Няма превишени правомощия при полицейските проверки в заведения в Пловдив

Шефът на полицията с разбиране относно състоянието и позицията на клиенти
8 май 2023 13:34, Елка Василева
64
Няма превишени правомощия при полицейските проверки в заведения в Пловдив
Снимка: архив, БГНЕС

По повод изнесената информация и видeа за специализирана полицейска операция в едно от големите нощни заведения в Пловдив и жалби за превишени полицейски правомощия, държа да информирам обществеността, че това е извършено с моя заповед от 2 март 2023 година, с която е разпоредено на всички структури на областната дирекция на полицията и най-вече на отдел "Криминална полиция" добиване на предварителна информация относно държане, употреба и разпространение на наркотични вещества в нощните клубове. Това каза на пресконференция директорът на ОД на МВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов. Той подчерта, че до момента се проведени няколко такива операции, сред които и в цитирания по медиите клуб.

Още по темата
Акцията започва на 5 май, като във всички проверени клубове всички лица, намиращи се там към момента, са проверени, извършен им е полицейски обиск, съставени са съответните протоколи. Намерени са наркотични вещества и райски газ както на различни места в заведенията, така и в отделни лица, за което са образувани досъдебни производства срещу тях. На 6 май е извършена проверка в цитирания в медиите нощен клуб по аналогичния начин, като са установени 14 непълнолетни лица, които са били с декларация за придружител, отделно в две от лицата са открити наркотични вещества, като по единия случай е образувано досъдебно производство, а в другия бързо полицейско производство.

Наркотици са намерени в едно от сепаретата, за което досъдебното производство е срещу неизвестен извършител, каза още шефът на полицията.
Относно начина на извършване на проверката в клубовете Костадинов заяви, че той е коренно различен от работата на полицията на други места, тъй като по думите му в тези заведения е обществена тайна, че се употребяват, някъде и разпространяват наркотични вещества.

Той изрази разбиране относно състоянието и позицията, в която са се озовали голяма част от клиентите, но за да се постигне някакъв резултат, колегите му са преценили, че трябва да се извърши проверка и най-вече, когато има съмнение, че някои от лицата притежават такива вещества. Той подчерта, че за целта са били освободени четири помещения - по две за жени и мъже, като проверките са извършвани съгласно процесуалния кодекс.
(БТА, Ирина Шопова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
abe преди 1 година
това реално прокуратурата ще го кажат
37
3
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
А за обида на длъжностни лица, изпълняващи функционалните си задължения, също подлежиш на съдебна наказателна санкция. Утре, да не се учудиш?
36
8
 
3
 
! Отговори
СТАЛИН СЕ ЗАВРЪЩА преди 1 година
Всеки нормален човек знае , че никой с всичкия си не посещава дискотеки където се пласира химия, най-долните хора с зависимости ги посещават.Скоро ще има промяна на законите в България.Няма да има дискотеки, а тяхната клиентела ще увисне по ешафодите за да няма безредици.
35
1
 
10
 
! Отговори
Мафия преди 1 година
Акция се прави срещу определени оперативно интересни лица. Те се следят и се обискират те. Не може да се извършват репресивни действия срещу посетителите на заведение защото са посетители. Докато няма конкретна информация за дадено лице не може да бъде подлагано на унизително отношение, разпит, претърсване и изземване и други. Докато няма свидетел видял лицето да извършва противоправно деяние не може да бъде третирано въпросното лице като виновно.В наказателното право има презумпция за невинност
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а телефоните за какво сте измемвали? и в тех ли сте търсили наркотици, дисциплинарно уволнение за тоя безочлив нагляр
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Акция от такъв мащаб, не се прави случайно, а по определени оперативни данни. Естественно и разпространителите и консуматорите са били всред проверяваните.. Вероятно не са подложени всички на пълната проверка. МВР нямат ресурс за това. Проверявания процент е след оценяване на много фактори. Това е начина да се води борба срещу разпространението и употребата на наркотици. Случайно попаднал съвместен гражданин е нормално да приеме ситуацията като извънредно преживяване с полезен краен резултат.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полицията може да ти ограничина правата по конституция а именно събиране и разпространение на информация (снимане) само със заповед за арест. Докато такава не бъде предоставена никой полицай не може да ограничи това право. Както и няма право да изземва мобител телефон или да изтрива от него съдържание. Това са противоправни деяния които следва да бъдат преследвани от прокуратурата. Ако тя откаже - Съда в Страсбург ще осъди държавата за отказ от правосъдие. Само трябва да си потърсят правата.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Шефът на полицията с разбиране относно състоянието и позицията на клиенти" - Като кръчмата и 40-50 от клиентите заведат колетивен иск и вкарат 20-30 000 лева за адвокати, ще видим с разбиране, как се съквращват 20 парчета.
30
2
 
14
 
! Отговори
Тъпи Милиционери преди 1 година
За обиск се изисква съдебна заповед или арест. Може да се извърши без тях само по неотложност. Сега 400 жалби за незаконен обиск. В съдебната заповед е задължително да бъде посочено името на лицето. От всякъде тази акция е незаконна и има много превишаване на правата. Дори тези с наркотиците ще бъдат оневинени заради начина на провеждане на операцията. Присъствието е заведение не е незаконно и присъстващите не са част от незаконно действие за да има основание за действие при неотложност.
29
4
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо Адвокат преди 1 година
Новата книга на Алеко, с герои и случки от тукашния форум.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
".Ако започнат да ги проверяват на изхода на заведението,дали един читав ще открият,а?" - И да не открият, какво от това? Нямаш никакви морални и правни аргументи да изискваш това. И не азавършвай изречение с "а?". Не си на село.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предполагам и снимки са правили на разсъблечените момичета, нали извръътеняци такива, със същия довод утре може да спрете и влака от София за Бургас и да държите хората 5-6 часа да ги разсъбличате и тарашите, що за наглост и безочие
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21 - Никой не се прави на наивен. Прегледай предложението на номер 14 - "Ако в Х бъде откритк наркотик, Y го отнася" И на какво оснвание? Х носи отговорност за себе си пред закона. Нито я носи пред Y, нито Y може да носи чужда отговорност по този начин. Какво е товео "ненаивно" предложение? Собственика да има 2-3 кучета, скенери и 12 душ въоръжна охрана и да прави масивни проверки?
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всички, на които това им се струва нормално, дано утре на техните деца и близки да им бъркат по отворите потните ушаци!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На 6 май е извършена проверка в цитирания в медиите нощен клуб по аналогичния начин, като са установени 14 непълнолетни лица, които са били с декларация за придружител, отделно в две от лицата са открити наркотични вещества, като по единия случай е образувано досъдебно производство, а в другия бързо полицейско производство."Циркаджии, и какво сте установили 14 непълнолетни с декларации? това престъпление ли е, а в едното лице за което пишете е открит 1 грам марихуана, вероятно от Вас подхвърле
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България никой на нищо не вярва вече, няма правосъдие, здравеопазване, инспекция по труда, образование, институции, всичко е пълна пародия. Печели този който е далавераджия и мошеник, но рибата се вмирисва от главата.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Само така собственикът ще има мотивация да не допуска подобни типове,а не обратното,ползването на дрога да му пълни заведението." - Супер, ама тоя собственк, трябва да има охрана, като на летище. Много нахални станахте.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми като имате съмения, пращате 2-*** полицаи като клиенти под прикритие, наеблязвате хората и тихо мълком си свършвате работата, ама не Ви изнася така нали, неграмотни наглеци, па и за друго са ви платили
20
5
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Айде не се прави на толкова наивен,всички знаем какво става нощно време по дискотеките.Ако започнат да ги проверяват на изхода на заведението,дали един читав ще открият,а?
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и да е изтирто, може да се възстанови с апликация, а ако па е в облак - от там махане нямааа :)