България в топ 6 на най-качествените горива в Европа, цените падат

Светослав Бенчев: Докато рафинерията в Бургас работи, няма риск за българския пазар
Обновена: 10 май 2023 09:05 | 10 май 2023 09:03, Елка Василева
97

Зa пъpви път oт 8 гoдини нacaм цeнaтa нa дизeлa в Бългapия ce изpaвни c тaзи нa бeнзинa, ĸaтo нa няĸoи бeнзинocтaнции e дopи пo-ниcĸa.

"Тенденцията е нормална. Цените са на ниво преди кризата в Украйна. Виждаме в последните седмици и намаляване на цената на дизела - нещо нормално с оглед повишеното производство в Европа и света през последните месеци", каза Светослав Бенчев от Бългapcĸaтa пeтpoлнa и гaзoвa acoциaция в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Трудно е да се прогнозира дали цените ще се задържат, уточни Бенчев.

"Няма индикации, че ще бъдат по-високи. Върнахме се на момента на пазара, в който всяка една геополитическа ситуация може да окаже влияние върху пазара на горива. Ако няма такиваq предполагам, че цените ще се запазят на подобни нива", допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Няма риск да останем без дизел и бензин, увери той и обясни, че докато рафинерията в Бургас работи, няма риск за българския пазар. Бенчев определи като нормално цената на горивото да се различава.

"Пазарът реагира по този начин. Цените в съседните държави са по-високи. Това се дължи на факта, че ние разполагаме с рафинерия, която дава достатъчно продукт за България и това дава възможност цените да бъдат ниски", каза още експертът.

По думите му България е в топ 6 на най-качествени горива в Европа, защото голяма част от взетите проби в страната се изпращат за информация в Европейската комисия. "Ние сме с едни от най-качествените горива", заключи Бенчев.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Шарлатанин преди 11 месеца
Това от рубриката "най-кратък виц" ли го изкарахте? Възможно е, ако от 27 държави в ЕС, примерно 22 имат наистина качествено гориво и се нареждат на първо място, следват пет държави, където горивото е с по-ниско качество, като БГ заема почетното 6-то място. Дали ще са разпределени по този или друг начин е подробност, но е вярно че сме в челната шестица..... усещаме го по колите си.
84
0
 
6
 
! Отговори
Хахахах преди 11 месеца
Въртят го бонбонките този ... Един път сипах на колата нафта в унгария , все едно ми инсталираха второ турбо ... Незнам колко са ни качествени горивата.
83
0
 
3
 
! Отговори
agent преди 11 месеца
Ehaaaahaha
82
0
 
9
 
! Отговори
mazen преди 11 месеца
Я тоя да каже, колко му платиха, че така да си плюе на сурата?
81
0
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 11 месеца
Гадни и гнусни лъжи...!
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
тчно пък на бенита нафтата е пълна боза!!! нз кви проби праща тоя, но със сигурност не са от нафтата, която продава!
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къде видяха падащи цени?
78
0
 
0
 
! Отговори
до Пепи**Аrm преди 11 месеца
Явно си от разбирачите които въртят малко километри и си карал само в Испания!
77
0
 
8
 
! Отговори
Arm преди 11 месеца
Защо изтрихте коментара ми!На 3.05.23г.в Лозенград заредих на шел 95 v power 46.200 po 20.860tl. цена по курса която съм взел т.лири 1.96лв.на Бургас заредих на шел обикновен 95 на 2.62лв.
76
0
 
22
 
! Отговори
НеРазбрал преди 11 месеца
Извинете, днес първи април ли е?
75
0
 
12
 
! Отговори
НАДЯВАЙТЕ СЕ преди 11 месеца
Точно обратното е !
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ами дано на изборите Ердоган бъде отвян, както лек ветрец отвява анадолския керпич. Иначе тежко и горко на Турция, не може при 50 милиона чужди туристи и при 50 милиона гастербайтери вкарващи над 150 милиарда евро от Европа в Турция тази година, при толкова много неегално вкарвани пари от Европа в Турция и при тази огромна контрабанда от Турция към Европа и пак сума ти пари се връщат в Турция, Турция да има толкова смешен за 90 милионна държава БВП, на глава от населението 9 000 долара, Бг 12к
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
казвам само че в Истанбул - водата където е в лайнатааааа, фекалиите, се пуска пак след преработка по питейната мрежа и с нея се къпете, някой пият и така нататък във великия Истанбул, в Анадола е още по-зле положението, не искам да ми е пример тази държава и не може да ми е, колко напред били, видя се едно земетресение 50 000 жертви, същия магнитуд в беден Еквадор и 12 жертви.
72
3
 
7
 
! Отговори
до 63 преди 11 месеца
аз допреди 4-5 години защитавах турците, но не съм бил прав, не са добри, точни и коректни хора, а лицемери, извършиха над 5-6 геноцида последните 100 години, една лира обезщетение не са платили. Господ си знае работата, земетресението им показа колко са достойни като хора , колко им е добро в кавички строителството, и цялата икономика и инфраструктура е ена бутафория, лъжа и измама
71
1
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
Къде е таблицата,в която показателите на българското гориво са сравнени с тези на горива от други държави.Така твърдението на Бенчев за високо качество звучи голословно.
70
6
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 11 месеца
99 процента от коментиращите не знаят на кой свят са . Масово бъркат разход на колата на дълго при пътувания до курортите с разход в часовете пик . Аз живях в Испания - Мадрид . Като тръгна на дълго и дизела сваля разхода и се изчистват дюзите . Като съм по работа в област Мадрид и дига разхода двойно . Тъй че малко по полека с заключенията . А и съм карал коли от България в Испания и нищо не се е променяло . И бензин и газ и дизел. Всичко е относително .
69
1
 
20
 
! Отговори
К9 преди 11 месеца
Пътувам често по маршрута Норвегия - България. Не зареждам гориво само в Дания и Словакия, защото са късички. Във всички останали държави по маршрута зареждам и мога да кажа, че макар да е несравнимо с горивото на запад, дори сръбското е в пъти по-добро от нашето. А изказването на тоя господин бих го определил или като някакъв негов мокър сън, или като виц за хора, които никога не са излизали навън.
68
3
 
6
 
! Отговори
Последния Софиянец преди 11 месеца
Поредна тъжна новина за безродниците pycopoби
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никой не пие вода от чешмата в Истнбул. Продва се евтино питейна вода и всеки пие бутилирана. Сега за най-бедните хора не знам, може да пият и от чешмата.
66
0
 
9
 
! Отговори
Говедо преди 11 месеца
Това заглавие е най силния виц ...