България в топ 6 на най-качествените горива в Европа, цените падат

Светослав Бенчев: Докато рафинерията в Бургас работи, няма риск за българския пазар
Обновена: 10 май 2023 09:05 | 10 май 2023 09:03, Елка Василева
97

Зa пъpви път oт 8 гoдини нacaм цeнaтa нa дизeлa в Бългapия ce изpaвни c тaзи нa бeнзинa, ĸaтo нa няĸoи бeнзинocтaнции e дopи пo-ниcĸa.

"Тенденцията е нормална. Цените са на ниво преди кризата в Украйна. Виждаме в последните седмици и намаляване на цената на дизела - нещо нормално с оглед повишеното производство в Европа и света през последните месеци", каза Светослав Бенчев от Бългapcĸaтa пeтpoлнa и гaзoвa acoциaция в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Трудно е да се прогнозира дали цените ще се задържат, уточни Бенчев.

"Няма индикации, че ще бъдат по-високи. Върнахме се на момента на пазара, в който всяка една геополитическа ситуация може да окаже влияние върху пазара на горива. Ако няма такиваq предполагам, че цените ще се запазят на подобни нива", допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Няма риск да останем без дизел и бензин, увери той и обясни, че докато рафинерията в Бургас работи, няма риск за българския пазар. Бенчев определи като нормално цената на горивото да се различава.

"Пазарът реагира по този начин. Цените в съседните държави са по-високи. Това се дължи на факта, че ние разполагаме с рафинерия, която дава достатъчно продукт за България и това дава възможност цените да бъдат ниски", каза още експертът.

По думите му България е в топ 6 на най-качествени горива в Европа, защото голяма част от взетите проби в страната се изпращат за информация в Европейската комисия. "Ние сме с едни от най-качествените горива", заключи Бенчев.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
12
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Тази лъжа е по - жестока и от пропагандата на Ройтерс. За цените може би има нещо вярно, но за качеството у нас - хайде бягай с 300. Отделно гледаме само как да си спестим нещо и да минем метър. Освен това производителите прибират и някой друг литър за личните си нужди. Липса на контрол отделно, че не съществува.
24
0
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 година
Ко? Ко?
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И най-хубавите пътища и най-честните политици....
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с качествените горива е гавра. Преди бяхме принудени, да караме с червената нафта, не толкова, щото ни излизаше по-еятинко (и това, де), защото не беше толкива скапана. Сега, като братовчеда ходи навън, зарежда камиона догоре преди влизане в България и все остават едни 70-80 литра за негова сметка, дето точим и не си трошим колите.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма майтап. Кажете го на колата ми, която буквално спира да върви след Калотина. Сигурно не разпознава хубавото лукойлско гориво?
20
0
 
18
 
! Отговори
Бат Стан преди 1 година
Че цените са ниски, вярно е. Но че горивата са качествени - те това е голям виц. Където и да преминеш границата на България и зародиш гориво, качеството се усеща веднага. Да не говорим за разликата със западна Европа.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекулацията с горивата е яко нещо. В момента се учат, кал да спекушират с тока също.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е северна
17
0
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Пропуснали са едно 'не' в заглавието хаха
16
0
 
31
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Има ли още някой, който да не е излизал в Европа (вкл.Гърция и Румъния)? НАВСЯКЪДЕ освен у нас, като заредиш двигателя утихва, колата започва да върви повече и разходът пада с литър! Как още има кой да ви вярва, не знам!!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се краде повече от потребителите, като в Европа.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с качествените горива, пълна лъжа. Най малкото рафинерията рафинира Уралс, който е поначало мръсен сорт петрол с високо съдържание на сяра.
13
2
 
26
 
! Отговори
Доко преди 1 година
Дъртата ми бангия, дето я карам на газ, в БГ гори 10, а в Гърция като заредя пада на 8,5. Ама сигурно защото нашата газ е по-хубава.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква лъжа е това заглаваие. Горивото се разрежда за да докарат печалба локалните тарикати а като минавам на преглед детектора на твърди частици в парите е на максимум. България може да е най само отдолу нагоре.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смях ... хахахха това звучи като руското ден на победата... същата лъжа :)) Ако питаме Германците дали,ще е същата класацията:)))
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетих се за една статия точно от този сайт,която е публикувана на 17.04.2023 г.В нея пише следното:"Близо 54 000 литра течни горива са изтеглени от бензиностанциите в страната заради проблеми с качеството само за първите три месеца на годината."Хехехе а сега твърдите,че сме топ 6 по качествени горива.Представям си в другите държави какво ли е.Или може би страдате от шизoфpeния?Или като лъжете не помните какво сте писали преди това?Прави са хората,че статията е за раздел "Вицове".
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признак за качество на горивата е явно гъстият дим който отделят автомобилите,странните звуци от двигателя,трудното палене и това че винаги зареждаш едно и също количество гориво но стрелката всеки път е на различно място.
8
1
 
16
 
! Отговори
Общ работник преди 1 година
Харесах си автомобил втора ръка, конкретен модел и двигател(бензинов). Започнах да проучвам мнения за автомобила. И стана интересно. За въпросния двигател имаше ужасни теми и видеа от руски форуми. Двигателя задира при пробег под 100к км заради....бензина на Лукойл!! Колкото и да рових в английски и американски форуми не открих този проблем. Въпросното задиране на мотора дори не е в топ 20 на най-честите проблеми с мотора според западните форуми. Толкова за "качеството" на горивата ни.
7
9
 
3
 
! Отговори
пепи преди 1 година
Бил съм в Испания три години и половина. Съответно доста често с кола до там и обратно . Истина е че горивата са еднакви. Просто се кара повече извънградско и дизела загрява .
6
1
 
19
 
! Отговори
Лелеее..... преди 1 година
Ха-ха-хааааааа......глупости под шипковия храст!