Харесваме Европа все повече, но не толкова, колкото останалите европейци

Доверието в парламента у нас е 21%
20 дек 2023 14:03, Нели Христова
141
Харесваме Европа все повече, но не толкова, колкото останалите европейци
Снимка: БГНЕС

Значителна част от българските граждани възприемат ЕС като влиятелна икономическа организация в международен план според данните в националния доклад за България от стотното издание на "Стандартен Евробарометър".

Повече от три четвърти от българите (75% спрямо 69% средно за ЕС) са на мнение, че Съюзът има достатъчно власт и средства, за да защити интересите на Европа на международната икономическа сцена.

Положителната нагласа към Европейския съюз остава по-висока от средноевропейското ниво (България – 51%; ЕС – 44%), докато доверието в националните институции на България – парламент и правителство, е съответно 21% и 24%.

Като цяло българските граждани подкрепят общоевропейските политики и решения, но в значително по-ниска степен спрямо средните за ЕС стойности.

Значителна част от респондентите са съгласни с необходимостта да се инвестира масово във възобновяема енергия (67%). Повишаването на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките и намаляването на зависимостта от внос на енергия извън ЕС получават висока подкрепа (74%). Съгласие има и за намаляването на вноса на нефт и газ и инвестирането във възобновяема енергия (61%).

Сред българите се увеличава одобрението за обща външна политика на ЕС (62%), а 2/3 от запитаните одобряват да има обща политика в областта на отбраната и сигурността. Същевременно едва 53 на сто от българите възприемат действията на ЕС в защита на общите ни ценности спрямо 75% средно за ЕС. Незаконната руска инвазия в Украйна е припозната като заплаха за националната сигурност от повече от половината българи (56% спрямо 78% средно в ЕС).

Българите значително по-рядко декларират, че попадат на недостоверни или фалшиви новини в сравнение с гражданите на ЕС (България – 51%; ЕС – 68%). В същото време в България расте доверието към социалните медии като източник на новинарско съдържание – 70% от българите смятат, че социалните медии са модерен начин да се информират за актуалните политически събития, а едва 54% заявяват, че вярват на традиционните национални медии. По отношение на вредата от дезинформацията за демокрацията по принцип, българското обществено мнение е в унисон със средноевропейските нива, но отново показва тенденция към спад: 78% от хората в България казват, че дезинформацията е вредна за демокрацията, което бележи спад с 5% от предишното проучване, а в ЕС техният дял от 81% остава непроменен.

Стотното издание на "Стандартен Евробарометър" е проведено между 23 октомври и 17 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Тон - Само дето има проблем - такъв референдум не може да се осъществи, защото ще бъде сметнат за дискриминационнен.
110
0
 
1
 
! Отговори
Баща ти преди 4 месеца
ЕС умря , да живее ЕСср ...
109
0
 
0
 
! Отговори
Тон преди 4 месеца
Предложение към президента Радев,от един от многото Българи.Господин Радев ако искате да изчистите петното от себе си че ни натресахте престъпници във власта: свикайте референдум"Иска ли българският народ да бъде управляван от до сегашните политици и партии с Да или Не " и тогава ще лъсне цялата истина!
108
0
 
2
 
! Отговори
Тон преди 4 месеца
Европа да ЕС не.Или как може да ни хареса едно централизирано управление,една диктатура управлявана от безумци,и една марионетка на американският престъпен елит!
107
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ваш'та мама лъжлива... евроскептицизмът никога не е бил по-висок от сега в цяла Европа, а да ми кажете, че 56% били смятали специалната операция за заплаха за нашата национална сигурност, това означава, че над половината българи са за психиатрия
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ох как да го обясня на гаджето ми това? Харесвам те все повече, но не толкова колкото съседа.
105
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да не би ваксините да вършат чудеса, че да захаресваме "все повече" Европа-та? Впрочем Европа не е равно на ЕС!!! Спрете да си пробутвате тезите.
104
0
 
10
 
! Отговори
Пен преди 4 месеца
Хахахах добре ,че ми казвате какво харесвам иначе няма да разбера цял живот ...
103
1
 
15
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 4 месеца
Харесваме Европа ?! Кой го каза ?! Ах да, поредният промивач на мозъци , на който требе да вЕрваме ?! Мене някой питал ли ме е дали въобще вярвам на Европата , та камо ли пък повече да й вярвам ?!
102
1
 
10
 
! Отговори
фалете ме уста оти . преди 4 месеца
И как стигнахте да този извот , от надай се ...... на пияна жена ли . Дли пък тота не е лично ваше излияние , щот онова у Брюксел , то нали беше от Европа го пцюем по цал ден .... отлюбов разбира се .
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
какво има да 'харесваме' ние СМЕ Европа от преди да се казва Европа
100
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Толкова я харесваме, че немалко от нас казват: проклет да е ЕС сега и всякога и във вечни векове, амин!
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Странно. Не познавам хора в България, които да са на мненията получили повече проценти.
98
1
 
16
 
! Отговори
гост преди 4 месеца
НИКАКВА ЕВРОПА НЕ ХАРЕСВАМЕ . ВИЕ САМИ СИ ПРАВИТЕ КОНСТИТУЦИЯ , КОЯТО УНИЩОЖАВА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД . ПРЕДАТЕЛИ СЪС ФАШИСТКИ ИНСТРУМЕНТИ . ИЗБОРИТЕ СА ФАЛШИВИ . ПРОЦЕНТИТЕ С ТОРБИ , МАШИНИ С КОДОВЕ . ДЕРОГАЦИЯТА ЩЕ УВЕЛИЧИ ИНФЛАЦИЯТА . УВЕЛИЧЕНИТЕ ЗАПЛАТИ ТОПЛЯТ САМО АДМИНИСТРАЦИИ , БОЛНИЦИ , УЧИТЕЛИ ПО НЯКОЛКО ПЪТИ НА ГОДИНАТА . САМООСИГУРЯВАЩИТЕ ИМ СЕ НАМАЛЯВА ПЕЧАЛБАТА ЗАРАДИ УВЕЛИЧЕНИ ОСИГУРОВКИ . ТОКА , ГАЗА , ПЕТРОЛА , ХРАНИТЕ СА В ПЪТИ ПО СКЪПИ ОТ ГОЛЕМИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ . ОСТАВКА .
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оня ден писахте други измишльотини.
96
1
 
6
 
! Отговори
g.venov преди 4 месеца
Абе,Нелче,известно време те нямаше,ама се завърна с "гръм и трясък"!Толкова про...тий и скудоумие,ако знаеш какво значи,не съм видял!То наистина българските медий са станали тотален ке..еф.
95
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Референдуми в целия ЕС за единна европейска държава. И какво кажат хората. Тази наднационална манджа ЕС, в която задкулисието и корупцията са смисълът не може и не трябва да продължава. Или единна държава или обратно към независимите, суверенни европейски държави. Всичко друго е пунтамара
94
2
 
6
 
! Отговори
Надянко Нахуянков преди 4 месеца
Българите са най-бедните хора в Европа! Европа континентът, не Европейския съюз!
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вместо сугестии, направо да попитат европейците желаят ли заличаването на националните си държавпи в полза на учредяването на нова федерация - единна Европейска държава. Иначе ЕС в сегашния му вид е организация без мисия и посока. Единствено корупцията се разраства.
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като партии като АФД и Възраждане вземат властта, ЕС ще е ок!