Конституционната комисия в НС: Депутат може да бъде и човек с двойно гражданство

Радомир Чолаков: С този текст купуваме котка в чувал
Обновена: 16 дек 2023 16:03 | 16 дек 2023 16:00, Стела Стоянова
160
Конституционната комисия в НС: Депутат може да бъде и човек с двойно гражданство
Снимка БГНЕС

Комисията по конституционни въпроси започна разглеждането и гласуването на промените в основния закон на второ четене. Народните представители приеха изменения, с които позволиха народен представител да може да бъде избран, ако има двойно гражданство, предаде БГНЕС.

Народните представители приеха изменението за двойното гражданство за депутат, което гласи:

“За народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната”.

Преди това обаче не липсваше и дебат.

В заседанието участваха водещи юристи, преподаватели и бивши членове на Конституционния съд, които изразиха своите възражения и неясноти по предложените промени.

Проф. Екатерина Михайлов каза, че ако това предложение бъде прието “това ще отвори вратата” и към подобна промяна по отношение и на министри и други държавни длъжности.

Доц. Наталия Киселова пък запита готови ли сме да отворим тази врата. Освен това обаче тя обърна внимание на заложения срок от 18 месеца.

Председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков обясни, че в Търновската конституция е било заложено НС да може даде разрешение човек с чуждо гражданство да може да стане народен представител. Той не участва при гласуването на тази промяна, а едва след него коментира, че ние не знаем колко хора с двойно гражданство живеят у нас. Чолаков добави: “В момента да приемаме текст, с който си купуваме котка в чувала, не съм съгласен”.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че решението за това дали лица с двойно гражданство да участват в българския политически живот е суверенно решение на българския парламент. “Не мога дефинитивно да се изкажа срещу текстовете за българското гражданство”, поясни той. Според него българите, които са трайно установени в ЕС трябва да имат такова право, но посочи, че откакто сме членове на ЕС е трудно да се проследи дали лицето отговаря на изискванията по отношение на срока от 18 месеца. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
11
 
! Отговори
Пълно Падение! преди 4 месеца
По американски модел. И там по-голямата част от окупационното "правителство" са предатели с израелско гражданство. Скоро може да няма изобщо нужда от БГ гражданство. Аз съм с двойно гражданство и по-голямата част от живота си не живеех тук. БГ гласуването беше трудно, но и да беше лесно, пак не бих гласувала, защото не смятам, че е етично. (S)elections вече не ме интересуват никъде. Ако имаше някаква полза от тях, отдавна щяха да са забранени. Но пък вече мога да съм политик тук...
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 81, етносът им е ясен (корупционери дирижирани от посолствоо) обаче не е ясно с по колко гражданства са в момента, предложилите и гласивалите подобни промени? По все още съществуващия закон, би следвало да са само с Българско, ако поне един не е такъв, тези напъни са нищожни
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Готвт ни за протекторат - нещо като Хаити. Честито на "гордите" "европейци" от "демократична" и "независима" България, които гласуваха за тези престъпници от сглобката!!!
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След някой и друг месец ще приемат поправка 19-те месеца да станат 5 минути и готово! Тези номера ни ги прилагат не за пръв път. Тези удариха дъното и копаят надолу... Само не ми стана ясно за тройно и четворно гражданство ще дават ли държавни награди?
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
веднага да се махне клетката, която гласи да не може да служиш на чужда държава :)))
70
2
 
4
 
! Отговори
САЩ, ела и ни вземи! преди 4 месеца
Ний българите тъй сме свикнали по тий земи! Няма да ти струва скъпо. Вече филма играли сме с ГЕСТАПО. Не с ГЕСТАПО, а и с КГБ и НАТО! Подлагаме се ний, на всекиго злодей!
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще може ли да избираме поне чужденците? Или когото пратят отвъд Океана, той ще е губернатор?
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То няма какво да се коментира вече. До кога се чудя ще ни мъчат, ще ни замазват очите, че за нас и родина се трудят. Да сваляме знамето и да се спира с този театър. Толкова нагли, толкова безпринципни, продадени и жалки хора в управлението на тази държава никога не е имало.
67
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще забранят с българско гражданство да ставаш депутат, само с чуждо
66
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те продадоха България!
65
2
 
20
 
! Отговори
Рецелта преди 4 месеца
За да завземеш властта, легално: 1. унищожаваш историческата памет и националните символи на народа 2.снижаваш образованието и културата 3. Размиваш границите между културите и народите 4. Обясняваш на туземния народ., че трябва да е толерантен и да те търпи да го управляваш. 5. Ти не си длъжен да го търпиш тъй като той е друг и за теб е само идиотско стадо, източник на печалба
64
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма самоуважаващ се себе си държава, която да позволи това. Защо не се организира среща на конституционните съдии с народа? Те от какъв етнос?
63
2
 
22
 
! Отговори
Е преди 4 месеца
Вече нищо не спира всякакви талибани да бъдат народни представители.
62
8
 
5
 
! Отговори
Y.Y. преди 4 месеца
Като гледаме до сега управляващите ни, които са изцяло наши граждани. Може би е добре да приемат за народни представители хора, които са дори без българско гражданство, поне най - накрая да се намерят някои, които не са толкова алчни и нагли.
61
2
 
15
 
! Отговори
Що не ни анексирате? преди 4 месеца
И да се свършва тая мъка? Щото Ви е гнус от нас. Не сме дори Пуерто Рико. На час по лъжичка, водата с жабата в тенджърата се загрява бавно, за да не изкочи жабата... Ясно е, че Ви трябваме за военен фронт срещу Русия, ОНД или както там си се наричат. Винаги е хубаво топката, да е в полето на противника. Поздравления! Правилно преценихте, че народ, който е 5 века под турско робство, не е народ, а ***. Печелите.
60
0
 
20
 
! Отговори
Ре преди 4 месеца
Досега в името на чужди интереси ни управляваха, все пак наши - сега ще ни управляват чужденци и ще служим на чужди народи.
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе какви са тези глупости ? Направо чужденци да идват и премиери , президенти ,полицаи и каквото се сетите да си стават . Даже за какво ни е този скапан български език ,направо на английски език да сме по гостоприемни за новият дошъл управляващ . Българският да стане диалект и само за вкъщи .
58
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За какво са ни депутати с двойно гражданство. Толкова ли няма българи, които да защитават българските интереси.
57
0
 
12
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 месеца
Те сега е момента за Коледа да дарим нашите депутати на някоя друга държава. Но ще бъде интересно, само като си помислим, че може да имаме депутати украинци, руснаци, палестинци и всякакви други.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Край на мрънкането - То хубаво, ама виждаш, на какво ги правят някой хора - гонения от работа, неправомерни арести ...