Месни заговезни е или църковният празник Неделя месопустна

От утре не се яде месо до края на Великия или Великденския пост
19 фев 2023 09:08, Елка Василева
26
Месни заговезни е или църковният празник Неделя месопустна
Снимка: архив, БГНЕС

Днес е църковният празник Неделя месопустна, наричан още Месни заговезни.

Месни заговезни е важен празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден.

Празникът Месни заговезни получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която не се яде месо до края на Великия или Великденския пост.

Думата "заговезни" идва от заговявам, започвам да постя. В седмицaта преди празника Сирни заговезни идната неделя църквата подготвя вярващите за изпитанието на строгия пост и разрешава консумацията на мляко и всичко, произведено от него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛЕВСКИ загина за СВОБОДАТА. Тя започва с очистване на съзнанието ни от следи от пропаганда, самозаблуди, страх и мързел. След това идва най трудното: да си поставим ясни цели, да бъдем гъвкави и постоянно всекидневно да работим за постигането им. СВОБОДАТА не е кюлче злато, което намираме и си решаваме проблемите. СВОБОДАТА е КРЕПОСТ, която защитаваме на живот и С.мъ.Рт. В противен случай си оставаме зомбита.
9
2
 
0
 
! Отговори
Според древна преди 1 година
Традиция днес се угощаваме с *** и скакалци за десерт ,момите друсат голо хоро на мегдана.Спазвайте традициите стриктно.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Японците загърбват традиции при безкомпромисната им дисциплина, та какво остава за нас.
7
3
 
1
 
! Отговори
Веселин преди 1 година
Много българи вече забравят традиционните празници, каквито са Месни Заговезни, Сирни и т.н. Забравят и гостите - роднини, приятели, така че празникът да е невероятен
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати демоните пишат в коментарите...вие сте за екзорсизъм бре!Ужас!
5
3
 
5
 
! Отговори
Амена преди 1 година
А кога дойде Син Човеческий в славата Си, и всички свети Ангели с Него, тогава ще седне на престола на славата Си, и ще се съберат пред Него всички народи; и ще отдели едни от други, както пастир отлъчва овци от кози; и ще постави овците от дясната Си страна, а козите от лявата. Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира; защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и
4
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалка религия ВСИЧКИ Идолопоклоници православни всеки ден имат празници тотален хаос управляван от ДС митрополити. Не зачитайки Божието Слово Библията
3
12
 
4
 
! Отговори
Антоанета преди 1 година
На днешния празничен ден е редно всеки да се подмие отдолу със светена вода за полово дълголетие.
2
7
 
6
 
! Отговори
Православна преди 1 година
На днешния свят ден е прието да се ходи на поклонение в Светата Рилска обител като се водят непълнолетни мъжеложци в дар на духовните служители, а на игумена се носи млечно теленце за принасяне в жертва на Добрия Бог. Топят се с пръсти в кръвта на закланото животно и се рисуват кръстчета по челата на вярващите миряни. След курбана, Негово Високопреподобие гадае бъдещето по петната връз чаршафите и тълкува миналото по подредбата на оглозганите кокали.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яжте месо. То поне е евтино.