Стотици на панихидата за цар Борис III в Рилския манастир

Литургията беше отслужена по повод 80-годишнината от кончината му
29
Стотици на панихидата за цар Борис III в Рилския манастир
Снимка: БГНЕС

Миряни препълниха храма на Рилския манастир „Свети Иван Рилски“, където бяха отслужени Заупокойна архиерейска Света Литургия и панихида в памет на цар Борис III по повод на 80-годишнината от неговата кончина, предаде БТА.

В Рилската Света обител почетна гвардейска стража посрещна членовете на царското семейство рано тази сутрин. На службата присъстваха Симеон Сакскобурготски, придружаван от съпругата си Маргарита, синът им княз Константин-Асен, придружаван от съпругата си Мария, както и княз Борис Търновски. Княгиня Калина със съпруга си Китин Муньос и сина им Симеон-Хасан също присъстваха. „Поради 90-тия рожден ден на съпруга на Княгиня Мария-Луиза – Бронислав Хробок, който е на 27 август 2023 г., членовете на семейството на Княгинята няма да могат да дойдат в България. За първи път те ще се съберат в САЩ за отбелязване на годишнината и то в пълен състав-деца, внуци и правнуци“, съобщиха по-рано от семейството на своята интернет страница.

Службата бе водена от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Видинският митрополит Данаил, Неврокопският митрополит Серафим, заедно с игумена на манастира епископ Евлогий. Обръщение бе прочетено и от името на Негово светейшество българският Патриарх Неофит.

Цар Борис III е погребан в Рилския манастир, но през 1944 г. тялото му е ексхумирано по нареждане на комунистическите управници. Днес е запазена само стъкленицата със сърцето му, което е погребано във възстановения гроб на монарха в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
1234 преди 8 месеца
До Ipso facto -борис 3 е узурпатор, има конституция , там пише: 34. Следъ смъртьта на Князя, Наследникътъ му встъпва на престола и незабавно се распорежда за да се свика Великото Народно Събрание, предъ което той дава следующата клетва:"Кълнъ се во име Всемогущаго Бога, че свято и нерушимо ще пазя Конституцията и законите на Княжеството, и че въ всичките си распореждания ще имамъ предъ очи само ползата и доброто на Княжеството. Богъ да мие на помощь.""Е не е имало такова велинародно събрание
22
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Свети Йоан Рилски Чудотворец плаче в Рая, заради поругаването и кощунствата в неговата света обител. Дяволите в епископски Сан ще горят живо в Ада заедно с всички изброени рептили сатанисти СаксКобурги
21
0
 
2
 
! Отговори
До Папо 7 преди 8 месеца
Не вярвам там да е имало няколкостотин дами над 99-годишна възраст. Защото от 9-и септември са минали 79 години. Която е била тогава млада булка на 20 г., днес би трябвало да е на 99 г., ако е жива. Достолепни вдовици на царски офицери имаш преди 30 години, когато червените баби крещяха след тях "ре-сти-тут-ки!", надявайки се да възкръсне Сталин и да попречи на гласуването на Закона за реституцията, та да не се налага да се изнасят от заграбените чужди апартаменти.
20
1
 
2
 
! Отговори
Ipso facto - преди 8 месеца
Това е термин с няколко значения. В историческата наука така обозначават подхода "Какво би станало, ако ..." и градят хипотези как биха могли да се развият по-нататъшните събития, ако в даден момент вместо някое от тях се беше случило друго. В конкретния случай, ако изходът от ВСВ беше друг или ако цар Борис се бе вслушал навреме в съветите на ген. Хр. Луков, днес щяхме да имаме Велика България, с територия поне 50% по-голяма от днешната, с излаз на Средиземно море и доминираща на Балканите.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой е тоя?
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До МЛАДЕЖ - Да идеш при онзи, койтоти е преподавал уроци по история и да си искаш парите обратно, ако училището ти е било частно.
17
6
 
3
 
! Отговори
Артелерист преди 8 месеца
Бог, Цар, Отечество !
16
2
 
5
 
! Отговори
демократ преди 8 месеца
Едни се покланят на мумия в мавзолей, други - на сърце в стъкленица !
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПО- ДОБРЕ, ВИКАШ, ЧУЖДОТО РУСКО РОБСТВО, ОТ ЦАР БОРИС 3??? БРАВО, ПАТРЕОТ! РУСКИ ОБАЧЕ...
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НЕГО НЕ ГО СПОМЕНАВАТ ПО ПАРАДИТЕ И ЗАРИТЕ ЗАДЕТО ЗАГИНА ЗА БЪЛГАРИЯ! И ЧОРАПА ТРЯБВА ДА МУ СЕ ПОКЛОНИ, ЗАЩОТО ЗА РАЗЛИКА ОТ НЕГО, Е ГОЛЯМ ДЪРЖАВНИК!
13
4
 
3
 
! Отговори
Смях преди 8 месеца
Колкото и панахиди да му правят на тоя, в момента ври в казана на Пъкала.
12
6
 
8
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 8 месеца
Дойде с цялата челяд,за да видят младите българи след 30-40 г. кой ще застане начело на България.Заради такива като Кобургите,донесли толкова смърт и беди на страната ни трябва да се изучава ИСТОРИЯ до 12 кл.,за да не попаднат новите поколения в клопката,както тези,които със захлас гласуваха за т.нар.цар.
11
8
 
12
 
! Отговори
Светла му памет ! преди 8 месеца
Пожертва себе си за доброто на България !
10
16
 
12
 
! Отговори
МОNARCH преди 8 месеца
Неискаме улици в София да носят руски имена ама не ми пука Александър Невски ли е Дондуков ли е Тук не е Москва бок лу циии!!!!
9
10
 
15
 
! Отговори
MONARCH преди 8 месеца
СЛАВА НА ЦАРСКА БЪЛГАРИЯ СМ1РТ НА КОМУНИЗМА!!!!
8
16
 
15
 
! Отговори
МONARCH преди 8 месеца
България е била велика преди 44та а след това става Заддунайски руски Ке н еф и така мак до днес!Затова е срамно да си българин!Слава на Царска България и См1рт на комунизма!
7
4
 
7
 
! Отговори
Папо преди 8 месеца
Повечето са съпруги на починали бивши царски офицери и ги тегли носталгията по младостта.
6
4
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 8 месеца
Едните царедворци,другите русофили, третите американофили, четвъртите туркофили.....така няма да ни се получат нещата .
5
8
 
13
 
! Отговори
истина е преди 8 месеца
Български царе сме имали преди турско робство ,а след това подставени лица с комерсиални цели !
4
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А нещо за руските му убийци няма ли да споменете или редактора е забранил на мисирките?