Петков: Даваме пример за нов подход с реални резултати

България и РСМ подписаха три меморандума за сътрудничество
Обновена: 25 яну 2022 17:54 | 25 яну 2022 12:40, Веселина Йорданова
163

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков заяви, че е доволен от резултатите от съвместното заседание с правителството на РСМ и благодари за "много добре свършената работа".

След края му бяха подписани три меморандума - в областта на земеделието, малките и средни предприятия, развитие на жп връзката София - Скопие. Според Петков това е примерът за нов подход с нова енергия и реални резултати.

Още по темата
Той благодари на министрите за съвместната работа.

Всеки представи поне 10 реални задачи с общ секретариат между различните групи и много къси срокове за изпълнение, посочи премиерът и допълни, че добросъседството ще бъде сложено на пиедестал. По думите му основният краен резултат на меморандумите е икономическо развитие на целия регион, което хората в двете страни ще усетят с подобрение на стандарта на живот. Следващата среща на работните групи е само след седмица.

Коридор номер 8 е излязъл от европейските коридори, а меморандумът днес го връща обратно на картата. С този устрем и с тази енергия се надявам, че времето ще бъде наваксано бързо, посочи Петков.

Той се обърна към премиера на РСМ с думите "Моят приятел Димитър, с когото заедно сме устремени за тези общи резултати".

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски също каза, че е доволен от днешните резултати, защото министрите са работили по конкретни идеи и проекти, които ще се развиват в следващите месеци.

Република България вече 15 години е член на Европейския съюз и има голям опит, от който ние можем да заимстваме, посочи той. Ковачевски благодари на Петков за добрия диалог.

Чрез конкретно сътрудничество в реални сектори ще могат всички - от компании до образователни институции - да видят ползите от сътрудничеството между двете страни, заяви премиерът на РСМ.

На въпрос дали като критерий за успех ще се счита и гарантирането на правата на хората с българско самосъзнание, Ковачевски отговори, че в конституцията на РСМ са вписани различни етнически общности. "Ако и други граждани на държавата се самоопределят по друг начин, те могат да поискат да бъдат част от конституцията на Северна Македония. Това е процес, който минава през конституционните промени", посочи той. По думите му е нормално една държава да променя своя основен закон по пътя си към ЕС, а ако това се случи, тогава може да бъде обхванат и въпросът за правата на гражданите.

Според премиера Ковачевски двете държави имат политическата воля да вървят напред в своите отношения. "Да върнем доверието и да сме заедно крачка напред", посочи той.

От думите на двамата премиери стана ясно, че Историческата комисия също ще заседава по-често - три пъти в близките четири месеца.

Отбелязахме друго ниво на ентусиазъм. За да се върши работа, хората трябва да си говорят и да слага обща конструктивна рамка, каза Петков.

"Министерствата на външните работи ще работят в паралел, докато станат ясни резултатите като авиолинии, нови пътища, нови гранични пунктове, икономически сътрудничества, обща работа в образованието и общ календар. Паралелно ще вървят и икономическите въпроси, така че ритъмът ще бъде динамичен", коментира българският премиер.

В отговор на въпрос за кризата в Украйна, той посочи: "Ние сме тук, защото не се страхуваме от кризи и вярваме, че можем да ги решаваме".

По думите му доскоро и отношенията с РСМ са били в криза, но днес се вижда, че е постигнат реален напредък.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ КЪВ Е ТОЯ Димитър, ТЕ В МАКЕТО НЯМАТ Ъ? НАЛИ ТОВА Е ОМРАЗНА БГ БУКВА?
48
9
 
3
 
! Отговори
Ирина преди 2 години
Тука само комплексарчета
47
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя киро се държи като сео на стартъп, а македонеца все едно е ивеститор, който ще му даде пари за следващите 6 месеца съществуване на фирмата му ... кириле, това е държава, аре малко по омерено с приказките, кво си се подкефил при положение че всяка седмица затъваме все повече
46
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама наистина взе да става много досаден с този комсомолски ентусиазъм, от който няма нищо реално да излезе.
45
2
 
20
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Бизнесът си е бизнес и хубаво да има такъв, НО ние имаме друг проблем с тези хора.Или ще се разбере какви са тези хора или ние ще имаме големи проблеми с това.Тук не става дума за ГЕРБ, БСП, ДПС, ДБ, ПП, ИТН или друга политическа партия.Тък става дума за всички нас и Киро да не се прави на интересен а да бъде БЪЛГАРИН.
44
1
 
16
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
Уф, думи, думи, думи, думи. Айде да видим просто нещо конкретно свършено и тогава да се хвалиш бе, Киро.
43
2
 
7
 
! Отговори
Разбрахме съ преди 2 години
2 000 000 000 рубли е платено.
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквайте утре новина за премиера им какво интервю е дал в Македония като се прибрал. Очаквам да е както Заев правеше преди. Идва тук ръкува се и сме първи приятели и се целува с Боко. Връща се там и "Бугарите искат от нас да им клекнем, те ни мразят и ние ше ги ушамарим, я съм великя вожд, вий сте мойту племи и сички мразим татарите! Да живей вликЪ Мкдониja, я съм новию Александр Мкдунски и сите че завземем Рсия в Петък. И да уточня за неразбралите Булгарите са животни и много ги мразим УРА!"
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Димитър Ковачев_ски е баш македон.
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имитира дейност.Без реални действия по изчегъртване на сърбоманския шовинизъм от македония, няма бъдеще без конфликт с братята.Това е капана, разделяй и владей, заложен от МИ6. Заобикалянето му не е решение.
39
6
 
15
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Няма как да врътнат кранчето. Балкански поток захранва и Сърбия,Сев.Македония,Гърция,Босна и Унгария. Ние получаваме газ и от Азърбайджан.На Бойко още му се подигравайте, но ще го търсите за далновидната политика.
38
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутринта Кире Македонецо оправи България, на обяд Македония, а след обяд ще се разправи и с Русия. Тиквата може само да му диша прахта.
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойде Киро на власт, срещнаха се два пъти, пиха кафе - вика: "Напрайхми мноу повече отколкуту тия преди нас"...
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бегай у Канада бе, предател!
35
0
 
21
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Знаете ли какъв е подхода - вчера по БНТ1 от 21:00 според програмата от същия ден и обявено от генералния директор един ден по-рано в предаването при Г. Любенов трябваше да бъде излъчен филма на М. Милотинова - Само защото бяха българи. В последния момент е свален от програмата. Това е новия подход....Филма го има в youtube, гледайте го!
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже Кире Македонецо вече оправи България, та реши да стане новата балканска Тиква
33
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
браво Кире,мачкай мафията
32
7
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Може и това да се окаже печелившия начин - повече съвместни проекти, а Истината рано или късно ще възтържествува !!!___Е, стига да си отстояваме, но спокойно, не кресливо !__Все пак лъжата е дълбоко пропита в северно-македонското общество, за няколко години няма да се изчисти...
31
8
 
3
 
! Отговори
Онг бек преди 2 години
Путин иска уважение бе сюндюциии
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бате Кире нещо ич не е наясно с историята. На Боко поне му изясняваха, нищо че замазваше.