Ще стигне ли "Гражданската отговорност" 600 лева?

Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители
Обновена: 30 яну 2023 19:40 | 30 яну 2023 10:02, Нели Христова
320
Ще стигне ли  "Гражданската отговорност" 600 лева?
Снимка: БГНЕС

Възможно е поскъпване на застраховката "Гражданската отговорност" заради предложения за промени в Кодекса за застраховане, казват от застрахователния бранш.

"Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители. Превозвачи също ще увеличат цените на услугите. Това ще рефлектира върху цените на всяка една стока. Застраховката „Гражданската отговорност“ може да стане 600 лева, а за превозвачите - по-драстични суми". Това коментира пред bTV адвокат на Съюза за стопанска инициатива Ирина Абаджиева.

Тя уточни, че повишаването ще се дължи на по-голям риск, който ще бъде заложен в законодателството.

"Това, което е внесено от Министерството на финансите, предвижда Българското национално бюро да плаща автоматично всяка една претенция, която идва от чуждо бюро, по щета, която не е доказана. Браншът иска доказателство, че е платено на увреденото лице", добави Абаджиева.

Според Министерството на финансите промяната в законодателството е необходима за влизането на България в еврозоната, но от Съюза за стопанска инициатива не са съгласни с това твърдение.

"Това, което ни сме се договорили за влизане в еврозоната, е да направим промени, с които да гарантираме правилното функциониране на системата "Зелена карта", допълни адвокатът.

След като няколко различни партии внесоха текст с едни и същи мотиви тя е категорична, че с тях не са водени лобистки разговори.

"Това е текстът, внесен от Националното бюро и Асоциацията на българските застрахователи. Политическите партии подкрепят това, което бизнесът казва, че е необходимо, за да се защитят интересите на българските граждани", уточни Ирина Абаджиева.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следват плана на Клаус Шваб и световния икономически форум. Ще направят всичко необходимо за да не може обикновения човек да притежава личен автомобил. Добре е овцете да се ограмотят докато е време.
239
1
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
И 6000 да стане, пак ще караме, макар и незаконно. Не могат всички в затвора да ни тикнат, места няма. Или ще правим концлагери за неплатили ГО?
238
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато застраховката стане за шофьора, а не за автомобила, може да искате да въведат този бонус-малос. Докато застраховката е за автомобила този бонус-малос е безмислица. После не си мислете, че бонус-малос ще ви намали размера на застраховката. Няма да я намали, а ще я увеличи за някои. От това полза имат единствено мутрите застрахователи и никой друг.
237
3
 
3
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Не 600, 1600 ще стане, и още много неща ще станат, повишаването на цените е най-малкото.
236
1
 
4
 
! Отговори
адвокат преди 1 година
по повод попаднали ми документи за извършвани плащания на лица се изумих на определени лица какви обезщетения и то по колко пъти ва един период от десет години са били изплащани обезщетения за причинени вреди при ПТП от застрахователи - причинени също от застраховани по "ГО" , има логика това да се им апредвид при определяне застрахователната премия на едно лице - водач
235
1
 
16
 
! Отговори
Да ви ..// преди 1 година
Народа вече трябва да излезе със сопите! Забравихте се да го духат всички застрахователи
234
1
 
13
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Де вземаат най-сетне като фактор поведението на водача. Откъде - накъде , аз - дето нямам глоби ще плащам наравно с комшията ми де всяка година прави по катастрофа , че даже и телесни повреди е причинявал при ПТП , за които са изплащани обезщетения. Всеки водач да си има досие и на базата на досието да се определя и застраховката. Тогава - с един куршум - няколко заека. Със сигурност д и в аците по пътищата ще кротнат - след като знаят че ще им бръкнат здраво в джоба
233
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички гербаджии, депесари и други комунисти да плащат по хиляда лева застраховка, нормалните хора да могат да си направят застраховката в западна компания! Нека да разрешат на чужди застрахователи да правят ГО в България, че да видим тогава... В повечето държави застраховката е под 200 евро за примерните шофьори!
232
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то и в момента има едно 10-15% дето ни си правят гражданска, нито пък с прегледи се занимават. А при 600 лв. процента рязко ще скочи, катеричоците ще блажат, а застрахователите - супата.
231
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 252, изобщо не завися от мрънкащите :) Моите доходи не са от нискоквалифициран труд. Оправяй се както можеш, защото сега ти духаш супата :)
230
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Unknown, ама то не е задължително! Нали това ти казвам. Стига си мислихте, че имате право! Нямате. Имате право да си подобрите живота сами. Никой не ви дължи нищо. Колкото по-бързо го осъзнаете, толкова по-добре!
229
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 256, bonus-malus, но не я въвеждат. Щот сигурно си чат от 0.05% от населението, а другите ще трябва да плащат над 2000 лв. застраховки :)
228
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 20 години плащам гражданска и нямам никаква катастрофа. Няма ли някакъв стимул за такива като нас които нямаме катастрофи? Хиляди пари се набутваме а не ползваме нищо. Ще спра да плащам за гражданска защо да плащам на тия дето карат пияни дрогирани и катастрофират?
227
2
 
6
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Ще видим колко хора ще могат да си позволят вечеря за 200-300лв. и то дори да не е всяка вечер . ..а аз нека да съм *** и да пиша глупости ...
226
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без сопа нищо няма да потръгне в територията!!!
225
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина е свикнал да го насилват и затова трудно се вдига на протести.
224
1
 
7
 
! Отговори
До 249 преди 1 година
Ако не са мрънкащите вие ще духате супата......рано или късно капитализма ще си отиде.....
223
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се пенявите тука? Спирайте да плащата и толкова. Дайте да видим какво ще стане, а? Стиска ли ви?
222
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Unknown, глупости :) Доста нескопосано оправдание. Вероятно *** се хваща.
221
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 245, a ти си длъжен да си поискаш достойно заплащане :) Ако не можеш, получаваш колкото ти дадат. И пак никой не ти е длъжен! Някой тук беше написал нещо много яко: бедният човек смята, че целият свят трябва да се срути до неговото ниво. Така е честно според него. Еми, лоша новина: не, няма :) И не не е честно светът да е на вашето ниво! За щастие светът се развива с най-прогресивните. Мрънкачите.... си оставате мрънкачи до поледен дъх.