На 70% от българите им е трудно да посрещнат ежедневните си разходи

НСИ: 7,2% не изпитват никакви затруднения
5 дек 2023 21:04, Елка Василева
118
На 70% от българите им е трудно да посрещнат ежедневните си разходи
Снимка: архив, БГНЕС

За близо 65% от домакинствата в България доходите са останали без промяна през третото тримесечие на 2023 г., като в същото време около 70% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, показват резултати от проучване на Националния статистически институт.

За 64,5% от българските домакинства доходите са останали без промяна през третото тримесечие спрямо предходните 12 месеца, като това представлява намаление с 13,5 процентни пункта спрямо второто тримесечие на 2023 г.

Увеличение на доходите обаче са посочили 31,7% от хората, което представлява повишение с 15,5 процентни пункта спрямо второто тримесечие, когато нарастване на доходите са имали едва 16,2 на сто, предаде БНР.

Делът на посочилите намаление на доходите за последните 12 месеца е намалял през третото тримесечие на 2023 г. до 3.8%, което е с 2 процентни пункта по-малко спрямо предходното тримесечие.

През третото тримесечие на 2023 г. делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, продължава да е относително висок - 70,1%. С известни затруднения са 36,6% от лицата, докато 21,9% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 11,6% - като много трудно.

НСИ отбелязва, че през третото тримесечие намалява делът на лицата, които се справят много трудно или трудно, докато се увеличава на тези, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 22,7% от лицата, като 7,2% не изпитват никакви затруднения, което е с 0,5 процентни пункта по-малко в сравнение с второто тримесечие.

Нараства делът на отговорилите, че могат да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи в размер до 500 лева (неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.), като през третото тримесечие този дял достигна 55,7% спрямо 50,4% три месеца по-рано, показва още последното проучване на НСИ.

В същото време намалява делът на посочилите, че не успяват да посрещнат неочакван разход, като през третото тримесечие този дял достига 44,3% спрямо 49,2% на това мнение през второто тримесечие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Благодарение на мъдрото управление на държавата, много Българи разбраха, че всъщност кучешките консерви са доста вкусна и евтина храна. Като я претоплиш и добавиш картофче и сол става прекрасна вечеря.
12
2
 
11
 
! Отговори
банките са бързите преди 5 месеца
Според подуправителя на БНБ в интервю пред нова събота, няма проблеми, банките са добре. Не се притеснявайте..Слушайте днес БНТ и сутрешния им блок и преценете коментара на икономиста Георги Ангелов. Много внимавайте да не се ожените за банка в сегашния момент..
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е, но не може и Страйкъри и Украйна и хляб!
10
4
 
16
 
! Отговори
Денков преди 5 месеца
Какво ли да подарим на някого?
9
7
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
астига ве сериозно.ааа не ,ам добре си живеем пара боол,всичко евтино."стга сте писали глупости"
8
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имате ли банани и тоалетна хартия ? Върви ли контранастъплението ?
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А другите 30% въобще не си губят времето с плащане на ежедневни разходи, като спре тока се закачат на най близкия стълб и като огладнеят влизат в най близката къща.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пpogължaмe Пpoмeнaтa...
5
14
 
5
 
! Отговори
Кодер преди 5 месеца
А програмистите имаме обратния проблем - чудим се къде да пръскаме. Ако се чудите защо не можете да си позволите имот - ние сме. Не ни пука да плащаме колкото кажат.
4
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя евроатлантизъм нещо не върви...
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Докато имам пастет и хляб за вечеря съм добре. Няма да умра от глад.
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абсурд..питайте Кокорчо!!!
1
8
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Неграмотни, про'с'ти, некадърни - електоратът на ЕС!