Конституционната комисия в НС: Депутат може да бъде и човек с двойно гражданство

Радомир Чолаков: С този текст купуваме котка в чувал
Обновена: 16 дек 2023 16:03 | 16 дек 2023 16:00, Стела Стоянова
160
Конституционната комисия в НС: Депутат може да бъде и човек с двойно гражданство
Снимка БГНЕС

Комисията по конституционни въпроси започна разглеждането и гласуването на промените в основния закон на второ четене. Народните представители приеха изменения, с които позволиха народен представител да може да бъде избран, ако има двойно гражданство, предаде БГНЕС.

Народните представители приеха изменението за двойното гражданство за депутат, което гласи:

“За народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната”.

Преди това обаче не липсваше и дебат.

В заседанието участваха водещи юристи, преподаватели и бивши членове на Конституционния съд, които изразиха своите възражения и неясноти по предложените промени.

Проф. Екатерина Михайлов каза, че ако това предложение бъде прието “това ще отвори вратата” и към подобна промяна по отношение и на министри и други държавни длъжности.

Доц. Наталия Киселова пък запита готови ли сме да отворим тази врата. Освен това обаче тя обърна внимание на заложения срок от 18 месеца.

Председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков обясни, че в Търновската конституция е било заложено НС да може даде разрешение човек с чуждо гражданство да може да стане народен представител. Той не участва при гласуването на тази промяна, а едва след него коментира, че ние не знаем колко хора с двойно гражданство живеят у нас. Чолаков добави: “В момента да приемаме текст, с който си купуваме котка в чувала, не съм съгласен”.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че решението за това дали лица с двойно гражданство да участват в българския политически живот е суверенно решение на българския парламент. “Не мога дефинитивно да се изкажа срещу текстовете за българското гражданство”, поясни той. Според него българите, които са трайно установени в ЕС трябва да имат такова право, но посочи, че откакто сме членове на ЕС е трудно да се проследи дали лицето отговаря на изискванията по отношение на срока от 18 месеца. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
8
 
! Отговори
мнение преди 4 месеца
А от третия пол кога!
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Варят ни като жаби на тих огън.
33
0
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 4 месеца
До Анонимен 33 Човек има една Родина.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А колко турци са с двойно гражданство...
31
0
 
14
 
! Отговори
Пъпъ в напредък преди 4 месеца
Значи вече ако си в правителството и служиш на чужда държава не е престъпление ?
30
0
 
10
 
! Отговори
Гиги преди 4 месеца
Очаквайте от афганистански емигранти да влязат и те Нали имат повече от 18 месеца в България
29
0
 
11
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 месеца
За един човек променят Конституцията.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това не е ли конфликт на интереси? Кой интереси ще са по-важни за въпросния депутат - българските или на другата му Родина?
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега предлагам всички македонци с български паспорт да станат министри и депутати.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ива се хас да не го предложат и това и да не го приемат още на първо четене. Скоро изтича мандата на доста съдии в КС и вече са почнали и договорките кои юридически острието на партиите ще ги пратят на приятна служба. Няма да се учудя в следващият КС да са Барни белият хакер и Надежда Йорданова на Ристьо секретарката. След Барни си мислех, че няма накъде по зле да става правото в България, но Йорданова го надскочи и него.
25
0
 
14
 
! Отговори
Гиги преди 4 месеца
Нещо умно от тия *** евроатлантици очаквате ли
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
***. ще си платите
23
0
 
17
 
! Отговори
Смях преди 4 месеца
Т.е. всеки чужденец живял през последните 18 месеца в България с купено гражданство може да ни управлява! За по лесно американците и ЕС просто ни заповядаха как да си променим конституцията, че от време на време тези, които са родени в България ги избива на съвест и им става жал, че погребват децата си и започват да не изпълняват дословно унищовашите България заповеди на американо-европейските главорези...
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важното да не са зестрогонци!
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще избираме Международно събрание с международни представители.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мисля, че не е редно. Защото такъв депутат с двойно гражданство може да стане член на Комисията по отбрана в парламента, примерно. Може да стане и председател на парламентарна група и като такъв президентът е длъжен да го кани на Консултативните съвети по национална сигурност, които, както знаете, се провеждат в най-тесен кръг и касаят нещо жизненоважно за страната. Не мисля, че чужди граждани трябва да присъстват там. Това, което се опитват да пробутат, е поредното безумие!
19
2
 
7
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 4 месеца
A c gвoйнo ceлянcтвo, kak cтoи въnpoca?
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Слушаме агента им какво казва!
17
1
 
14
 
! Отговори
тоест преди 4 месеца
човек който е предан на чужда държава ще може да кове закони засягащи и България....а няма ли тук конфликт на интереси защото всяка чужда държава ще иска най доброто за себе си което означава да извлече максимално полза от другите държави без непременно да се интересува дали това е добре за чуждия народ?
16
2
 
13
 
! Отговори
безумието не е лечим преди 4 месеца
До А1Обясни ми каква свързаност имат подобни хора с държавата ни и ще ти кажа , може би някой имотец останал от дедовците им . Всичкото това дето се довлече някъде от по Света , Постната пица , юпитата на Симо , Кирето и Асеня само вредиха на държавата .