Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си

Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% юли догодина
Обновена: 3 ное 2023 07:04 | 3 ное 2023 07:00, Анисия Иванова
193
Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители са обсъдили представители на синдикатите с премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев. Темата на разговора обяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов преди срещата в Министерски съвет, съобщава "Труд".

В момента всички осигуровки за държавните служители са за сметка на държавния бюджет. А осигуровките на работещите в частния сектор се разпределят между работодател и работник в съотношение 60 на 40, тоест част от осигуровките се удържат от заплатата на работника.

При разработването на бюджета за 2024 г. от Министерство на финансите са предложили и държавните служители да плащат част от осигуровките от заплатите си. За тази промяна от работодателските организации настояват от години.

За да стане това е възможно еднократно заплатите на чиновниците да бъдат увеличени, така че да не почувстват понижение на възнагражденията сред плащане на данъци и осигуровки.

Правителството възнамерява да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 г. от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. Това е бил друг от акцентите на срещата. Манолов отбеляза, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

По негови думи, за да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5%, увеличението им трябва да е с 10% номинално. Той уточни, че конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства. Манолов направи уговорката, че вчерашните разговори са съвсем предварителни.

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски - и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано", коментира синдикалистът.

Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 140 Не е вярно това което казваш. Да, пълните осигуровки се внасят от работодателя когато е държавата, няма хък мък, но те ги и покриват. На частно или работодателя те кара да внася всичко, ако държи да е изряден (и ти удържа дължимото), или не внася твоите и трябва сам. А има и вариант в който нито работника нито работодателя внасят. От това е ощетен винаги работника, а не работодателя. Това е така нареченият сив сектор.
161
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами нормално е и те да си плащат част от осигуровките като другите български граждани. И да - на много от тях трябва да се вдигнат заплатите и то не само, за да покрият осигуровки. Лошото е че държавата не плаща за кадърни кадри хубава заплата, а плаща на хиляди калинки. Това е добър начин това да се промени, като първа стъпка само.
160
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да се ПОВИШИ ДАНЪК СГРАДИ. ДАНЪКЪТ да се ФОРМИРА върху ПАЗАРНАТА ЦЕНА - 3000 - 5000 ЕВРО на квадратен метър.За Всяко ВТОРО, ТРЕТО и т.н. ЖИЛИЩЕ, ДАНЪКЪТ е ПО 2 пъти, ПО 3 пъти.
159
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредната далавера на Ппдб-лгбт. Така ще превъртат държавни пари през банковата система и съответно те ще си съберат таксичките. А да - заплатите на държавните служители ще се вдигнат, за да компенсират безсмислената гимнастика ала-киро-и-асан. Нетният резултат ще е, че държавата ще плати едни пари на банките, естествено от нашите данъци.
158
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Предлагам министерската заплата да се намали до максималния осигурителен доход 3400 лева. Ваня Григорова е била и чистачка на минималната и си е плащала осигуровките на всеки лев. МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ НЕ СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ А И НЕ СЕ ЗНАЕ ПЛАЩАТ ЛИ НЕЩО ЗАВЪК ПОНЕ ЗА УЧАСТИЯ В КОМИСИИ ПАРИ ЗА СЪТРУДНИЦИ И ТЕМ ПОДОБНИ ЕКСТРИ. ОТ НАШИЯ ДЖОБ МИНУСИТЕ СТАВАТ В ТЕХНИТЕ БЕЗОБЛАГАЕМИ ЕКСТРИ. И СЕДНАЛ ДА МИ ОБМИСЛЯ АРЕ В БЛАТОТО ПРИ БИРНИКА КАТО АНДРЕШКО ДА ВИ ПРАТИМ В НЕДЕЛЯ. ЕТО ТОВА Е ПП ПОПУЛИЗЪМ
157
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кво стана със заводите за електромобили и батерии единият в Белград другия в Скопие лъжци от ПП, какво обмисляте лъжа след лъжа. предадохте президента предадохте посолството повсевместно потъвате на изборите кандидата ви за София е по шумкарско-десарски укрил се от дебат. СРАМ И ПОЗОР ВИЕ СТЕ ГОЛА ВОДА. ГЛЕДАЙТЕ МУ ИНТЕРВЮТО В НОВА ПП ТВ КАК ЩЕ МУ СЕ МАЗНЯТ А ВЧИРА ОЩЕ МАЛКО ДА СКОЧАТ НА БОЙ НА ВАНЯ ГРИГОРОВА ЩОТО ЩЕ ПАДНЕ СГЛОБКАТА.
156
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако ги нямаше левите партии вие сега нямаше да имате право на глас и щяхте да работите за коричка хлебец по 16 часа. ПАРТИИТЕ КОИТО СА ТОКСИЧНИ И ВИ ПОСЯГАТ НА ПРАВАТА И ВИ ЗАБЛУЖДАВАТ ЧЕ ГО ПРАВЯТ ЗА ВАШЕ БЛАГО СА ИМЕННО ДЕСНИТЕ ПАРТИИ. И ТЕХНИ СА МЕДИИТЕ И ИНТЕРНЕТ Е ТЕХЕН И ВИ ПРАВЯТ КЛАСОВО НЕОСЪЗНАТИ ХОРА И ВИЕ ПлАЩАТЕ 10 ПРОЦЕНТА ДАНЪК А НАД ТАВАНА НА ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД ХОРА С ПО 50 ХИЛЯДИ ЛЕВА ЗАПЛАТА НА МЕСЕЦ НЕ ПлАЩАТ НИЩО РАЗБРАХТНЕ ЛИ В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕТЕ БРЕ "ДЕСНИ ЗОМБИТА"?
155
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А да помислине нещо за събиране на пари от неплащани осигуровки?Всичките фирми които работят по държавни проекти осигуряват на минимално и заплатите в пликче. Тях няма ли да ги подгоните или те си плащатПрочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2023/11/03/kabinetyt-obmislia-chinovnicite-sami-shte-plashtat-osigurovkite-si.588033,9
154
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Явно не разбирате, че от намалените заплати на държавните служители, когато държавата им пое на 100% осигуровките, губят държавните служители. Това намаление на заплатите се случи преди двайсетина години. Нетната им заплата остана същата, но брутната бе намалена с всичките последици - по-ниски болнични, по-ниски пенсии и т.н.
153
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нема паре! Така трябва да е! До сега държавата им плаща осигуровките.
152
4
 
6
 
! Отговори
До 163 преди 5 месеца
Да, да се вдигнат данъците на второ, трето и т.н. жилище. Набълбукали са се с имоти, никакви данъци не им плащат. Но най-лесно е да се вземе от ичновника. Той няма как да скрие осигуровки.
151
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асене, вдигай данъците на недвижимите имоти човек :) Колко пари ще събереш оттам само :))
150
6
 
11
 
! Отговори
Държавен служител преди 5 месеца
Чета и се мая колко *** народ сме... Към всички в частния сектор, дето реват, че ни плащали осигуровките - не, нищо не плащате, спете спокойно. Дали ще ми ги удържат от заплатата като държавен служител, или държавата ще си ги мести от единия джоб в другия е без значение. На Пенчо от частната фирма в Сусурлево не му се отразява по никакъв начин.
149
3
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 5 месеца
Очите ти единствено виновни за пламъка изгаряш по между ни....Кокорчо нали ще вдигнеш пенсиите а лелиното
148
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Може би не знаете, но не чиновниците са тези, които не си плащат осигуровките. Повечето от хората на минимална заплата укриват осигъуровки. Осигуряват се на минимална заплата, вземат пари под масата, а после реват, че пенсиите им са малки.
147
1
 
7
 
! Отговори
Тоз преди 5 месеца
съвсем изтрещя!
146
2
 
4
 
! Отговори
151 преди 5 месеца
До До 151 Аз лично не съм чиновник. Но пък ти си дребно злобно човече, който търси да обвини някой друг са липсата на реализация в живота. Ако беше някой просперирал, въобще и нямаше да влизаш тук. Най-вероятно си някой общак, който го е яд, че нищо читаво не е направил през живота си и си избива комплексите тук.
145
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До 151 приятел, при комунизма има всички са равни. Яд те е, че не си на софрата. Ако ти беше чиновник, щеше да ревеш колко ти е малка заплатата и да искаш още. Това е истината. Дребна злобна душица си ти.
144
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А какво стана с електронното управление,за което Томислав Дончев похарчи милиони за 10 години и още нищо няма налице.Напротив,вместо с него чиновниците да се съкратят с 2/3 те с толкова се увеличиха!
143
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво Асене.Само ти го можеш.Гербавите смукала от нищо не разбират.