Със стимули ще събираме разделно и биоразградимите отпадъци

Зам.-министър: Най-добрият отпадък е непроизведеният
10 авг 2023 13:53, Красимир Ангелов
10

Депата с отпадъци в голямата си част се запълват с по-бързи темпове от очакваното, като в същото време Европейската комисия заплаши със съд във връзка с неприлагане на принципите в Директивата за отпадъците.

"Все още има депа, които се запълват с по-големи темпове", заяви зам.-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов в "България сутрин".

По думите му това как се запълват депата се следи от общините и контролните органи, а въпросът дали една община се нуждае от ново депо за сметосъбиране, се решава от съответната община.

Според Сиджимов вече се наблюдава промяна в културата на това да се изхвърля всичко в депата. "Все повече общини прилагат разделно събиране на отпадъците", каза той и допълни, че в близко бъдеще към разделното събиране ще бъдат въведени и биоразградимите отпадъци.

От думите му стана ясно, че по проект с Националното сдружение на общините е започнала кампания за това как общините да могат да формират такса "Смет". Според Сиджимов основното, което трябва да се направи, е да се информира обществеността как да се изхвърля разделно.

"Кофата ни основно е пълна с опаковки, а те отиват за рециклиране", отбеляза зам.-министърът и даде пример с великотърновското село Ресен, в което вече е въведена такава система.

"Трябва да обясним на гражданите какви са техните задължения и отговорности и какво да направят, за да намалят цената на услугата. Депонирането е една скъпа услуга и ако в момента гражданите плащат по-малко, то това е защото цената се компенсира от предприятията на територията на общината", подчерта той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Зам.-министър Сиджимов обяви, че се планира и въвеждането на депозитна система, при която ще се заплаща за върнат отпадък за рециклиране.

"Надявам се да успеем. Направени са необходимите изследвания. Производители, вериги магазини, малки магазини, общините, организациите по оползотворяване на отпадъците са уведомени. Засега има консенсус и се надявам да има добър резултат", посочи той и допълни, че се очаква такава система да бъде въведена до година и половина.

По данни на министерството страната ни рециклира 40% от отпадъците си, като целта е до 2035 година този процент да достигне 65.

"Няма да се окажем и от най-важната насока – да намалим отпадъка. Колкото по-малко отпадъци правим, толкова по добре за системата. Най-добрият отпадък е този, който не е произведен. Трябва да се работи много повече с хората, директен контакт, с повече възможност гражданите да разберат какви са ползите и предимствата", подчерта гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 8 месеца
Е вие закрихте изкупвателните пунктове,И как ще стимулирате
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 4...и да изпущаме газове не повече от 3-пъти дневно, нали тъй! Иначе глоба викаш...
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сменете всичко дето е 500мл от пластмасови опаковки в кенчета. Всичко дето е малограмажно защо е вакуумирано не знам. На времето кренвиршите си бяха на вървулица, салама си беше в обвивката, защо освен обвивката трябва да има и вакуумирана найлонова опаковка? Защо може хартиени кутии за мляко, ама за друго не може? Защо сиренето е в пластмасови кутии от по 300гр нагоре, а не е в тенекии? После имало пного пластмасови ***. Е няма как да няма!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както пишат и преди мен, за да има по-малко отпадъци, трябва да има по-малкоопаковки. От Европейската комисия ни вменяват вини за всичко, но шарените опаковки за малограмажни стоки не са бълагскоизобретение. Западният пазар, понеже получаваще(грабеше) на безценица суровини от бивши и настояюи колонии, превърна опаковката в стока с по-голяма цена от съдържанието и. Кой се замисля как се произвежда алуминиево фолио, колко вода, енергия и др. ресурси са това? На всичкото отгоре, биоядиса ли се-край
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На първо време трябва абсолютно и без изключение да се забранят всякакви напитки И ОСОБЕНО ВОДА в опаковки по половин литър! Бири и безалкохолни в стъклени и алуминиеви, а вода под 3 литра въобще не трябва да съществува!
3
1
 
2
 
! Отговори
Дони преди 8 месеца
То вече всичко е в пластмасови и производни на нея опаковки. Хлябът вече се опакова, всичко се тарита в кутии. Трябват по-високи налози на производителите на опаковки.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еха, а кога ще сез абранят производството на опаковки от пластмаси и дървесина за еднократнаупотреба. И да върнем назад - стъкло,желязо,или алтернатива.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-голямата измама и най-неспоменаваната тайна - че огромна част от пластмасовите опаковки не се рециклира, невъзможно е да се рециклира, независимо дали е събрана разделно.