Конституционната комисия в НС: Депутат може да бъде и човек с двойно гражданство

Радомир Чолаков: С този текст купуваме котка в чувал
Обновена: 16 дек 2023 16:03 | 16 дек 2023 16:00, Стела Стоянова
160
Конституционната комисия в НС: Депутат може да бъде и човек с двойно гражданство
Снимка БГНЕС

Комисията по конституционни въпроси започна разглеждането и гласуването на промените в основния закон на второ четене. Народните представители приеха изменения, с които позволиха народен представител да може да бъде избран, ако има двойно гражданство, предаде БГНЕС.

Народните представители приеха изменението за двойното гражданство за депутат, което гласи:

“За народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната”.

Преди това обаче не липсваше и дебат.

В заседанието участваха водещи юристи, преподаватели и бивши членове на Конституционния съд, които изразиха своите възражения и неясноти по предложените промени.

Проф. Екатерина Михайлов каза, че ако това предложение бъде прието “това ще отвори вратата” и към подобна промяна по отношение и на министри и други държавни длъжности.

Доц. Наталия Киселова пък запита готови ли сме да отворим тази врата. Освен това обаче тя обърна внимание на заложения срок от 18 месеца.

Председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков обясни, че в Търновската конституция е било заложено НС да може даде разрешение човек с чуждо гражданство да може да стане народен представител. Той не участва при гласуването на тази промяна, а едва след него коментира, че ние не знаем колко хора с двойно гражданство живеят у нас. Чолаков добави: “В момента да приемаме текст, с който си купуваме котка в чувала, не съм съгласен”.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че решението за това дали лица с двойно гражданство да участват в българския политически живот е суверенно решение на българския парламент. “Не мога дефинитивно да се изкажа срещу текстовете за българското гражданство”, поясни той. Според него българите, които са трайно установени в ЕС трябва да имат такова право, но посочи, че откакто сме членове на ЕС е трудно да се проследи дали лицето отговаря на изискванията по отношение на срока от 18 месеца. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
7
 
! Отговори
Айде без! преди 4 месеца
Тук няколко човека (или един няколко пъти) се изказват в стил "елате ни вземете/колонизирайте, да се свършва" и т.н. АЙДЕ БЕЗ! Ако те искат, да ходят, където мислят за добре, но БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ДАВА! Мъчителите ИСКАТ да ни превземат, действат и почти са успяли, но няма да стане! Не и без да ги вземем с нас в А Д А ! Допускам, че авторите на тези коментари може да са трролове, но НЕ ГОВОРЯТ от името на Българския народ! БЪЛГАРИЯ Е САМО НА БЪЛГАРИТЕ (по самосъзнание)! ВЪН! Мърршите-възмездие!
94
0
 
13
 
! Отговори
Алоуууу! преди 4 месеца
Извинете, чуждият грачданин, който искате да сложите да управлява България патриот на чия държава ще бъде ? Ще милее ли за чуждата нему България ? Зашо допускаме подобна идиотщина да се случва в родината ни ???? Останали ли са все още истЕнски българи ????
93
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На това му се вика предателство. Тези дето живеят в Турция и имат двойно гражданство, но не знаят дума на български, дали им пука за България. Нямам думи, тези колкото по бързо ги разкараме толкова по-добре. Те ще продадат България.
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До анонимен 10, не се ли сещаш, че точно затова са се захванали да си пишат конституция, която им изнася? След "правната реформа" и промяната на конситтуцията, КС вече ще говори друго...
91
0
 
9
 
! Отговори
Историк преди 4 месеца
Браво,бе, национални предатели ! Вие продавате държавата ми на всеки *** , дошъл да прави далаверки в България. Всякаква *** се навъди напоследък и нищо добро не ни чака, защото тази пап.лач ни управлява ! Ние поставихме пап.лач.та да управлява ! Ето така сме паднали и под турско робство ! По сходен начин .
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До K6 Па той си има Украинско, нали по същата схема са го пращали там? Може и американско да са му дали, заради натягането, което демонстрира всеки ден във вреда на България
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 61 То така и прави, ама за пред света придават "демократичен" вид на сатрапията си, чрез "демократично избрани" органи за управление на държавата. Все пак, плановете им не свършват с България, още други страни имат да поробват по същата схема.
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вадете сопите бе овци......
87
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Георги Зайков-Пирински беше и депутат, и министър с двойно гражданство.
86
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
След като в преобладаващата част депутатите не са"човеци" ,както и техните себеподобни ,които ги избират ,за да ги представляват ,то напълно логично е всичко останало.... да е "нормално"!
85
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
След като в преобладаващата част депутатите не са"човеци" ,както и техния себеподобни ,които ги избират ,за да ги представляват ,то напълно логично е всичко останало.... да е "нормално"!
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поробват ни бавно и постепенно. В началото ни замазваха очите с "престъпленията" на социализма и бъдещата "демокрация" и "благоденствие", докато успеят да си обучат и назначат агентите на всяко ниво в държавата, да подкупят където не може другояче, да рекетират тези, които се противопоставят и да отгледат едно ново поколение малоооумници, които не само, че няма да се противопоставят на поробването, ами ще му се радват. И сега вече са готови да изградят диктатура и да ни поробят, чрез сглобката.
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Естествено, вие какво очаквахте.
82
3
 
5
 
! Отговори
Bad Face преди 4 месеца
Ние американските граждани по закон и конституция си плащаме данъците в САЩ! Ako не устройва оплакванията в Козяк.
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 97 Това са глупости. Ако условието да са платели данък, ще им дадат пари, ще внесат данък, а после ще си върнат "инвестицията" стократно за наша сметка. ПРосто трябва да е забранено да имат каквото и да е чуждо гражданство, защото само така се гарантира, че ще действат в полза на България, защото няма да имат друг вариант. Но хората са продажни и така, в държавното ни управление сега е пълно с агенти на чужди интереси, но поне се притесняват, че може да стигнат и до затвора.
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Що не ни анексирате? САЩ след голямо натягане от страна на островите Кваджалейн накрая кандисаха да ги анексират. И две години по-късно започнаха да си правят ядрените опити в този архипелаг - ядрени взривове в морето, във въздуха и на островите. Като мисилте за анексиране, първо се сещайте за тези и резултата от анексирането им за тях.
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпросът е къде двойния гражданин е плащал данъци най много щото има такива дето един лев не са вкарали в българия от десетилетия
78
2
 
7
 
! Отговори
до 91 преди 4 месеца
Именно! Затова довлякоха и главния специалист от Хаити! Мизериите, които той причини за краткото си пребиваване тук, не могат дори да се сравняват с постиженията на предишната кюрдска вещица.
77
3
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
Пришиха на копчето балтон!
76
1
 
11
 
! Отговори
Ха ха ха преди 4 месеца
УГАЖДАТЕ НА КИРИЛ ПЕТКОВ, НО УТРЕ ЩЕ БЪДЕ ХАСАН ОСМАНОВ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БГ ВЕДНО С ДВОЙНОТО СИ ГРАЖДАНСТВО. ЗАСРАМЕТЕ СЕ! ЕДНО Е ОСМАН ДА Е С БГ ГРАЖДАНСТВО, СЪВСЕМ ДРУГО - С ДВОЙНО. ПРЕМАХНЕТЕ ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО!!!! НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕШ ПОЧТЕН КЪМ ДВЕ ДЪРЖАВИ. НЯМА КАК.