За година граждани и фирми спестили рекордни суми в банките

Депозитите са нараснали с над 14,5 млрд. лв.
Обновена: 26 яну 2023 07:32 | 26 яну 2023 07:00, Анисия Иванова
174
За година граждани и фирми спестили рекордни суми в банките
Снимка: БГНЕС

Хората и фирмите спестиха рекордни суми през миналата година. В края на декември общата сума на депозитите в банките е 116,46 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това е рекорден ръст с 14,5 млрд. лв., или с 14,3% спрямо същия месец на предходната година.

Явно повишението на цените дава възможност на много фирми да трупат в банките големи суми. Много хора също увеличават спестяванията си в банките. Характерно при домакинствата е, че ръст има предимно при депозитите с големи суми в тях, докато хората с по-малки финансови възможности са принудени да теглят от спестяванията си, за да вържат семейния бюджет.

В края на декември депозитите на нефинансовите предприятия в банките нарастват до 40,2 млрд. лв., показват данните на БНБ, цитирани от "Труд". Това е увеличение с рекордните 8,44 млрд. лв., или с 26,6% само за една година. Влоговете на домакинствата също нарастват значително – с 5,497 млрд. лв. и в края на декември надминават 72 млрд. лв.

Докато депозитите нарастват рекордно, кредитите също се увеличават, но ръстът се забавя и е по-малък спрямо края на ноември. В края на декември общият размер на отпуснатите от банките кредити е 80,2 млрд. лв., което е с 12,7% повече спрямо същия месец на предходната година, показват данните на БНБ.

Кредитите за бизнеса за година нарастват с 10,4% и в края на декември надхвърлят 41,1 млрд. лв. При заемите за домакинствата увеличението е значително по-голямо – с 14,6% за година, като в края на декември са над 33,1 млрд. лв.

Жилищните кредити за домакинствата нарастват повече от потребителските. Явно хората продължават да взимат много заеми за покупка на имоти. Интересът на домакинствата към жилищата не намалява, защото много хора искат да живеят в по-голям и хубав дом, а други влагат парите си в имоти. Жилищните заеми нарастват с 17,8% за година и в края на декември са над 16,5 млрд. лв. При потребителските заеми ръстът е с 12,4% до 15 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бързият спад на цените в резултат на по-високите разходи за заеми и ускоряващата се инфлация направиха Швеция символ за по-широка тенденция, докато имотните пазари в цял свят бележат спадове, а анализаторите не очакват особено подобрение в краткосрочен план. Повечето регионални анализатори, актуализирали икономическите си прогнози тази седмица, включително Nordea Bank, повториха, че очакваха цените на жилищата в Швеция да паднат още, достигайки 20%...
76
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поевтиняването на жилищата в Швеция е продължило за девети пореден месец през декември, като сигналите за стабилизиране на цените на имотите в Стокхолм все още не са достатъчни, за да се вдигне мракът над жилищния пазар в най-голямата скандинавска икономика, съобщава Bloomberg.
75
2
 
7
 
! Отговори
Едно е ясно преди 1 година
Фирмите, които получиха помощи по всякакви линии от българския данъкоплатец си завъртяха по едни милиони депозити.
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чик чок, спри със злобата и излагането. Смешен си. Щом някой бил на заплата, бил роб. Гледам много нападаш програмистите- а пооинтересува ли се, че всеки втори работи Б2Б? Демек през своя компания за друга? Или през своя за клиент? Или като фрийланс? Или на процент от приходите на дадена компания. Абе, разбираш го ти труда, личи си. Както казахме- 2 изречения са достатъчни да ти се разбере средата и доходът. Ниски са. Ама много. Хубав ден.
73
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех, Чик чок, драги ми смехурко... Както казах, 2 изречения стигат да ти се разбере средата. Само софри и плюскане в празната ти главица. А да не говорим, че всички производства на храна от сеялката до пекарната за хляб имат автоматизации, писани от програмисти. Айде, хапвай хлебецът- той е най-важен за теб. И да, сам си си виновен, че си беден. С това мислене- толкоз. Ако някой ден го надскочиш, ще си видиш грешките.
72
3
 
1
 
! Отговори
ЛАИК преди 1 година
До "До 71" от ЛАИК __ НЕ ОТГОВАРЯЙ ВМЕСТО СЕБЕ СИ С ОБЪРКАНИТЕ СИ СМЕШНИ ОБЯСНЕНИЯ ЗАТОВА КАК ХРИСТОС НАХРАНИЛ ГЛАДНИТЕ С ДВЕ РИБИ !!...
71
2
 
2
 
! Отговори
до 85 преди 1 година
Точно така- аз съм си изработил петцифрената заплата :) Дали съм завил един болт? Хоби майстор съм. Ел, ВиК, зидане, покриви, естествен лепен паркет, шумоизолация, акустично третиране на помещения, замерване на звуково налягане, замазки, шпакловки- от а до я умея всичко. Електрониката ми е хоби. Механиката- също. Не забравяй- моето хоби е твоята професия. А моята професия е 100 пъти по-платена от твоята, защото тя е хоби :)
70
3
 
4
 
! Отговори
до 83 преди 1 година
А как реши, че съм програмист, не зная. Факт е, че една шепа програмисти генерират такава част от БВП като за 1 милион работещи аутсайдери, но има и други добре платени хора у нас.
69
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чик чок, средата ти си личи повече от ярко. Няма как да избягаш от нея. Дори 2 изречения да кажеш, просто си лъха на аутсайдер. С добро ти го казвам- имаш шанс да се промениш, всеки може да израсте над средата си, ако го приеме и не се прави на интересен.
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чик чок, я кажи сега според теб колко е средната заплата у нас и кой би следвало да взима средна. Не говорим за медианната на обкръжението ти от гимназисти или тройкаджии от УНСС, ами за висшисти- те са мерило за средната. Лекари с опит, зъболекари, програмисти, архитекти. Че за такива с под 7000лв. месечно не се сещам аз.
67
5
 
3
 
! Отговори
До 79 преди 1 година
Тия около мене взимахме по 3 бона като студенти преди 12 години. В момента взимаме над 10, но не сме мерило. Просто средата ми е такава на интелигентни млади кадърни образовани хора. Твоята не е такава и си личи повече от ярко. Защо казвам 3000лв. средна заплата? Ами, прощавай, склададжия в Ботеград взима бруто към 3000- обявата на Лидл е навсякъде. Има тук един симпатяга само Лидл, та Лидл повтаря- еми прав е. Това са запалтите.
66
2
 
3
 
! Отговори
До 76 преди 1 година
Аз ти сложих минус на загубения коментар без да съм програмист. Но знам какво правят и как трудът им е навсякъде. Ама малко мисъл трябва. При тебе е ясно, че не тече, то си го пише и във фиша със заплата ти.
65
4
 
4
 
! Отговори
До 74 преди 1 година
Трудът на програмистите е навсякъде около нас. Неслучайно най-добре платената професия по цял свят.
64
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Абе ти идея БВП какво е имаш ли? Очевидно никаква. А да не говорим сив сектор, че май не знаеш какво е...
63
4
 
5
 
! Отговори
До 71 преди 1 година
Отговарям вместо човека. Сивият сектор не е в БВП. Той говори за СРЗ без сивия сектор. Отдавна е над 3000лв. в страната- факт. Вече няма кой са хванеш за градинар дори за под 200лв. на ден.
62
5
 
3
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Ситуацията е такава, защото и популацията е силно разнородна. Интелигенцията е сведена до минимум, всичко градивно се неглижира и натиква в ъгъла. Популистите са на мода. Не се сърдете на статистиката, тя е вярна. Има и нещо позитивно, независимо къде са парите. Като цяло България забогатява, колкото и да не ви се вярва. По -всички показатели, отчитаме ръстове. Дори заплатите, погледнете разликите с тези от 90 -те години, във доларово изражение...
61
3
 
1
 
! Отговори
ЛАИК преди 1 година
До до 67__3000 ЛВ СРЕДНА ЗАПЛАТА ПРИ 3 000 000 НАЕТИ ПРЕДСТАВЛЯВА 108 МЛРД ЛВ ГОДИШНО. МНОГО МИ Е ЛЮБМОПИТНО КАК ПРИ БВП НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2022 = 164 МЛРД ЛВ СЕ ПОЛУЧАВА ТАКАВА СРЕДНА ЗАПЛАТА ?!!!
60
5
 
4
 
! Отговори
до 68 преди 1 година
Без сивия сектор средната заплата в София е над 5000лв.. Ако махнем и нископлатените служители по министерствата, отива на 6500 и нагоре. С него включен- ей ти го сайтът на НСИ на 2 клика разстояние, проверяваш си.
59
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Абе и аз имам 5 милиона под дюшека, ама дюшека взе да се къса вече, трябва да го сменям. Ама как да го сменям с парите в него? Пак ще трябва да трупам наново. Ех, само проблеми...
58
1
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ето къде били заплатите ни!