На 70% от българите им е трудно да посрещнат ежедневните си разходи

НСИ: 7,2% не изпитват никакви затруднения
5 дек 2023 21:04, Елка Василева
118
На 70% от българите им е трудно да посрещнат ежедневните си разходи
Снимка: архив, БГНЕС

За близо 65% от домакинствата в България доходите са останали без промяна през третото тримесечие на 2023 г., като в същото време около 70% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, показват резултати от проучване на Националния статистически институт.

За 64,5% от българските домакинства доходите са останали без промяна през третото тримесечие спрямо предходните 12 месеца, като това представлява намаление с 13,5 процентни пункта спрямо второто тримесечие на 2023 г.

Увеличение на доходите обаче са посочили 31,7% от хората, което представлява повишение с 15,5 процентни пункта спрямо второто тримесечие, когато нарастване на доходите са имали едва 16,2 на сто, предаде БНР.

Делът на посочилите намаление на доходите за последните 12 месеца е намалял през третото тримесечие на 2023 г. до 3.8%, което е с 2 процентни пункта по-малко спрямо предходното тримесечие.

През третото тримесечие на 2023 г. делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, продължава да е относително висок - 70,1%. С известни затруднения са 36,6% от лицата, докато 21,9% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 11,6% - като много трудно.

НСИ отбелязва, че през третото тримесечие намалява делът на лицата, които се справят много трудно или трудно, докато се увеличава на тези, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 22,7% от лицата, като 7,2% не изпитват никакви затруднения, което е с 0,5 процентни пункта по-малко в сравнение с второто тримесечие.

Нараства делът на отговорилите, че могат да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи в размер до 500 лева (неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.), като през третото тримесечие този дял достигна 55,7% спрямо 50,4% три месеца по-рано, показва още последното проучване на НСИ.

В същото време намалява делът на посочилите, че не успяват да посрещнат неочакван разход, като през третото тримесечие този дял достига 44,3% спрямо 49,2% на това мнение през второто тримесечие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
19
 
4
 
! Отговори
БОГАТ IT СПЕЦ преди 5 месеца
Тва да станеш програмист е най-лесното нещо на света. И се търси толкова много. Само *** може да седи безработен и да не се опитва да стане програмист. Но не може всички да са умни. Много глупaци дори не разбират английски език, камо ли компютри. Дай му да си пуска чалга в ютюб и да пие по кръчмите, не го занимавайте да си търси работа. Такива са всички русофили. Пройдоxи и неудачници, обикновено са бедняци.
52
12
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 5 месеца
На IT-тата не им трябва да могат да строят къща, а да могат да платят да им бъде построена. И това правим. Така всеки си гледа неговото и има за всеки. Само че сте още в соца и не ви увират главите. Затова сте и бедни де. От всичко разбирате, ама в нито едно не сте специалисти. Като ви питат какво можете да работите, обикновено отговаряте с фрази като "всичко мога да работя" или "много неща мога да работя". Т.е. в нищо не сте специалисти. Нормално е да сте бедни. Нищо чудно няма.
51
7
 
2
 
! Отговори
Павел преди 5 месеца
Тцтцтц... направо ми иде да се обадя в представителството и да си откажа поръчаната нова кола. Аз не знаех, че едвам съм свързвал двата края.
50
11
 
6
 
! Отговори
Обяснявам преди 5 месеца
Който има някаква собственост мрази Русия и колкото е по-богат, толкова по-мрази русия, защото имат какво да губят ако руския ботуш стъпи тук ... и обратно, тези които имат само едни скъсани ***, чакат путин да ги спаси от капитализма.
49
7
 
7
 
! Отговори
Ivanoff преди 5 месеца
Скоро като дойде Путин и всичко ще се оправи. Руснаците имат и петрол и газ и всичко и ще ни дават безплатно ако сме им приятели. А европа какво ще ви даде? А?
48
0
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 5 месеца
Проблема е другата 30% ***.Днес един кара и говори по тел.и премаза малко 6м коте.Дори не спря смаза му и двете крачета,грбнака, костите му изхвръкнаха оголени и от двете краченца счупени и то умираше и скимтеше от убийствена болка, тихио жално.Взех го ръце разширени от болка зеници,знаешее че умира..Кръв му течеше от ушите горкото.Занесох го агонизиращото до Ветеринар за евтанзияТова сте Българите нацисти.Как се гледате в огледало без да повръщате.
47
7
 
2
 
! Отговори
Куца ти логиката. преди 5 месеца
До Virtuozzo - по твоята странна логика в Евроатлантическа Испания също трябва да са бедни. Нещо ти куца логиката. Истината е, че близките с Русия държави са бедни.
46
2
 
13
 
! Отговори
Важното преди 5 месеца
е шайката да дебелее и да ни води към пропаст! Не е истина до къде я докарахме! Не съм и предполагал, че ще доживея такива дни!...
45
15
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 месеца
Половината българи са русофили, така че е разбираемо, че са бедни. До останалите 20%: Стиснете зъби и се стегнете. В Европейска България е лесно да се изкарват пари - можете. Нямате представа какви глyпаци правят пари в отворения пазар, та вие ли няма да успеете? Успех и дерзайте!
44
4
 
8
 
! Отговори
Virtuozzo преди 5 месеца
Евроатлантическа България .......
43
1
 
12
 
! Отговори
СВОЙ преди 5 месеца
Много оптимистична статистика.55% можели да посрещнат разход от 500лв.Ама 45% не могат.Страхотна Държава,няма що.А някаква сглопка решава съдбите на Българите с реална подкрепа на10-15% на заблудени и дървени философи.
42
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Добре дошли в светлото европейско бъдеще!
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КАКЪВ РЕМОНТ НА ЖИЛИЩЕ ИЛИ КОЛА ЗА 500 ЛЕВА БЕ,ОТКЪДЕ СТЕ ПАДНАЛИ???...
40
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българинът може да взима и 5 000 лв. заплата, но когато дойде някой случаен човек да го пита, ще каже, че едва преживява. Просто сме си такива - мрънкачи и оплаквачки.
39
2
 
17
 
! Отговори
Някой си преди 5 месеца
До ТанасЗнаеш ли, социализмът при Бай Тошо не беше цвете за мирисане. Не ми липсва и не искам да живея отново в такова време. Но имаше и положителни страни. Например индустриализацията на страната, а оттам и иновациите. Бай Тошо беше хитър и по негов си начин тикаше България напред, макар и под сянката на СССР. В момента какво се получава? Минаха 34 г. от промяната. Да, има някаква индустрия, но 34 г. по-късно аз лично очаквах много, много, много повече.
38
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пълни тъпотии, ресторантите и хотелите са пълни с техните 50% надценки- а вие се опитвате да ни убеждавате, че дамо 30 %от населението се наслаждават на екстри....Стига смешки
37
0
 
3
 
! Отговори
Славка преди 5 месеца
Трудно е знаем,но може и по лошо да е, а явно може.Само не закачайте и не правете нищо срещу монополистите у нас,че без тях още по-лошо!Не скубят,а дерат едно сладко,сладко,че човек,макар и жив и със 70%ампутация, нищо,ама нищо не усеща!
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Останалите 30% са от ГЕРБ -ДПС
35
5
 
10
 
! Отговори
Предприемач преди 5 месеца
Все не връзват двата края, все повече чисто нови коли на пътя. Странна работа.
34
3
 
9
 
! Отговори
Реджо преди 5 месеца
Все ми се струва,че нещо верно е сбъркано в държавата България и тези 500 лева,дето гласят пореден данък за внос на стари автомобили е с една цел- масово да купуваме само нови автомобили!Господ да ви утепа и некадърниците долни!Анатема!