Започва ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Той ще приключи в края на ноември
9 окт 2023 12:26, Стела Стоянова
25
Започва ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка БГНЕС, архив

АЕЦ "Козлодуй" започва от днес годишния планов ремонт на шести блок. Спирането на ядрената мощност е съгласувано с Централно диспечерско управление към "Електроенергиен системен оператор" ЕАД след предварително подадено заявление, информира пресслужбата на централата.

Успешното изпълнение на предвидените мероприятия е обезпечено с необходимите ресурси и квалифициран персонал. Ремонтът ще бъде проведен съгласно технологичните изисквания и се предвижда да приключи до края на ноември.

По време на престоя на блока ще бъдат извършени планираните ремонти дейности, профилактика и техническо обслужване на системите и съоръженията, което ще осигури безопасната и надеждна експлоатация и стабилни енергийни доставки през есенно-зимния период. Успоредно с това ще бъдат реализирани планираните мероприятия, свързани с дългосрочната експлоатация на блоковете на атомната централа. Реакторът на шести блок ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата, 29-а горивна кампания, се посочва в съобщението.

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” работи съгласно графика за електропроизводство, допълват от атомната централа.

БТА припомня, че през декември 2022 г. АЕЦ "Козлодуй" и компанията "Фраматом" (Framatome GmbH) подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на атомната централа. Старши вицепрезидентът по горивото на "Фраматом" Лионел Геф заяви, че горивото на компанията вече е лицензирано. Сключеното споразумение регламентира график на бъдещите преговори и сключване на договор за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Двете страни ще сключат договор за до 12 презарядки за периода 2025 – 2034 г. включително.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
сега е момента за стачка във въглищните централи
20
1
 
4
 
! Отговори
ОСТАВКА БЕ! преди 7 месеца
ТЕЦ-те да спретнат една стачка за седмица и сглобката отива в небитието.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия с двете леви ръце, да не изпортят нещо!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А отпадъчния мтериал къде ще ходи ?
17
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До 14 Половината френски реактори са извън строя, защото нямат специалисти. Даже електроженисти внасяха от САЩ и Канада
16
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До 4 "Сега остава да счупят реакторите..." - а дано. Всичко построено от комунистите трябва да бъде разрушено. Да видим какво построиха демократите да 34 години.
15
3
 
7
 
! Отговори
олеее преди 7 месеца
Кьопавите ще ремонтират блокове на атомна електроцентрала. Няма как да повикате ядрени енергетици от Русия вече и ни остава само да се молим и уповаваме Богу, че нещо няма да изпуши.
14
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До 14 А германия внася ток от Полша.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спирайте тока, без телефони, телевизия и тъпотии. Бърдучене на свещи и чист въздух и природа. Без дебелаци, само бедни кври и любов. Трева навсякъде, мир и любов. Аз и сега така живея, но искам всички да го усетите.
12
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
До Анонимен10 колегията, нали се сещаш че не може всички да са хомосексуалисти а само ти да си дартанян. и не говори за пасмина и в множествено число, да се не окаже че си купуваш леб от един и същи магазин с некой нервен читател и да почнеш да сричаш
11
0
 
8
 
! Отговори
ъ преди 7 месеца
Само да не стане някоя грешка и да ни оставят без ток през ноември-декември. Че ще си замине сглобката без време и не могат прие конституционните промени.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нема ли да затварят пътища?
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България е единствената страна в района която има АЕЦ. На север Румъния има 2 рабещи блока. Но на юг и на запад никой няма. Нито Гърция, нито Турция, нито Сърбия, Македония, Хърватия.....Дори и Италия няма АЕЦ. Вече и Германия няма и внасят ток от Франция където има цели 56 работели блока! Затова добре си направете сметката! И добре си помислете колко са били "глупави" комунистите задето са построили АЕЦ за тая българска неблагодарна пасмина и са почнали да строят втори който ние го съсипахме
8
2
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 7 месеца
In 2016, following a discovery at Flamanville 3, about 400 large steel forgings manufactured by Framatome's Le Creusot Forge operation since 1965 were found to have carbon-content irregularities that weakened the steel. A widespread programme of French reactor checks was started involving a progressive programme of reactor shutdowns, continued over the winter high electricity demand period into 2017. като нещете грипени, татари, ей ви фраматом
7
0
 
17
 
! Отговори
До 5 преди 7 месеца
Защото от енергетиката зависи националната сигурност! Когато мощностите са наши имаме сигурност и предвидимост. Когато нямаме мощности и зависим от външен внос нямаме сигурност. Тези от които внасяме могат да ни дръпнат шалтера по всяко време или просто да ни вдигнат цените като затова винаги ще си намерят оправдание независимо какви договори сме подписали.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Корнела не е ли поискала вече оставка и за това?!
5
5
 
4
 
! Отговори
Грую преди 7 месеца
До АнонименМа да внасят бе, ако крайната цена е по-ниска от мариците, защо да не внасят?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега остава да счупят реакторите както счупиха и другите съоръжения. Ей така казват спираме за ремонт и после ми то стана грешка тука сега ще ни трябва няколко милиарда за ремонт по добре да затворим да не се мъчим излишно.
3
4
 
4
 
! Отговори
Помперс преди 7 месеца
Закривай!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само да няма саботаж. Че има едни хора дето искат да внасят ток срещу комисионна.