Конституционната комисия в НС: Депутат може да бъде и човек с двойно гражданство

Радомир Чолаков: С този текст купуваме котка в чувал
Обновена: 16 дек 2023 16:03 | 16 дек 2023 16:00, Стела Стоянова
160
Конституционната комисия в НС: Депутат може да бъде и човек с двойно гражданство
Снимка БГНЕС

Комисията по конституционни въпроси започна разглеждането и гласуването на промените в основния закон на второ четене. Народните представители приеха изменения, с които позволиха народен представител да може да бъде избран, ако има двойно гражданство, предаде БГНЕС.

Народните представители приеха изменението за двойното гражданство за депутат, което гласи:

“За народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната”.

Преди това обаче не липсваше и дебат.

В заседанието участваха водещи юристи, преподаватели и бивши членове на Конституционния съд, които изразиха своите възражения и неясноти по предложените промени.

Проф. Екатерина Михайлов каза, че ако това предложение бъде прието “това ще отвори вратата” и към подобна промяна по отношение и на министри и други държавни длъжности.

Доц. Наталия Киселова пък запита готови ли сме да отворим тази врата. Освен това обаче тя обърна внимание на заложения срок от 18 месеца.

Председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков обясни, че в Търновската конституция е било заложено НС да може даде разрешение човек с чуждо гражданство да може да стане народен представител. Той не участва при гласуването на тази промяна, а едва след него коментира, че ние не знаем колко хора с двойно гражданство живеят у нас. Чолаков добави: “В момента да приемаме текст, с който си купуваме котка в чувала, не съм съгласен”.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че решението за това дали лица с двойно гражданство да участват в българския политически живот е суверенно решение на българския парламент. “Не мога дефинитивно да се изкажа срещу текстовете за българското гражданство”, поясни той. Според него българите, които са трайно установени в ЕС трябва да имат такова право, но посочи, че откакто сме членове на ЕС е трудно да се проследи дали лицето отговаря на изискванията по отношение на срока от 18 месеца. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ужас! А премиер може ли да стане човек с двойно гражданство? А с двойно руско?
54
0
 
21
 
! Отговори
ДО ВСИЧКИ НЕДОВОЛНИ преди 4 месеца
Хора, няма какво да ги обсъждаме тия. Отдавна прекрачиха червените линии! Прочетете коментара на "Край на мрънкането" (59)! НАСИЛНИК НИКОГА НЕ СПИРА САМ! По-лошо -бездействието утвърждава увереността му и дори след време някой да реагира, насилникът беснее още повече, защото е свикнал да го търпят и приема съпротивата за скандална! ДА ИЗЛИЗАМЕ И ДА ДЕЙСТВАМЕ! НЯМА ПРАЗНИЦИ - ЩЕ ИМА И ДРУГИ, НО СКОРО НЯМА ДА ИМА ДЪРЖАВА С ТИЯ! ПОНЕДЕЛНИК/ВТОРНИК ГЛАСУВАТ - ДА ИЗЛЕЗЕМ ПО ПЕРНИШКИ! Пишете на познат
53
2
 
18
 
! Отговори
Костадинов преди 4 месеца
Юдеина Лорер на дръвника + Парапета! Казах!
52
3
 
17
 
! Отговори
Цирк преди 4 месеца
На коя страна ще защитава интересите този?!
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Търновската конституция е предвидила да даде права на Българи, останали по силата на Берлинския договор извън пределите на България, с презумпцията че предстои национално обединение. Нищо общо с днешната реалност. По същество, ако няма съответното гражданство депутатът е наемен работник!
50
0
 
16
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Готино. Да не би има дългата ръка на дпс, разни со.п.оли, еничари и индивиди с друга родина като карадая? Който е предложил това нещо, друг- който е одобрил, не се замислят, в чия полза ще работят такива д.тати.
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо изобщо ни е парламент? Не може ли посолството да издава декрети?
48
0
 
5
 
! Отговори
има-нема 10 преди 4 месеца
До Анонимен Те с ала-бала не могат да го докарат на процент , ти питаш без ала-балата .
47
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Конституционната комисия би трябвало да се саморазпусни след вземане на такива конфликтни решения.
46
0
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 месеца
УНИКАЛНО !!!!..."КОНСТИТУЦИОННАТА" комисия,която е призвана да СЛЕДИ И ПРИЛАГА текстовете на Конституцията,най-грубо погазва и стъпква текстовете,които е ПРИЗВАНА да спазва и защитава !!!...Ето и сега :..Конституция на Р. България :-"Чл. 65.(1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство,"..."Комисията" :.. "Депутат МОЖЕ да бъде и човек с ДВОЙНО гражданство+ ?!?!?!...НА ОСНОВАНИЕ НА КАКВО беАЙДИОТИ ?..-На основание на въпросния чл. 65 ?
45
0
 
12
 
! Отговори
Край на мрънкането преди 4 месеца
Много хора се оплакват, защото не са доволни от случващото се с държавата ни. Да, то е чудовищно! НО - коментари от типа "до кога ще търпим" - защо питаме другите? "ПРАВИ, КАКВОТО ПРОПОВЯДВАШ" - искаш да излезеш и да ги изметеш, излез! Да, помисли как (не бъди безразсъден), но започвай да събираш познати, те свои познати! Защо някой ДРУГ трябва да се погрижи и ние, когато се убедим, че може би е безопасно, да излезем да "помагаме"? Ето платформа - аз съм готов да изляза. Има ли още готови?
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПП ДБ с какъв процент гласовопадаватели управляват държавата и се гаврят с 75 - 80 % от българите? Без ала-бала колко процента имат?
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На следващите избори ще гласуваме преференциално за тарамбуки от тамбукту. С двойно гражданство . За министри на човекоядството
42
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много правилно,по звета има стотици хиляди българи с двойно гражданство и би трябвало да са с равни права с тези които не са мръднали от България.
41
2
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 4 месеца
Канадец или американец са с предимство. Влизат директно без избори.
40
0
 
10
 
! Отговори
ФлякФ преди 4 месеца
За пореден път призовавам към публични екзекуции на всички депутати, журналисти и слуги на сатаната.
39
3
 
12
 
! Отговори
опит имаме преди 4 месеца
Абе кво ще си играем на полу , направо без българско гражданство , ще ни докарате умни , красиви , образовани , обезателно от Харвард , то всичкото що се довя от по Света и Цункай джиджи , и юпитата на Симо , и Киро и Асенка добре я отработиха държавата , що кае Буци с 200-та .
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Напълно те разбираме!
37
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Абе май пак ще пренареждаме жълтите павета....
36
2
 
7
 
! Отговори
УРРОДИ преди 4 месеца
Вие сте като уррроди, които са упоили, оковали и заключили лъв в клетка, опасана с шипове, по която тече ток, а те го гаврят по всевъзможни начини отвън. Не са му оставили никакъв полезен ход - каквото и да направи, вижда, че ще пострада и за това за момента не предприема ход. Потърпевш е, но НЕ е жертва! А вие, уззурпатори на властта, гаврите ли гаврите с обезумял ентусиазъм, вярващи, че са в безопасност. Издевателствате чудовищно! Очите на лъва са пълни с кръв към вас, мъчители! Скоро...