,нап,...и си аут,дотук !
35
1
 
8
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Боят им е малко на на тия ***. И трудът. И това фалшиво говорене, и то е причина. Всички били добрички. Тъпотии! Има добри, има и лоши хора. Но ние си затваряме за фактите и плямпаме глупости, за да сме съвременни модерни анализатори.
34
0
 
11
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
Такива като теб, държат децата си златни клетки, пълнят им главите колко са специални и единствени на света, глезят ги и им дават всичко даром. Какво да излезе от такива деца? Глезльовци, мамини детенца, кито след като порастнат ще бъдат буквално смазани от реалния свят, защото никога не са живяли в него. Какво лошо има в това едно дете да работи, да формира трудови навици, да се научи на отговорност, да се сблъска с реални проблеми?
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До STOPДнешните деца са отражение на родители си - страхливи и мързеливи мекокитковци. Някой му ударил един шамар и веднага изпада в дълбока депресия, защото на маминото детенце му е насадено, че цял живот всички ще му правят шпалир и ще го носят на ръце. Днешните деца не могат да справят с елементарни проблеми от ежедневието - пълна трагедия, за която сме виновни всички ние.

Спонсорирани публикации