Лекари и пациенти против отпадането на хартиената рецепта

Аптеките са "за" електронната
19 апр 2022 13:11, Красимир Ангелов
23

Националният съвет на Българския лекарски съюз е категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта. На същата позиция са и от пациентската организация "Заедно с теб".

"Хартиената рецепта е емблемата на лекаря. Той осъществя с хартиената рецепта контрола на лечението. Хартиената рецепта я има в цял свят, тя е символ на свободата на лекарската професия. Не сме против електронната рецепта, нека да се въведе където е възможно", коментира в "България сутрин" д-р Генка Пейчева - председател на Районната лекарска колегия в Стара Загора.

Още по темата
Според нея електронната рецепта е улеснение, но все още не е направена така, че да бъде достъпна за всички пациенти. "Ще се случи хаос. 92% от колегите са против въвеждането на електронната рецепта като самостоятелна, а настояват и двете рецепти да останат", каза още д-р Пейчева.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките Николай Костов е на мнение, че е-рецептата е голямо улеснение за потребителя.

"Не е необходимо да разнася хартия, само си казва ЕГН-то в аптеката. Няма никакъв проблем. В момента лекарите имат право и техническа възможност, но не предписват нито една електронна рецепта. Това е бойкот на електронните рецепти. Имат софтуера, но очевидно наистина са против", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Системата работи повече от една година, изписани са над 10 млн. рецепти. Има дата на издаване на рецептата, малко вероятно е някой друг да я знае, ако вие не сте му я казали. Истинските аргументи са различни от публичните. Има интереси, които не съвпадат с интересите на Министерството на здравеопазването. Всичко, което се говори, е силно преувеличено и цели да създаде страх. Рецептата винаги може да бъде разпечатана", коментира той.

Не на това мнение е председателят на Пациентската организация "Заедно с теб" Пенка Георгиева. Според нея не е вярно, че ще бъде достъпно лечението на пациентите само по ЕГН.

"От информационна гледна точка не може да бъдат защитени личните данни. Идеята е да има и дата на издаване на рецептата. Когато става въпрос за продължително лечение, още на втория месец пациентът е забравил датата. Отива в аптеката и започва да се суети", даде пример Георгиева.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безкомпромисно и безапелационно да останат и хартиените рецепти както е навсякъде по света. Никой министър на здравето България няма право да ограничава лекарите да практикуват професията си , както и пациентите да получават лекарска помощ.Аптекарите да архивират рецептите ,лекарите имат друга работа-да лекуват.
21
0
 
4
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
За хартиената рецепта съм и за бюлетините вижда се ясно и никой не може да ти ограби гласът и данните
20
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
каква е тази електронна рецепта след като на 3 месеца трябва да се ходи приличния лекар и да се плаща 3 лева значи от село трябва да се върна в софиязаради лекарствата такава порнография не съм виждала
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно против и от мен.
18
1
 
8
 
! Отговори
мак преди 2 години
До Анонимен17. Вижте статия "Всичкии рецепти онлайн, а ако спре тока?". Какво говори Костов от асоц. на собственицитена аптеките. За "полезното" инфо, което се трупа за пациентите - здравно досие, лекарства, изследвания.
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ви излъга , че аптекарите ще имат достъп до здр авната ви информация? Аптеката има достъп само до рецептата. Така е в цяла западна и Северна Европа.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото което трябва да се промени е краснописа на лекарите. Иначе всичко си ОК с хартиените. Бързо, просто, пациета може винаги да си види рецептата и да направи справка какво му е предписано...хартиената рецепта не зависи от ток, интернет, база от данни, обновявяване на софтуери и видоуси и прочие простотии.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е само началото.След това ще почнат да предписват и електронни лекарства.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Георгиева не разбира, че точно това е целта - да няма никакво лично пространство и всеки с четящо устройство ще знае дали имаш хемороиди, гъбички, кога си правила аборт и т.н.
13
2
 
5
 
! Отговори
пациент преди 2 години
Аз не искам всеки аптекар да има достъп до личните ми данни!
12
0
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 години
Казвам на глас егн в аптеката. И таз добра. Може и за какви болести ми трябва лекарството, нека знаят на опашката, какво толкоз. Да търся лична карта пък отнема време. Защо не останат 2 вида рецепти? На кого пречи хартиената? А когато стане срив, както в пощите сега, какво ще чиним?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8А ходенето на лекар за електронна рецепна мая няма да се отмени.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8Само електронна ии е в Македония? Защото тук става въпрос за само електронна.
9
1
 
8
 
! Отговори
do 16 преди 2 години
Да Отиваш на лекар не личен някои си и 120 минути чете приказка лекаря какво ти има.и чакаи да е излекува,отиваш в аптеката и лекаря е забравил да ти пусне електронната рецепта докато чакаш,си ритнал къмбанат.Ситуация 2 забрил си от коя дата и е рецептата и се почва едно ровене,в България през ден се ходи на лекар. Рецепти 301 и така за 2 години успешни 90 % умрели
8
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва да се хаби хартия?В Македония имат електронна рецепта от години и никой не се оплаква.Даже са доволни.Проблема им е друг за хартиената рецепта и рецептурните книжки.Пациетите са свикнали да досаждат на лекарите и да си говорят пред кабинетите,а лекарите да приберат едното левче.
7
4
 
12
 
! Отговори
един преди 2 години
Защо фармацевтите искат да имат достъп до здравните досиета на хората и освен предписаните лекарства да виждат резултати от изследвания, прегледи, хоспитализации, диагнози? Това е строго конфиденциална документация с която може да се злоупотребява, особено в по-малките населени места
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сара 5Ех, като сложим електронна рецепта, всичко в здравеопазването ще се уреди тутакси. Само това ни липсва наистина, за да сме на шест. Много ще сме модерни и напредничави. Какво пречи да се ползва двата варианта - електронен и хартиен? Нещо ще ни се срути реномето на хай-левъл?
5
20
 
4
 
! Отговори
сара преди 2 години
Ей такива лекари и пациенти ще ни дърпат все надиолу и няма да се доредим до прогрес в здравеопазването.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като си кажа ЕГН и като имам 5 рецепти различни, ще трябва ли да им изброявам и лекарствата, които искам, за да се ориентират? А мислят ли, че не всеки си знае изписаните лекарства наизуст?
3
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
НЕ НА ЕЛЕКТРОНИКАТА,АЗ НЕ СЪМ РОБОТ