Фентанилът е до 100 пъти по-силен от хероина, как е попаднал у нас - не е ясно

800 000 души умират годишно от свръхдоза от него в САЩ
20 юли 2023 10:28, Анисия Иванова
48

Държавата създава нов координационен механизъм, с който ще се опита да се опълчи на организираната престъпност и разпространението на наркотиците. Идеята на това ново звено е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества. Поводът за тази мярка е разпространението на нов синтетичен наркотик, който е около 100 пъти по-активен от хероина. Новият вид дрога е по-опасен, защото се смесва с фентанил.

"Фентанилът се използва за медицински цели, най-вече за упойки. Той е медицинско средство, което е полезно, но въпросът е да не се злоупотребява с него. Негови аналози са забранени като наркотични вещества. Това, което преди два дни излезе, все още не е установено точно какво е. Вероятно е някакъв аналог на фентанила, колегите от Варна не са информирали какво е веществото", коментира ръководителят на Национален фокусен център за наркотици и наркомании към Националния център за обществено здраве и анализи Александър Панайотов в студиото на "България сутрин."

По негови думи фентанилът е от 50 до 100 пъти по-силен, отколкото морфина и хероина, а някои негови аналози са дори още по-силни. "Синтетичен е и по-евтин, как се пренася и как е попаднал в България, все още не е ясно. Китай и Индия са производители, например. При нашия случай най-вероятно става въпрос за смесване с хероин, а дилърите го смесват с други вещества, възможно е да се с фентанил. Предполагаме, не е доказано още", каза Панайотов.

Още по темата

Той изнесе данни, че през последните години за 1 грам хероин цената е между 30-50 лева, а за качествен - около 80-100 лева. "Ако смесването е с фентанил, е много опасно. Вероятно има във Варна фентанил, трябва внимателно да видим. Информацията е противоречива и трябва да изчакаме, за да видим точно какво се случва", допълни Пайотов.

По негови думи новите психоактивни вещества, които са под наблюдение в Европа, са 950, а на световно ниво над 1100. "Синтетичните са около 75-80. Наркотиците не са това, което бяха, не са традиционните. В Европа 40-50 нови вещества излизат всяка година", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR началникът на отдел "Наркотрафик" към Агенция "Митници" Стефан Бакалов заяви, че новият координационен механизъм, който трябва да се бори срещу наркотрафика, е изключителна временна мярка.

"Годишно от свръхдоза са починали около 800 000 души само заради свръхдоза от фентанил в САЩ. Тази опасност със сигурност е голямо предизвикателство за нас. Последните една-две години имаме задържания на фентанил, за разлика от предишните години, тъй като този тип наркотично вещество не се употребяваше скоро в България. Живеем в силно глобализиран свят и не е възможно такива проблеми да бъдат локализирани на една географска ширина", коментира Бакалов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: дрогаBulgaria ON AIRфентанил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 9 месеца
Но тука медиите са виновни за раздухването на таа буря в чаша вода. Некви *** оли-гофретници им го пробутали за мноо яко нещо заедно с диаморфина, съответно се изтрепали одма, но не, фентанилът е виновен, то много страшно нещо, много опасно, въйййй, дъ плюйними в пазва, въйййй... За протокола - преди 2 месеца бях за около час на мидазолам / фентанил / пропофол, а га гледам - жив съм излезнал от зала.
42
0
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 9 месеца
Фентанил, та фентанил, такъв бил, онакъв бил... Всъщност има го навсякъде и участва както в индукцията, така и по време на анестезията при повечето хирургии, точно щото е значително по-безопасен и с много краткотрайно действие. Наистина, дозите са микрограми, но в контролирана среда това не е проблем. Друг братовчед, ремифентанил, също е много популярен, с още по-кратко действие. Да не говорим за терминалните с болки, там също си се ползва много (за БГ не знам) - близалки, лепенки, ...
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Внимавайте, на запад вече има flesh eating drug - trunck, не се правете на нуждаещи се и се преборете.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е ясно за кво от МВР земат пари.ТОВА НЕ Е ЯСНО
39
0
 
0
 
! Отговори
списакът преди 9 месеца
на министерството на спорта дава изброяване на всички забранени вещества и колко е разрешеното от тях за да не е допингиран спортиста, като повечето сега рекордиори с такива вещества дето им ги дава някой. и в щанги и в плуване и е други от 80 вида спорт
38
0
 
1
 
! Отговори
90's преди 9 месеца
Много ясно направете както през 90те. Как така нещо евтино и кажи речи от аптеката ще подбива бизнеса със скъпия хероин омешан един господ знае с какви го4***на по гаражи и мазета. И вие медии силно го раздухвайте това с 1 предозирал да може по бързо да стане, че всяка минута е пари.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Службите знаят всичко за руските дипломати-разузнавачи, но щом ги попиташ как фентанилът е попаднал у нас - не е ясно.
36
0
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 9 месеца
Пиша това за да успокоя нормалните хора,че фентанилът е едно нрмално лекарство,което аз лично съм използвал спрямо пациенти със силна сърдечна болка и съмнение за инфаркт в условията на спешна помощ.Лекарството е много добро,не дава странични ефекти в дозите в които се използва.Има силен обезболяващ и успокояващ ефект спрямо пациента.Де факто съм спасил доста пациенти с остра ангина пекторис или пристъп от гръдна жаба и от начален инфаркт.Така,че не се плашете ако трябва да ви го постави лекар.
35
0
 
4
 
! Отговори
ами преди 9 месеца
"как се пренася и как е попаднал в България" много странно нали?!?Но да ти подскажа малко......ами както всички други ***,които влизат в България,много повече е странно учудването ти......
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Робърт Де Ниро внука му умря скоро от свръхдоза фентанил
33
0
 
7
 
! Отговори
От къде е дошъл хаха преди 9 месеца
В аптеките или доставчиците на медикаменти би трябвало да го имат навсякъде. Фентанила се ползва в медицината за облекчаване болки и като упойка в някой случаи. Но не се прилага като концентрат в твърда кристална форма а първо се разрежда поне до 10 микро грама на милилитър. Това е сериозен медикамент. Ползва се при хора болни от рак. Не е за забавление. Не знам защо изобщо го вземат като наркотик. Това е пълна идио-т-щина.
32
1
 
2
 
! Отговори
Дарвин преди 9 месеца
Естествен подбор.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еми братята ви американци ви пращат истинска смърт. Да са ви честити, нали им под*ъзувате. Ето 1 милион ги изчистват само с това, да не говорим колко ще умрат от ядене и други свързани болести. Те са го измислили, сега пращат и на сателите.
30
0
 
4
 
! Отговори
Руска Ватенка преди 9 месеца
Фентанила е по-безвреден от Крокодил.
29
1
 
2
 
! Отговори
Апетита ми се качи преди 9 месеца
Дайте да го пробваме тоя фентанил, щом толкова го рекламирате.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ТО НА НАШЕТО МВР , СЪД И ПРОКУРАТУРА НИЩО НЕ ИМ Е ЯСНО! ЯСНО ИМ Е САМО ДА СИ РЕДЯТ ПОСТОВЕТЕ, ДАЛА ВЕРИТЕ И ДА РЕВАТ ЗА ПОВИШЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ!
27
2
 
6
 
! Отговори
Дядо от село преди 9 месеца
Туй ней ли нещо таквоз като шарената соль, дето с нея си солим филията с мас сабалем? Щот баце каза задължително да набиваме филия с мас, както той едно време, само че тогаз слагал отгоре червен фосфор, щот бил бедно мунче и нямали пари ни за соль...ни за пипер. И после от тез филии пораснал голем и станал партиен член-голем.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
според нашите пишман специалисти тревата е също толкова опасна
25
3
 
4
 
! Отговори
DO 22 преди 9 месеца
До Анонимен: Дилърите не са capo di tutti cappi. Елитът има нужда от редуциране на населението, защото то дефакто е лапач на ресурси. Правителствата и дййп стейт са в основата на разпространяването на дрогата, а не дилърите
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, от Китай. Там сигурно застрелват директно дилърите!

Спонсорирани публикации