Не се очаква спад на цените при жилищата, липсват имоти на пазара

Стойчева: Украинските бежанци от наематели вече са купувачи във Варна
28 фев 2023 14:05, Анисия Иванова
95

Възможно ли е цените на имотите да тръгнат надолу и какви апартаменти предпочитат купувачите?

"Не лихвените проценти са най-голямото предизвикателство пред имотния пазар. По-скоро това са инфлацията и демографският срив. Също и цените на строителните материали и очакваното повишаване на цената на труда в строителството. Цените в близките една-две години със сигурност няма да паднат", заяви мениджърът на сайта за недвижими имоти Imoti.net Снежана Стойчева в "България сутрин".

На 6 март в София ще се проведе поредното издание на бизнес форума, който организират от imoti.net. Там ще бъде предоставена най-актуалната информация за пазара в столицата. Такъв вече се проведе във Варна.

"Във Варна се изясниха много пазарни нюанси, които са важни за аудиторията. Цените на жилищата във Варна са поскъпнали с 30% - цената се е движила с повишаването на доходите. Има ръст от 3% на сделките за цялата година. Цените на имотите във Варна в голяма степен достигнаха цените на тези в София. Украинските бежанци във Варна се превърнаха от наематели в купувачи", обясни Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея не се очаква строителните материали да поевтинеят, в същото време ще поскъпва цената на труда на строителите.

"Цената на новото строителство ще расте. Старото строителство се води по цените на новото. Имаше отлив на купувачи в края на миналата година, но се събуждат и вече има интерес. За съжаление - няма имоти. Ограничено е предлагането на старото строителство. Хората предпочитат да купят завършено жилище, рискът е по-малък. Няма много такива жилища и пак ще се ориентират към сгради на зелено и в строеж", разясни Стойчева.

По думите ѝ профилът на купувача не се променя особено, леко е паднала възрастта - основно купувачите са около 45-годишни. 83% от тях търсят завършено жилище, а 73% от цената на имота се финансира със средства от банката. Повече от 60% купуват имоти със собствени средства.

"Повече се търси подобряване на средата на живот - по-голям апартамент, по-добра локация. Предимно се купуват жилища за живеене, не толкова с инвестиционна цел. Цените в България растат малко по-бързо от средните за Европейския съюз", каза още Стойчева и добави, че донякъде това се обяснява с по-високата инфлация у нас.

"Никога не е страшна лихвата, каквато я виждаме сега да расте, ако доходите са добри и можеш да направиш план за паричните си потоци. Задължително се консултирайте с брокери - дали тази цена и този имот са подходящи, дали си заслужава", посъветва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще си строим къщите сами и ще ви обезценим.
85
0
 
2
 
! Отговори
Дончо преди 1 година
Един приятел брокер от 3 месеца не си е плащал сметките.Оня ден му дадох пари назаем да отиде на преглед при доктор
84
0
 
3
 
! Отговори
Симо преди 1 година
Почнат ли баби брокерки да обясняват нещо,правете точно обратното
83
0
 
0
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Мхм, да. За това се регистрират нови строителни фирми, инвеститори, политици, банки, брокери , юристи и агенции са на върха си и планират нови и нови проекти и колаборират заедно. Те не подозират горките, че настъпва техния край и пачка с кеша от под дюшека ще е цар айде да се спрете вече с тия глупости и да повярвате, че по-евтино няма да ви става нищо бе!
82
0
 
9
 
! Отговори
До софианец преди 1 година
Влизайки набързо тук да ти обясня.Паричната маса по света се стопява всеки ден. От вчера и в ес. Това означава1.парите поскъпват защото изчезват от световния пазар.2 кредитите стават скъпи защото лихвите ще растат, това което е нормално.3 активите се сриват защото кредита е скъп и парите малко по малко изчезват4 цените ако не паднат няма да има сделки5 инфлацията следващото десетилетие ще е висока както и лихвите5 Банките не могат да спасяват пазарите заради високата инфлация.
81
8
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Влизам набързо само да скролна и да разгледам палчетата всичко е в зелени палчета нагоре, ясни сте ми с какви глупости се надъхвате, за падащи цени и предстоящи сривове. Съответно ми става ясно, какво предстои -точно обратното хахаха
80
8
 
1
 
! Отговори
Хазяина преди 1 година
Идва ли имотния срив бе, неудачници сладки. За коя поред година ви настъпва срив в мозъците. Хахахах.
79
0
 
9
 
! Отговори
Брокера помияр преди 1 година
1. Има демографски СРИВ2. Лихвите се ПОВИШАВАТ3. Наемите дори с БГ НАМАЛЯВАТ4. БГ агенциите са спекуланти, но скоро ще усетят дървото колко е коравоИли с две думи - и да спекулирате и каквото и да опитвате да правите в един момент ще има един ОГРОМЕН срив, а спекулантите ще останат с един много голем и тлъст среден пръст!Пълни ***!!!!
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въобще не ги слушайте, тарикати са това! Вие какво искате да ви кажат.Темата я следя от доста време, имаше статии как 20-30 годишни клиенти теглили кредити за по 30-35 години, сега изведнъж станаха 45 годишни със собствени средства. Статията казва, че имотите няма да падат, а в интервюто,госпожата казва "може и да паднат, ама след 1-2 години. Поне на запад има договорка явно при медиите, че пишат само една теза, при нас от 20 сайта, 20 прогнози.
77
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен до 70 преди 1 година
Какви 2 години, най-много 6 месеца и идва срив.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо, госпожата,не казва,колко бежанци,са купили жилища?Не повече от 50!Ами,нямат пари.Що,не си купят в София на 1500-2000евра,кв.м.,нека си купят,НО НЯМА Пари.И откъде да имат!?Там,са изоставили Всичко.Те са дошли временно в България.Не за постоянно.
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно съм съгласен с останалите.Абсолютно подвеждаща информация, много празни жилища,ново строителство!Тази жена е шеф на агенция за имоти и мениджър на сайта имоти.нет.Истината е друга,няма купувачи,при тези цени,те самите строители го казват и знаят!Строят,тези,които имат пари, докато свършат,след това ФАЛИРАТ.Това е истината.
74
0
 
9
 
! Отговори
Шишо преди 1 година
УИ на един та.ри.кат от КА5 имоти, брокер на годината. Пускам си някое видео от канала му в ютуб когато искам да се посмея. Сега зарибява с безплатна оценка на апартаменти в София. Твърди, че ако той не направи оценка на имота ви, рискувате да загубите от 30 до 40 хиляди евро при евентуална продажба. По това може да се ориентирате с колко надуват цените агенциите за недвижими имоти в София.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом бежанците са купувачи на имоти, за какво бяха палатките и фургоните :)
72
0
 
19
 
! Отговори
Захари Потър преди 1 година
Слушах днес два банкера в подкаст за жилищните кредити. Хората в прав текст обясниха, че няма как българските 10-годишни ДЦК да са на 5% лихва, а ипотеката на чиче Гоше да е 2.5%. Ще се реже до кокал и ще се реве с крокодилски сълзи, а телевизиите ще ни показват разсипани съдби на цели семейства. Сега балона е във фазата на отрицанието, а до месец-два влизаме във фазата на паниката, а после всеки се спасява как може
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой продал на тези цени - продал. Гледайте какво следва.
70
0
 
8
 
! Отговори
Архитект преди 1 година
Подвеждаща информация!Цените няма да падат-купувайте сега!Много имоти стари и нови стоят заключени,неизползваниДруг е въпросът ,че липсват качествени имоти ,че брокетите представят обикновени и евтини имоти за"луксозни",че често в затворени к-си обявяват поддържащи такси,които са нереални и в пъти по високи от необходимите средства за подръжка.
69
2
 
17
 
! Отговори
Наръчник преди 1 година
Как да заобиколите брокер.При покупка. Изпратете на обявата приятел който ще подпише договор с агенцията че ако купи този имот ще е само през агенцията. После приятелят ви ще ви каже адреса Остава да се свържете директно със собственика.Ако продавате се обадете на нотариус и следващите инструкциите му. Брокер не ви е нвобходим
68
0
 
27
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Липсата на жилища на пазара!!!!!!259000 са празните имоти в София. 20000 души са напуснали София. 120000 нови единици са построени в София за последните 2 години. Още толкова се строят. Сделките са се сринали с 15 пр. За 3то тримесечие 22 и 17.2пр. За 4то тримесечие. Лихвите ще растат.НО ИМОТИТЕ ЩЕ ПОСКЪПВАТ. ПИТАМ СЕ къде са институциите при тази меко казано подвеждаща информация. Кога ще започнете да търсите наказателно отговорност за разпространяване на фалшиви новини в България
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Лозенец над 30% от жилищата са празни, сега се настрой като че ли сме в демографски бум, а не че намаляваме с 200к на година. Срива тука ще е зрелищен.