Корупционни схеми за над 300 хиляди лева в болница "Лозенец"?

Шефът на Клиниката по кардиология твърди, че се източва НЗОК
63
Корупционни схеми за над 300 хиляди лева в болница "Лозенец"?
Снимка: БГНЕС

За корупционни схеми за над 300 хиляди лева в болница „Лозенец” сигнализираха д-р Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология, и лекари от отделението му.

„Писмото, което е изпратено от колегите ми до министъра на здравеопазването и парламентарната Здравна комисия, съдържа абсолютно всичко. Няма нищо какво да се добави. Сигналът е за неправомерно отчитане на клинична пътека с всичките атрибути, които трябва да има там. След направена проверка се потвърди, че тези нарушения са извършени. Става въпрос за 58 пациенти по една клинична пътека в Отделението по съдова хирургия. Документално се отчита следното нещо: когато има стеснение на кръвоносен съд, той се документира по съответния начин с ангиография, цветна снимка или скенер. Вижда се, че има някакво стеснение, прави се процедура, при която катетър се вкарва в тялото и се записва на съответното устройство. Но тези неща липсват, а за това Здравната каса плаща около 4500 лв. За да се документира, НЗОК изисква да е записано на външен носител. Но нещата, които са правени, са фиктивни. Печели се от парите от Касата. Те отиват за болницата, няма персонални печалби”, заяви пред Нова телевизия д-р Хазърбасанов.

По думите му, след подадения сигнал от него и колегите му, са започнали и заплахи.

„Това, което се случва в болницата през последната седмица, са постоянни натяквания за това какви ще са последствията за работещите там. Заплахите са към децата, които работят в клиниката - моят екип. За тях това е болезнено, аз не се чувствам заплашен. Благодаря им, че не си мълчат, а са направили нещо достойно”, поясни лекарят.  

От своя страна заместник-директорът по медицинската част на УМБАЛ "Лозенец" д-р Светлин Сталянов заяви следното: „Проверката от НЗОК установява пропуски в изпълнение на пътеката и попълване на документацията, но няма данни за законови, морални и етични нарушения. В периода, в който става това действие, системата не е функционирала. Извършвани са изследвания, правени са записи на процедурите, но по една или друга причина те не са качвани. Първоначално възниква технически проблем, който е отстранен и след това доцент Хазърбасанов устно забранява да се качват филми от образните изследвания от факса. По принцип няма право на това”.

Д-р Хазърбасанов отрече това да е вярно.

„Не съм издавал подобни заповеди. Тогава бях в отпуск. Това е манипулация и откровена лъжа, с която се опитват да отместят вниманието от същественото. Във факса архивирането на документите въобще не влиза. За съжалениe, машината постоянно създава проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането за нуждите на клиничните пътеки се извършва на други носители”, заяви медикът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
4
 
! Отговори
Лозенец са Гомораши преди 3 месеца
Корумпирани са като Рувен Кеша и неговите м у р в и от ДС къде ги цеха снимали да взимат пликове от митничари в луксозни ресторонти.Но К ните от ДАНС нещо прикриха случея.
31
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
32 Няма да ми казваш каде ще ходя татарска м1ршооооо!!!Путиноподхуйна!!
30
2
 
5
 
! Отговори
Марш в ТурСССия преди 3 месеца
До БългаринЧий го дириш тука? Да те изучиме, да си изкараш за пенЦъЦъя, да те здравно осигуряваме, а ? Айде бегай на влака София- Истанбулъ
29
1
 
0
 
! Отговори
сигурно е преди 3 месеца
кьорфишек и гелсурат . казаха открито че мафиозкия търгашки болничен заплато и пачко носител ала ген танев е в ход . 60 бона за директор чисто , а за дрехи, командировки, бонуси, вечери работни още 40 бона на месец . за прос доктор 6-7 000 заплата чисто . 8 милярда за бизнеса и търговията за още 15 милярда са доста над зърнарите и петроладжиите . хахахаха
28
0
 
4
 
! Отговори
Михаил преди 3 месеца
До Щерю - То проверки и одит има, НО само по документи, което е едно няма нищо!
27
0
 
10
 
! Отговори
БеГе Октопод преди 3 месеца
Държавата е мутра службите са мафия
26
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
На практика няма държава! Повсеместно от директорите се крадат милиони левове! И няма проверки и контрол от никого! Държавните институции са леш...
25
0
 
8
 
! Отговори
Предложение преди 3 месеца
Всички доктори да ги командироват за по 3 години в провинцията!Тая болница е развъдник на корупция!
24
2
 
4
 
! Отговори
Ц иг анин преди 3 месеца
Това звучи гордо а българин мизерно
23
5
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Уча турски кандидатствам за турско гражданство обичам Турция купувам само турски стоки.
22
0
 
7
 
! Отговори
i6 преди 3 месеца
Още през 2021 г. имаше разследване точно по този казус. Тогава болницата върна някакви пари на НЗОК и нещата заглъхнаха. Сега отново - явно в Клиниката по съдова хирургия това си е стандартна схема.
21
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Имам една мечта.Искам да стана ц *** ин и да работя в чистотата за 2000 лв
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От такива кражби директор на частна болница Медика гр Руси - взема заплата 1 500 000 на година = 125 000 лв. на месец :)))
19
0
 
0
 
! Отговори
Марин преди 3 месеца
Браво, Добри!
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че то болниците са една от най-дойните крави на мафията. Частните болници никнат като гъби , никой не го е грижа за пациента ,важното е колко могат да източат от него
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не обесиха навремето Тиквенския крадец Балтов от Пирогов - и кражбите продължават :)))
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Заплахите са към децата, които работят в клиниката - моят екип."Поне си признават че са шуробаджанаци.
15
3
 
9
 
! Отговори
ЛОРЕРИРАНЕ преди 3 месеца
ЕТО ВИ НУЛЕВАТА КОРУПЦИЯ НА ХАРВАРДСКИЯ КРАДЕЦ В ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА БОЛНИЦА!!!...
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В здравеопазването май се краде повече и от енергетиката. То големи далавери, измами, кражби и огромен лобизъм. Само за три дни бруталните нарушения на Пирогов, с онколекарствата, а сега и болница Лозенец се въртят по всички медии. Само прокуратурата спи и не ги вижда.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За бога братя Не плащайте на Здравния кашон :)))