България в топ 6 на най-качествените горива в Европа, цените падат

Светослав Бенчев: Докато рафинерията в Бургас работи, няма риск за българския пазар
Обновена: 10 май 2023 09:05 | 10 май 2023 09:03, Елка Василева
97

Зa пъpви път oт 8 гoдини нacaм цeнaтa нa дизeлa в Бългapия ce изpaвни c тaзи нa бeнзинa, ĸaтo нa няĸoи бeнзинocтaнции e дopи пo-ниcĸa.

"Тенденцията е нормална. Цените са на ниво преди кризата в Украйна. Виждаме в последните седмици и намаляване на цената на дизела - нещо нормално с оглед повишеното производство в Европа и света през последните месеци", каза Светослав Бенчев от Бългapcĸaтa пeтpoлнa и гaзoвa acoциaция в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Трудно е да се прогнозира дали цените ще се задържат, уточни Бенчев.

"Няма индикации, че ще бъдат по-високи. Върнахме се на момента на пазара, в който всяка една геополитическа ситуация може да окаже влияние върху пазара на горива. Ако няма такиваq предполагам, че цените ще се запазят на подобни нива", допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Няма риск да останем без дизел и бензин, увери той и обясни, че докато рафинерията в Бургас работи, няма риск за българския пазар. Бенчев определи като нормално цената на горивото да се различава.

"Пазарът реагира по този начин. Цените в съседните държави са по-високи. Това се дължи на факта, че ние разполагаме с рафинерия, която дава достатъчно продукт за България и това дава възможност цените да бъдат ниски", каза още експертът.

По думите му България е в топ 6 на най-качествени горива в Европа, защото голяма част от взетите проби в страната се изпращат за информация в Европейската комисия. "Ние сме с едни от най-качествените горива", заключи Бенчев.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Турция са по-качествени горивата и в Гърция също (в Гърция с газта има проблеми). Та не вярвам да сме с по-качествени горива от Западна Европа, та някак си това 6-то място как точно става?
64
1
 
3
 
! Отговори
ДО 64 преди 1 година
турците са също толкова крадливи, колкото българите, *** в Турция и ще се убедиш, забрави си някъде 20или 50 евро, с един богаташ сме си правили такива експерименти в Анадола и никой не ги връща,оглежда се и ги прибират, ама нормално турците са бедни и гладни, един достоен , богат човек никога няма да го направи, но бедна мишчица го прави, с нищо турците не сте по-добри от българите като хора, даже сте по-зле и Аллах гледа и ви наказва, земетресения и така нататък
63
0
 
13
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
Статията е за рубриката виц на деня.Ако не беше трагично, щеше да бъде забавно!!! То горивото може да е скъпо, но за сметка на това е некачествено :)
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия шменти-капели да ги разправят на балъците дето не са излизали навън. Затова сервизите у нас се пръскат по шевовете от качествено гориво, и не само със стари коли.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долара падна, а беше на по-високи цени от еврото, бензина обаче поскъпна с няколко стотинки. Трябва да публикуват печалбата на Лукойл от всеки литър, тогава ще е ясно дали реално е паднал или печалбата се е вдигнала.
60
1
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 1 година
До до 42,същото важи и за българите,само че да заминават за Русия,нали и на вас все Еврпа ви е виновна,че сте мързеливи и крадливи
59
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън дрън. С гръцки, хърватски или италиански бензин ми харчи половин литър по-малко. И въобще не съм само аз с такива наблюдения.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ходих в Истанбул на едно място където преработват ***, и след това пак пускат водата пречистват я и я пускат по чешмите на бедните квартали, направос е отвратих, а лайнатаааа си ги преработват и ги използват не знам за какво, ТОВА Е ВЕЛИКА ТУРЦИЯ, ПИЕТЕ *** ВОДА ОТ ЧЕШМАТА, АМА ПРЕЧИСТЕНА В СТАМБУЛ И ТЮРКИЕ
57
1
 
9
 
! Отговори
Бургазлия преди 1 година
Докато проверките на горивата ги прави Лукойл ще сме в топ 6, но когато ги правят лабораторийте на Турция и Италия ни ги връщат, защо ли? А пък цените ни са по-ниски защото и акцизите ни са по-ниски, д ане говорим че в Турция пак е по-евтино горивото.
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и в бг засега не ми се е случвало ,но в Турция 3 пъти зареждам и 3 пъти пише некачествено гориво и повече няма да си правя експиременти, отде краде Ердоган гориво не знам, от Сирия ли, от Ирак ли ама е трагедия, ама вие карате чупалки 15-20 годишни и не може да го видите, идете с една нова кола и ще видите
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
заредих в Турция ново ауди имам 2021 г. и ми написа на английски некачествено гориво
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верваме ви !
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най качествената ли? Затова ли като си идвам от чужбина и заредя от бг безинжииница компа на БМВ-то ми отчита че нафтата нее наред и отказва да пали.Ако на това този казва качествено гориво значи кара някоя баракуда.
52
4
 
4
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
До АнонименЕлементарно - когато фирмата е на загуба, няма как да плати данък печалаба. Спасителите Евроатлантици от ДБ, ПП ушш 5-на ревизия им правиха и щяха да ги поставят под оперативен контрол, ама май май се размина нещо. Във връзка с колониите ТЕЦ "Марица Изток" и мината в Челопеч май и те бяха на "руски" дружества или? Ааа и колко руски военни бази имаме на наша територия или тия бяха на преАтелите евроатлантици? хмм
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и аз се моля Турция да е добре икономически и да се махнат от Западна Европа, ама няма те се плодят и се множат и станаха 50-60 милиона - антиевропейски, протурски настроени, радикални и ислямизирани, до това доведе ислямизацията на Ердоган и все европейците и американците са им виновни, затова че в Турция вземат по 300 долара заплати, че половината население живее супер зле, без да може да си позволи почивки
50
3
 
8
 
! Отговори
платена статия преди 1 година
ИМА граматическа грешка в заглавието:"БЪЛГАРИЯ В ТОП 6 НА НАЙ-!НЕ!КАЧЕСТВЕНИТЕ ГОРИВА В ЕВРОПА"
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако всички изпаднали държави ги наредят на 6то място, то тогава се съгласявам
48
1
 
10
 
! Отговори
Струмичанец преди 1 година
Цената на дизелот во Македониа е 2.11 лева, ко не верува нека провери?
47
2
 
15
 
! Отговори
a преди 1 година
Хахахахахаха, тоя ми оправи деня с този виц. Най-качественото гориво?!?!?!?!? WTF?!?!?!? Тоя няма никъв срам да излезе и да говори такива лъжи, да не би да е от партията на Киро ***?
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топ виц за деня е заглавието на тази статия. Големи майтапчии.