За година граждани и фирми спестили рекордни суми в банките

Депозитите са нараснали с над 14,5 млрд. лв.
Обновена: 26 яну 2023 07:32 | 26 яну 2023 07:00, Анисия Иванова
174
За година граждани и фирми спестили рекордни суми в банките
Снимка: БГНЕС

Хората и фирмите спестиха рекордни суми през миналата година. В края на декември общата сума на депозитите в банките е 116,46 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това е рекорден ръст с 14,5 млрд. лв., или с 14,3% спрямо същия месец на предходната година.

Явно повишението на цените дава възможност на много фирми да трупат в банките големи суми. Много хора също увеличават спестяванията си в банките. Характерно при домакинствата е, че ръст има предимно при депозитите с големи суми в тях, докато хората с по-малки финансови възможности са принудени да теглят от спестяванията си, за да вържат семейния бюджет.

В края на декември депозитите на нефинансовите предприятия в банките нарастват до 40,2 млрд. лв., показват данните на БНБ, цитирани от "Труд". Това е увеличение с рекордните 8,44 млрд. лв., или с 26,6% само за една година. Влоговете на домакинствата също нарастват значително – с 5,497 млрд. лв. и в края на декември надминават 72 млрд. лв.

Докато депозитите нарастват рекордно, кредитите също се увеличават, но ръстът се забавя и е по-малък спрямо края на ноември. В края на декември общият размер на отпуснатите от банките кредити е 80,2 млрд. лв., което е с 12,7% повече спрямо същия месец на предходната година, показват данните на БНБ.

Кредитите за бизнеса за година нарастват с 10,4% и в края на декември надхвърлят 41,1 млрд. лв. При заемите за домакинствата увеличението е значително по-голямо – с 14,6% за година, като в края на декември са над 33,1 млрд. лв.

Жилищните кредити за домакинствата нарастват повече от потребителските. Явно хората продължават да взимат много заеми за покупка на имоти. Интересът на домакинствата към жилищата не намалява, защото много хора искат да живеят в по-голям и хубав дом, а други влагат парите си в имоти. Жилищните заеми нарастват с 17,8% за година и в края на декември са над 16,5 млрд. лв. При потребителските заеми ръстът е с 12,4% до 15 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
7
 
7
 
! Отговори
Проклети да сте! преди 1 година
Постоянно следните народа,колко е забогатял.ЕЛИТА ТОВА НЕ ИСКА!!ВЪН ОТ ТОВА ФАШИСТКА ЕВРО.С ВЛИЗАНЕТО НА ЕВРОТО,ЩЕ ГО МАХНАТ ДО ГОДИНА 2 И ЩЕ НАПРАВЯТ ЕЛЕКТРОННАТА ВАЛУТА.НЕ СЕ ВЪРЗВАЙТЕ НА ТОЗИ МИШИ КАПАН ЕВРО!!! ЕС НЕ Е ТОВА ЗА КОЕТО СЕ ПРЕДСТАВЯШЕ.ТЕ СА НЕОФАШИСТКА ГРУПИРОВКА,СЪЗДАДЕНА ОТ ЕЛИТА ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО!!! ПОСЛЕДНИТЕ 3Г СЕ ДОКАЗАХА,ЩО ЗА *** СА ТАМ.ВЪН ОТ ЕСЕС И НАТО!!!
96
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При гражданьете има спестени мамуни. По скоро фирмажиите направиха пачки от спекулативните цени. Държавата им дава компенсации за високите цени на промишленият ток и горивата а те не свалят цените и правят пачки. Ощетените сме ние. Хем им плащаме компенсации хем им плащаме надутите цени в магазините. Докога ще ги търпим да ни правят на олиго френи?
95
6
 
2
 
! Отговори
до 104 преди 1 година
До Наблюдател,хич не е пр.ост народа,ами е хитър като стадо лисици,какво им е на политиците,оставили са го тоя народ да краде със задните си части,не работи,не плаща сметки и данъци,храна не купува,всичко му пада от небето,за какво да протестира,я си представи,че дойдат политици като в другите страни и народа ще трябва да си извди ръцете от...и да започне да работи и както нищо не умее ще го загази здраво,да тябва да му се плаща според свършеното,тогава ще дължат на работодателя
94
4
 
4
 
! Отговори
Хи Хи Ха Ха спетили преди 1 година
Ръст има предимно при депозитите с големи суми в тях, докато хората с по-малки финансови възможности са принудени да теглят от спестяванията си
93
1
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Шайката от т.н. "политици" се гаври с обикновения българин и дори не се крие като краде от залъка му ! И това стадо овце ,около 6 милиона , вместо да ги погне с тояги и камъни , отива и пак си ги избира !!!!!! Ето това е *** народ !
92
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Програмистите са платени от цру попринцип,позлват военни разработки , в световен план унищожиха пазарите като търговия, насаждат се мантри чрез технологиите, а както казаха на Давос 2030-та телефона ще е свързна с мозъка ни вече, заплати били имали, хоризонта им е от днес до утре и на тях, ако не слушкат ще им ударят американите Интернета, и ще обвинят руснаците както със Северен поток, рано или късно нещата се наредят :))))
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковмафиотите. Милиарди ограбиха.
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да печелиш пари, трябва да го правиш на гърба на някой друг, тва е основният принцип в икономиката, всичко останало е политкоретен пълнеж
89
3
 
12
 
! Отговори
ПП = КРИПТО ПАРТИЯ преди 1 година
УЖ ВИ ДАДОХА ПОВЕЧЕ ПАРИ, НО РЕАЛНО ВИ ОГРАБИХА, ЗАЩОТО С ТЕЗИ ПАРИ СИ КУПУВАТЕ 60 % ПО-МАЛКО ПРОДУКТИ, АВТОМОБИЛИ, АПАРТАМЕНТИ....... ПРОМЯНАТА 2020-2022 СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПИРАМИДНИ ШАРЛАТАНИ...
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всеки 4 години НСИ публикува и медианната заплата в България. Сега трябва да я публикуват за 2022 година, но май ще я скрият, както скриха наскоро предишните години. Вероятно медианната заплата за 2022 ще е около 950 лева.
87
6
 
10
 
! Отговори
истината преди 1 година
Истината е ,че програмистите с високи заплати накупиха по 2-3-4 апартамента и освен заплатите сега прибират и ренти и оказват ценови натиск. За да се оправи България ,имотите на програмистите трябва да се иземат в полза на държавата.
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Производственият бизнес нищо не може да спести. Иначе, много хора взимат абсурдно големи заплати, неотговарящи на възможностите, ума и потенциала им. Браво за успешното им позициониране, не всички го могат.
85
1
 
13
 
! Отговори
хм преди 1 година
Бизнесът не спира да реве за помощи, а за една година заделил сумати милиарди печалби по сметките. Смятайте какви пари са отишли в касите, които никой не отчита и каква пара е пръсната за луксозни коли и имоти. Почивките по Малдивите и Сейшелите са дребни пари.
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
фирмите как точно са спестили рекордни суми? с вдигане на цените под фалшиви извинения и спекула до дупка където и както могат? нещо, проверчици, това онова?!? не.
83
2
 
10
 
! Отговори
хм преди 1 година
Продължавайте да раздавате милиарди помощи на калпак и после се чудете, защо цените хвърчат, а хората продължават да купуват и инфлацията няма спиране.
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно с колко са се увеличили депозитите на ГЕРБ като част от тези Депозити на домакинства. Може би от 65 милиарда на 70 милиарда.
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само корпорациите и олигарсите. Обикновените рОботещи-бедни нищо не са спестили.
80
2
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Защо се карате защо се обиждате хората са различни всеки със своите способности качества умения
79
2
 
5
 
! Отговори
Някои са с два три преди 1 година
автомобила на семейство, други с по два три кредита. Познавам и едните и другите. Това не ни спасява от фалита на територията Бг.
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само тук имотната мафия твърди, че цените ще се вдигат...