"Нямат избор, предпочитат да са в камиона" - посланикът на Афганистан за мигрантите

Колко отчаяни трябва да са били тези хора, за да се съгласят да влязат в малко пространство на един камион
Обновена: 19 фев 2023 12:41 | 19 фев 2023 12:38, Елка Василева
98
"Нямат избор, предпочитат да са в камиона" - посланикът на Афганистан за мигрантите
Снимка: БГНЕС

За тежката трагедия, нелегалния трафик на мигранти от Афганистан и за ситуацията в страната, година и половина след като талибаните взеха властта, посланикът на Афганистан в България д-р Мохаммад Сайфи говори пред Нова тв.

„Знаете ли, те нямат избор. Представете си държава, в която на практика животът е невъзможен. Младите хора искат образование, работа, бъдеще. Да помагат на родителите си. Те нямат тази възможност. И към това дискриминация, убийства. Ако се опиташ да защитиш правата си, отиваш в затвора или те разстрелват. И при тези условия те предпочитат да бъдат в камиона, отколкото да привикнат към това, което се случва в Афганистан”, разказа д-р Мохаммад Сайфи, посланик на Афганистан в България.

Още по темата
Той научил за трагичния инцидент край Локорско в петък около 16:00 часа. Не знае обаче повече от това, което е известно навсякъде.

„Вашите власти ни уведомиха. Но искам да благодаря за бързата им реакция. И за това, че успяха да окажат в кратко време помощ на оцелелите. Шестима от тях са в по-тежко състояние и, дай Боже, да се оправят. Останалите хора са още в шок. Но ми престои среща с тях в болница”, обясни д-р Сайфи.

„Като повече мигранти, които пристигат, те нямат документи. Те идват без паспорти. Доколкото ни съобщиха, нито един от тях няма документи. Но ние си имаме свой начин, който да ги идентифицираме – дали са афганистанци, или не. След разследването, което българските власти направят, и ако е нужно, ние също ще отидем на място да ги идентифицираме. Но това не е толкова трудно”, обясни посланикът.

„Готови сме да окажем всякаква помощ, но останалото зависи от българската власт. Знаете, че колкото и да се полагат усилия за укрепване на границата, потокът от нелегални мигранти не може да се пресече на 100%. Например тези 18 души, които са загинали, ние можем да информираме техните семейства в Афганистан, да намерим средства и да помогнем за транспортиране на телата им в Кабул. Но за останалите мигранти – те са в ръцете на българската власт, тя ще реши дали ще останат тук, или ще бъдат върнати. Но ситуацията там е такава, че ако ги върнат обратно, те ще загинат. Защо са стигнали дотук? Замислете се! Има причина. Няма работа, образование – няма, цари пълна дискриминация спрямо жените, а и не само. Колко отчаяни трябва да са били тези хора, за да се съгласят да влязат в малко пространство на един камион с ясното съзнание, че може да се задушат и да не оцелеят”, коментира посланикът.

Според него, за да тръгнат, всеки от тях е продал дома си или е взел заем.

„Тези трафиканти взимат огромни пари, често лъжат хората, които бягат. Оставят ги по пътя. Това не е първият случай и не се случва само в България. В Иран също има много такива случаи, в Турция - също. И в Сърбия. Прибират си парите в джоба и изчезват”, разказва д-р Сайфи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А драгият посланик дали би обяснил защо са все мъже тези мили невинни хора. И къде са им жените.
75
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посланикът на Афганистан в България д-р Мохаммад Сайфи нима не представлява првителството на талибаните в Афганистан та говори против тях с такава лекота.От думите му личи,че подкрепя нелегалното преминаване на граници и сякъш заплашва,че това ще продължи.Дипломат ''да дрънка''.Дано скоро го отзоват.
74
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цял живот работя! За какво? Да си деля скромната пенсия с такива #бежанци# ли?
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Афганистан америкснците се оттеглиха! Защо се правят на бежанци от какво, защото от недоимък и българите бягат, ама работят!
72
1
 
11
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Не е точно така. Имат право на статут на бежанци ( но в първата държава , която е приемаща) тяхната цел е германия.. А германия трябва да благодари за това си наследство на госпожата меркел, която прибираше всичко. Е , малко убийства и изненади имаше , но нали трябва да сме евротолерантни и да не се задават въпроси на бежанци - като какво ще работиш и защо пишеш в терористичен сайт. Това ги затормозява.
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не ми е жал. Какво правят тук в България? Никой не ги е канил.
70
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат избор,или да се борят да свалят талибаните от власт и да построят живот какъвто желаят,ако не да заминават на арабския полуостров в богатите емирства да работят.За европейските народи са нежелани нашественици с чужда вяра.Не им е мястото в Европа,а при богатите им братя по религия.Посланикът да не говори глупости.
69
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не благодарите на световния господар - САЩ? Нисък поклон на носителите на демокрация по света! Защо не говорите за милионите убити от НАТО в Япония, Виетнам, Корея, Йемен, Либия, Сирия, Ирак, Сърбия и много други.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България обичат чужденците от ЕВРОЗОНАТА. Гърци , италианци, французи , от догодина ще се появят , хървати, словенци. На купиха всякакви имоти и СПОКОЙНО си развиват бизнеса в евро. Българите ще Чакат в ЧАКАЛНАТАна Б. Борисов . Докато всички на територията станат пенсионери
67
5
 
21
 
! Отговори
Свои преди 1 година
Абе, я стига глупост посланика да заплати всички разходи, да ги качи на самолет и обратно да се борят за правата си, да се развиват на собствена територия не да се множът като животни и после хоп *** европеец откъде накъде , ако ли не да им вземат парите и после в отвъдното.
66
3
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Айде, стига със сълзливите истории за нещастните мигранти.Това са нашественици,които отиват в Зап.Европа,за да злоупотребяват със социалната система на съответните държави.Лежане,производство на деца и далеч от всякаква работа.Който познава хора от Близкия Изток,знае,че са мързеливички.
65
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
няма ли избори в тази страна няма ли да се смени режима със светски и хората да небягат сащ колко години бяха там какво направиха за тази територия
64
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези млади хора бяха въоръжени от американците до зъби за да се бият с талибаните. А те какво направиха? Предпочетоха вместо да се бият с тях да въртят търговия с дрога с талибаните. Сега е много късно да се вайкат.
63
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочете книгите на Халед Хосейни - "Ловецът на хвърчила" и "Хиляди сияйни слънца". Покъртителни са. И нека да не забравяме, че злото в светски Афганистан дойде с поредното нахлуване на Империята на злото (тогава СССР, сега РФ) в суверенна държава. С това започва близо 10-годишна гражданска война.
62
4
 
1
 
! Отговори
До 74 преди 1 година
Защото има дискриминация. Затова. Ако нямаше, щяха да бягат еднакво.
61
2
 
6
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
А керванът си върви. Контролиран камион е заловен. Другите минАха.
60
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като има дискриминация към жените, защо бягат само мъже?
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли някой вярва че ОПГ си няма похлупак?Няма как да правиш какъвто и да е канал без да цакаш.Колкото по-голям келепир,толкова на по-високо ниво е покритието в пирамидата.Днес не е като едно време като ембаргото в Сърбия с тубичка бензин,два стека цигари и шише уйски да те не хванат?То и тогава едни другаре изкарваха с цистерни и кораби докато се радвахме на седалка резервоар!
58
2
 
21
 
! Отговори
Внедряване Терористи преди 1 година
Това СА ПОДБРАНИ хора ПОД прикритие на бежаци. Ще изграждат ТЕРОРИСТИЧНИ КЛЕТКИ в Европа и в името на Алах Акбар ще атакуват от всякъде. Никоя армия няма да е способно да разбие тези терористични КЛЕТКИ. Много милиони Европейци ще Бъдат избивани в Името Шарията. Европейските жени ще бъдат бити и изнасилвани. Генетичния фонд ще се замърси. ТЕРОРА ще стане НЕЩО ОБИЧАЙНО в Европа някой се взривил някъде в Европа ще е ежедневие.
57
0
 
4
 
! Отговори
Мемет педофила преди 1 година
Свобода е *** дума! Исляма( подчинение) е свята за всеки Мюмюн ,!,