Растат цените и на старото, и на новото строителство, почти еднакви са

Вече не правят апартаменти със самостоятелна кухня
7 мар 2023 07:00, Елка Василева
130
Растат цените и на старото, и на новото строителство, почти еднакви са
Снимка: архив, БГНЕС

Нарастват цените както на жилищата ново строителство, така и на старите панелки. Въпреки всички обстоятелства, които влияят на нашата и световната икономика, пазарът на имоти остава привлекателен и хората предпочитат да инвестират в къщи и апартаменти. Банките продължават да предлагат добри лихви и интересът към новото строителство е голям, пише „Труд“.

Още по темата
Цените на старото и новото строителство са много близки. Причината за това е, че и двата типа апартаменти имат своите предимства, казват брокери на имоти. Панелните сгради са с по-тънки външни и вътрешни стени и площите на помещенията отвътре са по-просторни. След 1989 г. в площообразуването се включват и балконите, а след отварянето на свободния частен пазар и появата на частните инвеститори в ценообразуването на крайния продукт се включва и процентът от общите части на сградата, които се полагат към жилището.

Част от плюсовете на новото строителство е използването на качествени материали, както и това че общите части, а често и пространството около блока, са по-хубави. Ако човек купи апартамент в стара сграда, дори да направи ремонт на дома, няма да промени ситуацията във входа и района около блока. Освен това при новото строителство не се налага да се прави основен ремонт на банята и да се сменят тръби, новият собственик не трябва да очаква скоро да има допълнителни разходи като например за ремонт на покрива или на асансьора, което при старото строителство често се случва. А заради поскъпването на строителните материали цените както на санирането, така и на вътрешните довършителни дейности се повишават.

В някои райони на големите градове в страната обаче преобладава панелното строителство и когато някой иска да купи недвижим имот в този район няма кой знае колко голям избор между ново и старо строителство.

Характерно при новото строителство е, че понятието “самостоятелна кухня” изчезна отдавна, казват брокери. От една страна това е резултат от западната мода, а от друга страна самият размер на кухните започна да става все по-малък и по-малък. Ако човек иска да има отделна кухня, трябва да се ориентира към старото строителство. Но ако предпочита кухнята и всекидневната да са в една стая, трябва да избере новото строителство.

В София в момента най-атрактивни са южните и източните райони, тъй като там има концентрирано доста ново строителство, а районите, които се намират по линията на метрото, също представляват интерес за купувачите.

Когато купуват жилище за семейството си, хората предпочитат по-големи апартаменти. Причината за това е че по време на пандемията и възможността за работа от вкъщи хората разбраха, че е добре да има отделно помещение за всеки член от семейството. Според брокери с нарастването на доходите на хората и с повишаването на жизнения стандарт ще поскъпват и недвижимите имоти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хляба стана почти 3 лв, кашкавала 30, ама гАнкИ Гънков иска 100 лв м2 на пъпа на софето за пентхаус
25
2
 
37
 
! Отговори
От опит преди 1 година
При новото строителство има един общ отдушницик и миризмите се разпространяват по всички апартаменти, а с кухня като част от хола, целия хол се вмирисва. Става сутрин, пали цигарата под абсорбатора в кухнята/хола, че навън било студено и във всички апартаменти започва да вони на цигари. При готвене е същата работа. Непрекъснато се налага да се проветрява хола или трябва да си пускаш абсорбатора да ти бръмчи цял ден, отделно че чуваш абсорбаторите от другите апартаменти.
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОДАВАМ КИРПИЧЕНО КЪЩЕНЦЕ НА 170 ГОДИНИ 7Х5 МЕТРА - 240 000 ЕВРО.
23
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Расте броя на публикациите с подобни заглавия... Това расте... Целта е да се зомбират хората.. Брокери заедно със строители завишават цените за да могат едните да гушнат по-голяма комисионна, а другите да си върнат част от кредита за построяването на кооперацията и да компенсират липсата на купувачи.... Как може брокер да ми иска авансово да му платя за да ми търси апартамент.....?
22
5
 
11
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
И като изкъртиш всичко сградата ти става като къща от карти - един лек трус от 4-та степен и се оказваш жив погребан в собственият ти дом.
21
2
 
39
 
! Отговори
Край преди 1 година
Това с кухнята в средата на хола е за хора, които се хранят с готова храна отвън. Едно кисело зеле да направи жена ти и няма отмирисване до април.
20
5
 
23
 
! Отговори
От опит преди 1 година
В новите жилища кухнята е част от хола, старите нямат гараж. Качеството на строените сгради до 1989 година е в пъти по-добро от новото строителство. Купуваш старо строителство, къртиш всичко и го правиш. Купуваш ново строителство на замазка, къртенето е доста по-малко и го правиш, като задължително трябва да направиш наново водопроводните тръби и ел.инсталацията. Всяко нещо си има плюсове и минуси.
19
1
 
5
 
! Отговори
Klaus Schwab преди 1 година
Когато има монопол , могат да си правят каквото искат . Роби
18
1
 
31
 
! Отговори
Балонест преди 1 година
1. При задържане на цените на това ниво и инфлация 20%,означава че вече жилищата са ПАДНАЛИ с 20%. 2. При вдигане на лихвата с 0.01% милипунда, пазара на жилища УМРЯ. В цял свят, Америка и Европа, лихвите са между 6 и 7% ипотечните. Тук се говори за 3.5% и пазара е пред срив? Със сигурност нашата лихва ще достигне поне 5.5 - 6%, ситуацията в света не е розова, аз лично очаквам огромен крах и не съчуватвам на имотната мафия. Прекалено много години дерът Българския народ, нека пазарния принцип д
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли някой който да не знае че медиите Труд и 24 часа са абсолютно лъжливи и платени канали за разпространение на евтина ,жълта и плоска пропаганда,за какво ли не ?Отиваш в редакцията плащаш си и почват да пишат лъжи!Тука вече стигнаха до там че едни други се цитират за да може да лъжат още по завоалирано.
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, качествени материали в новото строителство??? Турския цимент и украинското желязо... Качество та дрънка.
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Николай Лазаров ,шеф на отдел кредитиране в Пощенска банка ,вчера пред брокери,"Времената на ниските лихви приключиха"Ще има корекции,казва шефчето от Пощенска банка,призовавам всички които ще теглят кредити да бъдат по консервативни,пазара на имоти ще се свие до най платежоспособните клиенти,което означава че ще има още спад в продажбите заради резачката в даването на кредити...Това е статията я има в нета от вчера
14
4
 
18
 
! Отговори
Чичо до мистика преди 1 година
Като ти вдигнат петорно данъка, както е в западна Европа ще те питам пак.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Растения цените на старото и новото строителство...ПИШЕ ТРУД!!!ХА ХА ХА ХА Абе Вие верно изпускателна легенда тотално!Труд и 24 часа са най жълтите медии и най платените такива медии.Но нека читателите не забравят че днес.бг също е платен защото собственика държи сайта imoti.net,тоест сега четете пак платена публикация
12
34
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Балонаджиите да имат на предвид, че като имаш имот той хляб и вода не иска. Аз имам 3, давам два под наем, ама ако ми останат празни няма да ги продам за нищо на света или да ги пусна под наем за цена по-ниска от тази, която съм преценил, че е адекватна за момента. Ще ми седят празни и заключени, пък вие си чакайте цените на имотите или наемите да паднат, няма лошо :))))
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То си е обяснимо. Като купиш жилище на замазка и дори без поставени вътрешни врати ти трябват поне 15 -20 хил. евра за можеш да влезеш в него. Мебелите и оборудването са си башка отгоре.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое е по голяма глупост. Да вземеш биткойн или жилище. Второто! При първото ще има още надуване.
9
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом го пише Труд, значи едва ли е вярно.
8
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престенате с тези платени статии! Имотния балон е крайно време да се спука и с подобни действия правите агонията само по-дълга!
7
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаааа, така си е.Напълно очаквано е нормално. Благодарение на мъдрото ръководство още от първият мандат на Бойко Борисов, чието славно дело продължи г-га Фандъкова София се превърна в "Барселона на Балканите". То красота, то инфраструктура, то чистота, то финансови центрове, то модерен транспорт, то високи заплати - почти колкото в Испания и най-вече всяка година милиони туристи отсядат в София да се докоснат до нейната непреходна красота!