Николай Василев: Демографията - приоритет №1, иначе България няма да празнува 1400 г.

Финансовото министерство действа като луд с картечница, смята бившият вицепремиер
17 окт 2023 08:43, Елка Василева
235
Николай Василев: Демографията - приоритет №1, иначе България няма да празнува 1400 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Демографията на България е трагична. От началото на прехода нито едно правителство, нито един държавник не се е занимавал достатъчно с тази тема. Резултатите са отвратителни, като тези на националния отбор по футбол. Тази позиция изрази в интервю за БНР Николай Василев, икономист и бивш вицепремиер и министър. С тази демография математически нацията няма позитивно бъдеще, смята той.

Традиционно политиците са късогледи. От години се занимаваме с дребнотемия и никакви стратегически въпроси за нацията не се решават, подчерта Николай Василев. "За 30-40 години нито една мярка не е предложена и реализирана."

Още по темата
Помощите за деца той поставя в графата "семки и бонбонки".

Василев изтъкна, че е имало "проблясък" с леко увеличение на раждаемостта след 2000-а година, но от 2009-а досега по думите му всяка година е по-зле и скоро ще паднем до под 50 000 новородени годишно.

Раждаемостта трябва да се увеличи двойно или тройно, за да не изчезне нацията, алармира Василев, като си отправи и самокритика като бивш участник в управлението. "Ако може да се обърне тежката емиграция. Първо да се забави, а част от тези, които са напуснали, да се върнат обратно и да отгледат децата си тук."

Демографията трябва да е приоритет номер 1, категоричен е Василев, който препоръчва да се изучат успешни чуждестранни практики в тази посока. Бившият  вицепремиер отправи апел "правителствата да определят като първи, а не като 101-ви приоритет демографията".

Николай Василев предлага да се дават по 20 000 лева на родителите на всяко новородено дете – "много голяма сума в сравнение със сегашните нули".

Ако всички 50 000 новородени деца получават по 20 000 лева, това е само 1 милиард лева на година. Но целта е да се раждат 100 000 деца и да харчим по 2 милиарда лева, допълни икономистът и напомни, че Бюджет 2024 ще бъде над 80 милиарда лева.

"Няма по-голяма инвестиция. Без демография България няма да празнува 1400 години", каза Василев.

Като друга много важна мярка той очерта детските градини, които "отдавна трябваше да бъдат построени".

"Ако на държавата са ѝ приоритет други несъществени неща, ще се занимава с други несъществени неща. Могат да построят всички детски градини незабавно. Не е въпрос толкова на пари, колкото на приоритет", смята той.

Сред останалите мерки за насърчаване на раждаемостта Василев открои опрощаване на студентски кредити при няколко деца, субсидирани кредити за семейства с деца, по-стабилна подкрепа за инвитро процедурите, превантивна кампания на тема аборти, защото у нас броят им годишно е приблизително равен на този на родените деца.

Темата демография не е скъпа, категоричен е икономистът.

Управлява ни поколение популисти, което вярва, че колкото по-голям дълг вземаме и колкото по-голям воденичен камък слагаме на шията на родените и неродените деца в България, толкова по-добре, коментира още Николай Василев, като се самоопредели като най-големия критик на подобна политика.

"За поредна година едни и същи хора са във финансовото министерство и се повтаря едно и също. Годината не започва толкова зле, имаме даже месеци с излишък, обаче управляват хора, които са готови в края на годината да изхарчат 2-3-5-10-20 милиарда лева, колкото може повече. Това е като луд с картечница. Финансовото министерство колкото милиарда може да изхарчи като луд с картечница, толкова милиарда лева ще прахоса до декември.  Цялостната бюджетна ситуация и хаос от последните 3 години – това са поне 6 правителства, тенденцията е една и съща. Популизмът и хаосът са едни и същи, независимо колко правителства се смениха", каза Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
4
 
! Отговори
така беше. преди 7 месеца
До Анонимен:Абортите бяха забранени.Противозачатъчни-няма,презервативи-няма.Малките носеха дрехите на големите.Не е и вярно,че всичко е било безплатно.1976г.започнах работа с 115лв.заплата,а ако съм зад граница даваха за три дни една английска лира.Защо тогава системата се срути,щом е хубава?
113
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прес социализма заплатите може да са били 150 -200 лева , но тока е 2 лв , водата 20 ст , телефона 1 лев , тоест с 3-4 лева си покриваш сметките , през зимата 10 лева .Тоест хората са имали покупателна способност срешу труда си .Точка по въпроса !
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ккавото и да си говорим най скъпия апртамент не трябва да надвишава 150к лева , за да има поне минимален шанс да се изплати .
111
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С 200 000лева ,вече трудно купуваш три нормални стай . Нова кола от магазина (навремето ладите нови се купуваха) е 50 хил малолитражка , семейна кола гони 100 000 лева .На 25 се жениш и имаш един прозорец за детеродна възраст до към 35 , аиде с уговорки до 40 мака, че е рисково . Всилев , колко 25-35 годишни могат да стартират семейства ? Само да ги създадат , не да ги гледат ......
110
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Затваряйте границите в двете посоки. 180лв социалистическа заплата. 3лв доларът на черно. Задължителни селскостопански бригади за всички за по 40ст на ден. Ергенски данък. И т.н.
109
0
 
10
 
! Отговори
абортите преди 7 месеца
са се провили най-много през социалистическо, даже някои години са били и повече от ражданията тогава. Също и през 90те. Днес са много по-малко от преди.
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Българин Ти лично с колко деца си се записал? Личен пример?
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Безплатни жилища, ама в дълбоката провинция. В София, пловдив, Варна и Бургас демографията си е добре. Във видинско и ямболско е проблемът.
106
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Един съвет към българите! Спрете да си бръсните краката и да стоите по цял ден във фитнеса и в тикток, ами започнете да правите деца!!! Защото след по-малко от 30 години Столипиново и Филиповци ще станат Ивицата Газа и Западният Бряг!
105
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 109 Пълни глупости социалистически. След 1970 повечето семейства бяха с по 1 дете и събираха лихвоточки.
104
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Натискайте обикновеният да плаща над половината от доходите си за осигуровки и данъци, вдигайте цени на жилища за две стаи поне двеста хил., цени на ежедневни продукти огромни и т.н. и искате деца? Да се тъпчем с по пет деца в две стаи като някои, едновременно в тези стаи да се яде, спи и ...., но да има деца! Е, няма да стане! И не по-малко важно - досат се раждат навън, и никога няма да се върнат, освен като пенсионери, когато ги настъпи носталгията, но когато не са нужни на никого, колкото и
103
0
 
15
 
! Отговори
ужас преди 7 месеца
по 20 000 на раждане и още повече ще се циганизираме. Ето в този коментар, написан по-назад, е истината:" Аз имам едно дете .Имах желание за много повече ,поне за 4 , но държавата вкара хиперинфлация и направо ни унищожи , после ни трябваха повече от 10 години , да се върнем на стандарта от преди това , а вече поради това че мина много време ,
102
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Василев и ти си дете на социализма .Спомни си при лошия социализъм , стандартното семейство имаше по 2 деца , не рядко и по 3 , безработица 0% , здравеопазване безплатно , всичко беше в стъклени бутилки , а не вредни пластмаси . образование безплатно , уроци , кръжоци , спорт , всичко безплатно .Пенсиониране под 60 г , ето така се гради държава и се прави здрава нация .Ама се чудя защо ви изтърпяхме 30 години .
101
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Орбан им даде за трето дете 40 000 евро .Значи може . Сега знаеш ли колко унгарски семейства има с по три и повече деца ?
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Василев , нали политиката ви е такава . Всички млади вече са би сексуални
99
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма случай в света, демографска криза да е решена с повишила се раждаемост. Единствената надежда са имигрантите.
98
2
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 7 месеца
Г-н Василев, защо премахнахте часовника с дълга ?Демографията ? Ами , не може да жертвате едно поколение и половин България за сметка на София и още 3-4 град .И хайде палки по скромно не 1400 , а 140 години .Няма нужда да се търси връзка за нещо преди 1000 години или 2-3000 при положение ,че връзката с прякото ни минало преди 40-60-80 години е прекъсната
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колко пари държавата дава за Инвитро....*** едва ли знаят какво е...Като дадеш няколко пъти по 8к и всичките проблеми и ще е така....
96
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Копейките тук и от демография разбират А повечето една книга не са отворили през живота си .Иначе компетентни по политика икономика финанси туризъм даже и от демографията разбират Също като гуруто им от варна Великия мислител русороба на служба на руското посолство костя.. Чакат от рано сутринта да се появи статия за държавата им И веднага яростно се нахвърлят върху нея. Появили се за русия или путин... Тогава са яростни защитници.
95
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще се сетят алчните,че с бетон и скъпи вещи не се живее. Няколко десетилетия геноцид над нормалните хора, това е резултатът.