Растат цените и на старото, и на новото строителство, почти еднакви са

Вече не правят апартаменти със самостоятелна кухня
7 мар 2023 07:00, Елка Василева
130
Растат цените и на старото, и на новото строителство, почти еднакви са
Снимка: архив, БГНЕС

Нарастват цените както на жилищата ново строителство, така и на старите панелки. Въпреки всички обстоятелства, които влияят на нашата и световната икономика, пазарът на имоти остава привлекателен и хората предпочитат да инвестират в къщи и апартаменти. Банките продължават да предлагат добри лихви и интересът към новото строителство е голям, пише „Труд“.

Още по темата
Цените на старото и новото строителство са много близки. Причината за това е, че и двата типа апартаменти имат своите предимства, казват брокери на имоти. Панелните сгради са с по-тънки външни и вътрешни стени и площите на помещенията отвътре са по-просторни. След 1989 г. в площообразуването се включват и балконите, а след отварянето на свободния частен пазар и появата на частните инвеститори в ценообразуването на крайния продукт се включва и процентът от общите части на сградата, които се полагат към жилището.

Част от плюсовете на новото строителство е използването на качествени материали, както и това че общите части, а често и пространството около блока, са по-хубави. Ако човек купи апартамент в стара сграда, дори да направи ремонт на дома, няма да промени ситуацията във входа и района около блока. Освен това при новото строителство не се налага да се прави основен ремонт на банята и да се сменят тръби, новият собственик не трябва да очаква скоро да има допълнителни разходи като например за ремонт на покрива или на асансьора, което при старото строителство често се случва. А заради поскъпването на строителните материали цените както на санирането, така и на вътрешните довършителни дейности се повишават.

В някои райони на големите градове в страната обаче преобладава панелното строителство и когато някой иска да купи недвижим имот в този район няма кой знае колко голям избор между ново и старо строителство.

Характерно при новото строителство е, че понятието “самостоятелна кухня” изчезна отдавна, казват брокери. От една страна това е резултат от западната мода, а от друга страна самият размер на кухните започна да става все по-малък и по-малък. Ако човек иска да има отделна кухня, трябва да се ориентира към старото строителство. Но ако предпочита кухнята и всекидневната да са в една стая, трябва да избере новото строителство.

В София в момента най-атрактивни са южните и източните райони, тъй като там има концентрирано доста ново строителство, а районите, които се намират по линията на метрото, също представляват интерес за купувачите.

Когато купуват жилище за семейството си, хората предпочитат по-големи апартаменти. Причината за това е че по време на пандемията и възможността за работа от вкъщи хората разбраха, че е добре да има отделно помещение за всеки член от семейството. Според брокери с нарастването на доходите на хората и с повишаването на жизнения стандарт ще поскъпват и недвижимите имоти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
20
 
! Отговори
Амчи така си е преди 1 година
Доходите на българите надминаха шведските. Вчера един норвежец ми се оплака, че искал да живее във високо жизнена среда в България, и че чакал 2 години за български паспорт. Много е "жизнена" средата, отварям балкончето на ЮГ, леля Софка си прави слънчеви бани, отварям балкончето на Запад съседа ремонтира старо балканче, отварям балкона на север кака Ради си купила страхотна кавказка овчарка. Мога да гледам безплатно 3 програми по телевизията, с очилата един диоптър го докалвам на HD резолюция.
5
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако банкстерите спрат да препират кинтаците от рушветчилъка на държавните хрантутници,цените ще си дойдат на реалните нива от около шестстотин евро квадрата. Защото няма как терлик на заплата от две и петстотин,да изплаща ипотека от половин милион лева.
4
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави впечатление, че в днес.бг се появява подобна статия всяка седмица. Дали е случайно?
3
5
 
47
 
! Отговори
Иван преди 1 година
В цял свят лихвите по ипотеките се вдигнаха и надхвърлят 5%. Въпрос на време е това да се случи в България. В момента банките дават на куцо и сакато на 100% финансиране на ниска лихва, за да зарибят населението и постепенно ще почнат да вдигат лихвите. По същия начин се вари и жаба - плавно увеличаваш температурата на водата докато стане прекалено късно за жабата...
2
6
 
35
 
! Отговори
Строител преди 1 година
Това са пълни глупости. Всички на пазара виждат, че сделките са значително намалели през последните месеци. Допълнително всички сделки се сключват с отстъпка от обявената цена. Цените продължават да бъдат изключително раздути, но се очаква да намалеят с поне 5-10% до края на годината. В момента е по-добре да се изчака няколко месеца с покупката на имот, за да може да се придобие на по-добра цена.
1
5
 
30
 
! Отговори
x преди 1 година
Аз нямам пари нито за ново, нито за старо. Скоро може и на улицата да се окажа. Какъв е смисъла на живота? Да страдаш?