Ще стигне ли "Гражданската отговорност" 600 лева?

Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители
Обновена: 30 яну 2023 19:40 | 30 яну 2023 10:02, Нели Христова
320
Ще стигне ли  "Гражданската отговорност" 600 лева?
Снимка: БГНЕС

Възможно е поскъпване на застраховката "Гражданската отговорност" заради предложения за промени в Кодекса за застраховане, казват от застрахователния бранш.

"Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители. Превозвачи също ще увеличат цените на услугите. Това ще рефлектира върху цените на всяка една стока. Застраховката „Гражданската отговорност“ може да стане 600 лева, а за превозвачите - по-драстични суми". Това коментира пред bTV адвокат на Съюза за стопанска инициатива Ирина Абаджиева.

Тя уточни, че повишаването ще се дължи на по-голям риск, който ще бъде заложен в законодателството.

"Това, което е внесено от Министерството на финансите, предвижда Българското национално бюро да плаща автоматично всяка една претенция, която идва от чуждо бюро, по щета, която не е доказана. Браншът иска доказателство, че е платено на увреденото лице", добави Абаджиева.

Според Министерството на финансите промяната в законодателството е необходима за влизането на България в еврозоната, но от Съюза за стопанска инициатива не са съгласни с това твърдение.

"Това, което ни сме се договорили за влизане в еврозоната, е да направим промени, с които да гарантираме правилното функциониране на системата "Зелена карта", допълни адвокатът.

След като няколко различни партии внесоха текст с едни и същи мотиви тя е категорична, че с тях не са водени лобистки разговори.

"Това е текстът, внесен от Националното бюро и Асоциацията на българските застрахователи. Политическите партии подкрепят това, което бизнесът казва, че е необходимо, за да се защитят интересите на българските граждани", уточни Ирина Абаджиева.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
10
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Супер новина, избирателите на Копейкин с 20 годишните таралясници и черно под ноктите ще реват с глас
259
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се оправим много добре. Като ви натикаме в лагерите! Всичките тия дето ограбихте България. И сега ни се подигравате. Ще ви избием до крак всичките и децата ви.
258
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, еврозоната и хоп - гражданска 600 лева, хоп още малко инфлациика... :) ... Ама няма страшно. За ваше (опс на банкерите и политиците) добро е... :) ... Банките ще имат едни милиарди за даване, понеже сега стоят като гаранция, а политиците ще раздадат на "наши" момчета още едни милиарди, стоящи сега като гаранция на борда. После защо този и онзи ви разправят, че не може прос_толюдието да ги решава тези неща. С други думи не искат про_столюдието да спира походът им към тези милиарди... :)
257
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 281, фактура ли да ти дам? Дай адрес да ти я пратя! Разпознавам те като мега важен индивид :)
256
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 279, децата ти гладуват защото си непрокопсаник. Никой не ти е крив. Децата ти са просто косвена жертва на грешните ти решения. Оправяй се както можеш :)
255
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" ами... колата ми струва 200 000 лв..." да, бе! А пък моята струва 300 хил.евро - новият Maybach, братче. Тук сме се събрали все хора от сой! хихихи
254
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 278, както беше писано многократно днес: шофирането НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Нито от първа необходимост. И хората НЕ гладуват! Но виж за мрънкане сте много добри!
253
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива дето колите им струват 200 000 лева директно ще ги оправяме на място. От къде накъде ще караш кола за 200 000 а нашите деца ще гладуват? Само Белене за такива като вас!
252
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от къде да вземат хората пари? В провинцията средната заплата е 500 лева. Хората работят 150 дена в годината само за данъците. И от това което им остава половината отива за сметки, другото за храна. Вече като влезеш в магазина за 10 лева не можеш нищо да купиш. Какъв избор имат хората. Държавата е в поредна национална катастрофа. Хората гладуват за могат да си карат колите. А без коли не могат да отидат на работа. В провинцията няма градски транспорт от много години.
251
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 269, ами... колата ми струва 200 000 лв. Ако ме блъснеш... можеш ли да ги извадиш тези пари до месец и да ми я възстановиш? А какво ще стане, ако има ранени и не дай Боже жертви? Ако ти предявя иск за 500 000 лв? Осъзнаваш ли колко ще затънеш? То и за това не се избира застраховка с най-ниска застрахователна премия. Иначе давайте смело. Ще е забавно да гледаме ревящи по новините, че ЧСИ-тата са им съдрали кожите. Апропо и с капачки няма да стане да съберете парите после.
250
4
 
4
 
! Отговори
Правилно преди 1 година
Нека да ги спрат хората от село дето задръстват с колите си големите градове. Има влакове и трамваи.
249
4
 
2
 
! Отговори
3 млн това са преди 1 година
Това бедняците в България каращи таратайки.
248
2
 
2
 
! Отговори
Man преди 1 година
20 годишният ми таралясник му е сменено всичко с ново и само отвън е изглежда на 20, а на техническия не вярват на газомера какви маргаритки летят. Да не сме *** да плащаме хиляди за застраховки и данъци, че Пешо от панелката да цъка колко сме преуспели, пари на вятъра. Дедо ти все едно не е слизал от жигулата.
247
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 271, много моля да въведеш плана си в действие. Искам да видя как точно ще го направиш ти и другите на твоя манталитет. Не вярвам да ти стиска, но все пак.
246
1
 
9
 
! Отговори
циник преди 1 година
Айде сега веднага да се въведе системата бонус-фалос, за застрахователите бонус, за овцете -фалос. Гласувайте бе овце ! Пак гласувайте за да ви оправят...
245
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто спираме да плащаме и това е. Сами ще си свали им и номерата от колите. А когато ни спрат полици ще им чупим главите на момента. Явно друг начин няма.
244
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Дрън, не мисля, че ще се стигне до затвор. Но виж да ти запорират заплатата :) ще могат Глоби до откат.... ЧСИ. Предполагам, че всеки пораснал индивид знае, че държавата може да си вземе парите. хеле пък частен застраховател ще ви разпори и ще ви остави с дрехите на гърба ви. За това и по-долу писах, че се надявам да спрете да плащате. Искам да видя как работи частната компания в синхрон с държавната машина. И както знаете: нищо лично, просто бизнес!
243
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре да се премахнат застраховките. От тях няма никаква полза. Нека всеки да си отговаря. Който прави катастрофи той да си плаща щетите. Стига вече с тоя социализъм. Всички да даваме а разни *** да си правят каквото си искат без последствия и ние да им плащаме сметките.
242
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За таралясници над 15 години - мин. 1000 лв. ГО и 1000 лв. данък МПС !
241
15
 
6
 
! Отговори
men преди 1 година
много ясно, че трябва да е 600 че и нагоре. всеки *** кара 20 годишен неизправен таралясник който в 90% случаите никога няма да мине технически преглед. не само гражданската трябва да скочи драстично но и данъка за стари автомобили също!