Николай Василев: Демографията - приоритет №1, иначе България няма да празнува 1400 г.

Финансовото министерство действа като луд с картечница, смята бившият вицепремиер
17 окт 2023 08:43, Елка Василева
235
Николай Василев: Демографията - приоритет №1, иначе България няма да празнува 1400 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Демографията на България е трагична. От началото на прехода нито едно правителство, нито един държавник не се е занимавал достатъчно с тази тема. Резултатите са отвратителни, като тези на националния отбор по футбол. Тази позиция изрази в интервю за БНР Николай Василев, икономист и бивш вицепремиер и министър. С тази демография математически нацията няма позитивно бъдеще, смята той.

Традиционно политиците са късогледи. От години се занимаваме с дребнотемия и никакви стратегически въпроси за нацията не се решават, подчерта Николай Василев. "За 30-40 години нито една мярка не е предложена и реализирана."

Още по темата
Помощите за деца той поставя в графата "семки и бонбонки".

Василев изтъкна, че е имало "проблясък" с леко увеличение на раждаемостта след 2000-а година, но от 2009-а досега по думите му всяка година е по-зле и скоро ще паднем до под 50 000 новородени годишно.

Раждаемостта трябва да се увеличи двойно или тройно, за да не изчезне нацията, алармира Василев, като си отправи и самокритика като бивш участник в управлението. "Ако може да се обърне тежката емиграция. Първо да се забави, а част от тези, които са напуснали, да се върнат обратно и да отгледат децата си тук."

Демографията трябва да е приоритет номер 1, категоричен е Василев, който препоръчва да се изучат успешни чуждестранни практики в тази посока. Бившият  вицепремиер отправи апел "правителствата да определят като първи, а не като 101-ви приоритет демографията".

Николай Василев предлага да се дават по 20 000 лева на родителите на всяко новородено дете – "много голяма сума в сравнение със сегашните нули".

Ако всички 50 000 новородени деца получават по 20 000 лева, това е само 1 милиард лева на година. Но целта е да се раждат 100 000 деца и да харчим по 2 милиарда лева, допълни икономистът и напомни, че Бюджет 2024 ще бъде над 80 милиарда лева.

"Няма по-голяма инвестиция. Без демография България няма да празнува 1400 години", каза Василев.

Като друга много важна мярка той очерта детските градини, които "отдавна трябваше да бъдат построени".

"Ако на държавата са ѝ приоритет други несъществени неща, ще се занимава с други несъществени неща. Могат да построят всички детски градини незабавно. Не е въпрос толкова на пари, колкото на приоритет", смята той.

Сред останалите мерки за насърчаване на раждаемостта Василев открои опрощаване на студентски кредити при няколко деца, субсидирани кредити за семейства с деца, по-стабилна подкрепа за инвитро процедурите, превантивна кампания на тема аборти, защото у нас броят им годишно е приблизително равен на този на родените деца.

Темата демография не е скъпа, категоричен е икономистът.

Управлява ни поколение популисти, което вярва, че колкото по-голям дълг вземаме и колкото по-голям воденичен камък слагаме на шията на родените и неродените деца в България, толкова по-добре, коментира още Николай Василев, като се самоопредели като най-големия критик на подобна политика.

"За поредна година едни и същи хора са във финансовото министерство и се повтаря едно и също. Годината не започва толкова зле, имаме даже месеци с излишък, обаче управляват хора, които са готови в края на годината да изхарчат 2-3-5-10-20 милиарда лева, колкото може повече. Това е като луд с картечница. Финансовото министерство колкото милиарда може да изхарчи като луд с картечница, толкова милиарда лева ще прахоса до декември.  Цялостната бюджетна ситуация и хаос от последните 3 години – това са поне 6 правителства, тенденцията е една и съща. Популизмът и хаосът са едни и същи, независимо колко правителства се смениха", каза Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
0
 
! Отговори
)) преди 6 месеца
злото джудже някога изряза релсите на тестолинейката Ч.Бряг- Оряхово
193
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дават ли се по 20к на дете *** ще умножат. Ако ще се дават пари то трябва да е под формата на опрощаване на данъци. Родиш дете - следващите Х години си освободен от 10% данък, докато не стигне размер 20к.
192
3
 
1
 
! Отговори
Един до Една преди 6 месеца
Аз имам свой апартамент и взимам 7 бона. Айде да решим демографския проблем на България ;)
191
6
 
0
 
! Отговори
Един преди 6 месеца
Айде пак се почна с конспирациите за Ран *** и американската посланичка. Стига сте се ловили на конспирации бе ганьУвци
190
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демографията е трагична заради плана Ран-Ът.Там си е посочено колко трябва да сме.Даже една хамериканска посланичка преди години нагло заяви,че повече от 4 млн не им трябваме.И хамериканците не ни трябват,но никой не ни пита.
189
0
 
8
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 6 месеца
Каква демография, народа е трайно безработен все още няма безусловен базов доход,и тнт, докато не остане никой на тая територия:)))).
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Слушайте Жорж Сорос много Умен Жена. И да умре и загине Сорос Слушайте нали имаше такава песен
187
4
 
6
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 6 месеца
Смях, този се замислил за 1400 годишнината а не казва, че от 2025 г. България приключва окончателно. До сега приключи армията която е под патронажа на Брюксел/НАТО, вътрешната и външната политика на България е под опеката на Брюксел/ЕС. Остана само българския лев който след година приключва а този се загрижил за след 60 години. Те и сега децата знаят английски по добре от българския(справка матурите).
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Малкият М uk ги заприказва същите като Сър Г еj. Ми да се бръкнат в джобовете и да зараздават! Да не би да нямат! Или пак от наще данъци.... И пак ромите на далавера ...
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имам решение - няма ли как да измислим пред ЕС ,че ромите са радикални и са терористи и да почнем да ги преследваме строго заради възгледите им ,че българите трябва да умрат...Колко трудно е да се подправят няколко факта?
184
0
 
4
 
! Отговори
Възраждане го говори преди 6 месеца
от петилетие вече! Този сега стоплил! Даже имат и програма и даряват пари за деца! Който не се интересува какво правят, каква програма имат няма как да знае! Така се прави по Европа, но в България е по иначе, човеците очакват вълшебния пръстен на на този, който ги язди да го завърти и хоп всичко е оправено! Даже започвам да си мисля, че Възраждане вече не искат да влизат в политиката, защото следващия кабинет ще обере плодовете на актуалния кабинет и след това ще има жестока варварска криза.
183
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз си мисля, че ако някак си ромите изчезнат от територията на БГ , тук ще е съвсем различно ! Всичките пари от нашите данъци ще отиват за възрастните - който наистина са работили и заслужават достойни старини, за децата - по-добро образование, по- хубави зали и уреди за спорт и други занимания..., няма вандали...или поне достатъчно малко, че да изтърбушат всичко....кражби, побой, катастрофи, саморазправа...малко ще бъдат и хората ще виждат смисъл да са тук!
182
1
 
6
 
! Отговори
Една преди 6 месеца
Нямам деца, защото едва се издържам с една заплата... А хазяите вдигнаха наема, заради шиб***нитр украинци, които плащат повече. Как да имаме деца, като не можем да си позволим нормални жилища?! Докога ще се толерират другите етноси пред българския?! Демографския срив ви вълнува предизборно, защото и избирателите ви се усетиха и спряха да раждат като ***... Но след 02.11. пак ще забравите темата и ще си гледате гарнитурата на пицата...
181
2
 
12
 
! Отговори
НТД преди 6 месеца
Аз съм на 35 г. с 2 деца на 6 и 10, ако имаше подкрепа и наистина помощ от милата ни държава, щях да имам поне 4. И двамата със съпругата сме висшисти с хубави професии. Но като гледам на къде вървят нещата, след 5 г.ще сме емигранти....тъжно....тази земя ще остане на *** ни събратя....Няма Такава Държава. ...просто
180
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Раждаемоста се вдига когато доходите се вдигат. Не когато давяш по 20к на р0меите
179
0
 
7
 
! Отговори
този пък преди 6 месеца
докога ще продължава да се пробва пак да влиза в управлението. Не се ли наяде вече този?
178
1
 
3
 
! Отговори
Dokoga преди 6 месеца
Dпс командва, но кой разбира..НЯМА ДЕТСКИ ГРАДИНИ, НОВИ, НО КОМПЛЕКСИ СТРАШНИ ИМА. КОЙТО УЦЕЛЕЕ УСЕЛЕЕ.ФЕОДАЛИТЕ ДЕЙСТВУВАТ. НАРОДА СПИ. ВЕМЕ БИЛО ЗА НОВО.....
177
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
честито ако стане някога това значи всички роми ще станат милионери за 5 години
176
0
 
10
 
! Отговори
Анатема преди 6 месеца
И този шушумига има изключителни заслуги за опростачването на нацията и за прокуждането на децата ни от бащин дом .
175
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До анонимен 181 - Досега никой не е имал 60% от населението с наднормено тегло ...