Българските писатели подкрепят семейството на Вапцаров

Те са категорично против откриването на македонски център с неговото име
29 окт 2022 18:20, Нели Христова
18
Българските писатели подкрепят семейството на Вапцаров
Снимка: БГНЕС

Съюзът на българските писатели (СБП) категорично подкрепя на наследниците на великия български поет Никола Вапцаров да не бъде откриван в Благоевград "македонски" културен клуб с неговото име. Това се казва в изпратена до БТА изявление на председателя на СБП Боян Ангелов.

Още по темата

"Претенциите на братята от Северна Македония не са основателни, защото всички документи, които имаме, а и нашето самочувствие и чувство, което имаме ние, роднините - аз като племенник, сестра ми като племенница, баща ми като негов брат, винаги сме твърдели, че сме българи, защото сме родени от майка българка и баща българин. А във въпросника на Вапцаров си пише ясно, че по произход е българин, с националност българин", категоричен е Никола Вапцаров, племенник на поета.

На същата позиция е и изтъкнатият режисьор и член на СБП Мая Вапцарова, племенница на безсмъртния поет.

СБП безапелационно подкрепя позицията на нашето Министерство на външните работи, че подобен акт с нищо не допринася за добросъседските отношения между двете братски държави, се казва още в изявлението.

Припомня се, че Никола Вапцаров е български поет със световна слава и известност. Гениалното му творчество отдавна е станало част от нашата литературна съкровищница и символ на борбата за мир и човешки свободи.

"Ние, българските писатели, вярваме, че кметът на Благоевград, г-н Илко Стоянов, ще предприеме всички законови мерки за осуетяване на тази провокация и подкрепяме изявлението му, че в града винаги е царял дух на гостоприемство и всички граждани на Република Северна Македония са добре дошли в града, стига да не накърняват българските национални светини", се казва още в изявлението.

От писателския съюз изразяват надеждата си, че българското правителство ще възстанови държавната литературна награда на името на Никола Вапцаров, чиито носители са поети от световна величина - Иняцио Бутита, Едуардас Межелайтис, Амрита Притам, Ернесто Карденал, Ален Боске, Уилям Мередит, Олег Шестински, Владимир Соколов, Ярослав Ивашкевич, Никифорис Вретакос. Надяваме се също цялата българска общественост да застане на страната на истината и да пресече кощунствените опити за гавра с нашата национална чест, се казва още в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил Николов не е от Канада ,а е от САЩ.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не спори ,че Вапцаров е или не е Българин.Вапцаров е Българин,но е бил убит от Цар Бориз 3,защото бил Македонист и бил за създаване на свободна и независима Македония.Има интервю с него по този повод.Тое застрелян по заповед на Цар Борис 3,а преди това имало опити за убийство срещу него от Ванчевистите (терористите на Ванчо Михайлов).Директна заповед на Ванчо Михайлов.В неговото стихотворение "Земя",пише как чувства България.Има и други стихотворения,в които пише че България е чужда земя.
12
1
 
0
 
! Отговори
с кво се наказват преди 1 година
измениците на родината, терористите и атентаорите..сега вече имат психолози и плаейстейшн в затвора, ама преди не е било баш така
11
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 1 година
И какво разбрахме от новините:анти западно настроени макета с организация в канада правят самоволно мак. култ. център с име на българин, в България, и без да питат нито кмета на града,или който и да е.А мицковски се самопоканва на гости за откриването....И това в нашата държава.....?!?!Какъв е тоя цирк?!?!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бунгар Щом роднините им се са казали нещо значи няма грижи, ти не мисли за тях.
9
3
 
2
 
! Отговори
Шешонк1 фараон преди 1 година
Млъкнете бре маскари.Ник Ал Лаш Вапц ар Раш беше истински египтянин и мой доверен писач.Не е бил никогиш българин.Пък вардарско псе ич.Рекох.На чист египетски.
8
1
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Даа.... видях какво е написала. Нещо не виждам "МАКЕДОНСКИ". Виждам, че е родена в София 1973-та. Колко да е македонка? Абе... ти да не си наследник на някоя китайска империя?
7
5
 
0
 
! Отговори
ДО УМНИКА 5 преди 1 година
Капка Касабова е световно известен автор, много по-известен от Н.В.,българка, пише само на английски.
6
5
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Години Вапцаров е активен пропангатор на македонизма, под влияниета на руската компартия и Коминтерна. В къщата им живее руски агент , Маилер, който бяга в Русия след т.н. въстание 1923г. Ето извадка от един негов докладВърху Македония и задълженията на писателите македонци към нея... прочетен пред сбирка на кръжока през октомври 1938 г., се анализират задачите на пишущите македонци за утвърждаване на македонската кауза." Така е до 39г., когато се сменя доктрината на партията.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Притихва последната нота на този миньорен пасаж. Ти още живееш със своя далечен, загубен мираж." Я, да го видя това на македонски (такъв език няма)! Не мога и защо ли? Защото стихотворението се казва "Един сляп" на Вапцаров. Нали, македончета? Значи Вапцаров е македонец и е писал на български. Това е все едно Марк Твен да е писал на китайски, но той би отговорил "че за чий $%?* ми е да го правя?" И така - Марк Твен е бил китаец. Мисля, че е ясно от йероглифите горе.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо полезно от СБП! Дедите ни са проливали кръвта си за България, а днешните политици я продадоха за стотинки. Ако това се преглътне, кое е следващото?
3
4
 
10
 
! Отговори
ПП =ДБ =БСП =БКП преди 1 година
КАКЪВ ТРЯБВА ДА СИ, ЗА ДА СИ КОАЛИЦИЯ С БСП..??..... ПРОДАЖНИЦИ....!!
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами човекът има живи роднини! Ей, Богу! И те казват, че са българи, живи хора го казват! Как е възможна такава наглост??? Не знам вече какво искат тези абсурдни хора!
1
2
 
15
 
! Отговори
ШАХ С ПЕШКАТА.... преди 1 година
КОМИНТЕРНА НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ И БКП=БСП ПРОДАДОХА 1/4 ОТ БЪЛГАРИЯ......!!!