Качествени ли са горивата по бензиностанциите?

В периода на голямото пътуване се отчита и ръст на повредите
17 апр 2023 10:45, Нели Христова
81
Качествени ли са горивата по бензиностанциите?
Снимка: БГНЕС

Близо 54 000 литра течни горива са изтеглени от бензиностанциите в страната заради проблеми с качеството само за първите три месеца на годината. Това показват инспекциите на контролните органи. Според проверяващите – пробите с отклонения са сравнително малко, но в сервизите шофьори продължават да сигнализират за проблеми в колите заради некачествени бензин или дизел.

В последните дни на интензивно пътуване бензиностанциите отчетоха ръст в потреблението на горива с 30-35 %. В момента най-масовият бензин А-95 на колонката ни струва средно 2.57 лв./л, а литър дизел – 2.72 лв. От бранша не изключват от май цените да тръгнат леко нагоре. В същото време, именно след периода на голямото пътуване в сервизите отчитат ръст на оплакванията и повредите от некачествени горива.

Запушени филтри, дефекти в горивните системи и повредени двигатели са сред най-честите проблеми, с които шофьорите се сблъскват. От януари до март инспекторите от ДАМТН са извършили 308 проверки за качество, при които са взети 438 проби, а откритите нарушения са 19, предава NOVA.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
ам'чи тъй де... преди 1 година
НЕ
27
13
 
7
 
! Отговори
Изводи преди 1 година
Зареждам само от Лукойл. Имам 3 коли 2 дизелови 1 бензинова и 1 мотоциклет и два скутера. Досега не съм имал никакви проблеми. Едната кола е на повече от 400 000 км
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, много е качествено. Тук в Австрия си е супер горивото по бензиностанциите
25
3
 
22
 
! Отговори
Дедо Чочко преди 1 година
Каквото и където да заредиш,щом е в БГ е отврат.То не бяха разредители, смоли разни,и много други,но не и гориво.И с добавките е същото дередже--няма разлика освен в цената.Разхода се вдигна с1.1/2л.Обяснение--няма.
24
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно сме още в комунизъм, горивата са скапани и храната е скапана.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Турция съм за Великден и тук храната е по-качествена. Не съм с кола, но имащите автомобили казват, че бензина в Турция е по-качествен. Отделно е по-евтин. Храната също е по-евтина (месото обаче много скъпо килото започва от 30-40 лв. за килограм). В Гърция също храната е по-качествена и бензина е по-качествен.
22
9
 
2
 
! Отговори
не стига преди 1 година
че са без пари,ами българския самозабравил се наглец търси и качество,е честно,няма такава наглост и безсрамие
21
1
 
8
 
! Отговори
Лукойл преди 1 година
Сите горива в бегето са наши, от руски нефт. Има тук там в Русе и околностите на Ромпетрол, ама пак от руски нефт. Дааа калеството на бенц 95 и обикновената нафта е кофти. Като искате качество, купете си от скъпото. На европейска цена, и европейско качество. Ко мрънкате? И скъпото и ефтиното пак ние го правим. Интереса клати феса!
20
2
 
28
 
! Отговори
Куку руку преди 1 година
Като тръгна от Норвегия с автомобил в посока България, качеството на горивата в Скандинавия е безкомпромисно. Минавайки от Дания в Германия, след което Чехия, Словакия, Унгария... пак добро гориво, но не като в Скандинавия. Влизайки в Сърбия вече усещам, че поведението на автомобила става различно. И когато заредя в България, все едно карам друг автомобил. С 10 години по-стар и с 50 коня по-слаб. Изводите оставям на вас.
19
1
 
4
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 година
Не!
18
2
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 година
Кат не щете Лукойл, вървете пеш бе! Нали така каза една бивша Т .К. П.
17
6
 
11
 
! Отговори
Държава Франкенщайн преди 1 година
Стресът в България се получава главно от СРС техника - полицаи и мутри масово бъркат в главите на Българи за да се забавляват и гаврят! Масово!
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ззредиш в Европа разхода ти пада с 1л
15
7
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
а по-добре е, така поне половината коли да изчезнат от пътищата ще е отлично
14
1
 
5
 
! Отговори
Еее преди 1 година
НЕ
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горивата от бургаската рафинерия никога не са били с високо качество, дори и без да ги разреждат, заради сорта Уралс който се рафинира. Мръсен, с много сяра. Не случайно цената му е била винаги по-ниска от останалите сортове петрол. Всички знаят как колите им променят поведението си, като ги покарат в чужбина.
12
2
 
10
 
! Отговори
БРАУН ГАЗ преди 1 година
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО,ПОЧТИ ДОКАЗАХА СТАРАТА МЕЧТА ДА НАПРАВИМ БЕНЗИН ОТ ВОДА!!!
11
5
 
17
 
! Отговори
Какк преди 1 година
Дядо ми е работил дълги години в Либия, това което най-много са ненавиждали е когато руски танкери акостират за зареждане с мазут и преди това са карали руски мазут, понеже руският мазут е пълен с ***, клечки, всякаква мърсотия и танкера е трябвало напълно да се измие, измитото да се извози и пречисти - много работа. Само и единствено се мие танкер с руски мазут, всички останали - от Иран, Либия, САрабия са с много високо качество и не се налага химическо чистене.
10
14
 
36
 
! Отговори
М преди 1 година
Качеството е точно такова каквото е и на храните с които ни тровят вече 33 години. Но сами си го избрахме демократичното общество, правовата държава, малката и модерна армия, новите европейски ценности. Да ни е сладко яденето и приятно пътуването.
9
1
 
20
 
! Отговори
Малка схема преди 1 година
ХАхА. Това даже на са бензин и дизел по бензиностанциите :) Иначе са качествени торове.