Корупционни схеми за над 300 хиляди лева в болница "Лозенец"?

Шефът на Клиниката по кардиология твърди, че се източва НЗОК
63
Корупционни схеми за над 300 хиляди лева в болница "Лозенец"?
Снимка: БГНЕС

За корупционни схеми за над 300 хиляди лева в болница „Лозенец” сигнализираха д-р Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология, и лекари от отделението му.

„Писмото, което е изпратено от колегите ми до министъра на здравеопазването и парламентарната Здравна комисия, съдържа абсолютно всичко. Няма нищо какво да се добави. Сигналът е за неправомерно отчитане на клинична пътека с всичките атрибути, които трябва да има там. След направена проверка се потвърди, че тези нарушения са извършени. Става въпрос за 58 пациенти по една клинична пътека в Отделението по съдова хирургия. Документално се отчита следното нещо: когато има стеснение на кръвоносен съд, той се документира по съответния начин с ангиография, цветна снимка или скенер. Вижда се, че има някакво стеснение, прави се процедура, при която катетър се вкарва в тялото и се записва на съответното устройство. Но тези неща липсват, а за това Здравната каса плаща около 4500 лв. За да се документира, НЗОК изисква да е записано на външен носител. Но нещата, които са правени, са фиктивни. Печели се от парите от Касата. Те отиват за болницата, няма персонални печалби”, заяви пред Нова телевизия д-р Хазърбасанов.

По думите му, след подадения сигнал от него и колегите му, са започнали и заплахи.

„Това, което се случва в болницата през последната седмица, са постоянни натяквания за това какви ще са последствията за работещите там. Заплахите са към децата, които работят в клиниката - моят екип. За тях това е болезнено, аз не се чувствам заплашен. Благодаря им, че не си мълчат, а са направили нещо достойно”, поясни лекарят.  

От своя страна заместник-директорът по медицинската част на УМБАЛ "Лозенец" д-р Светлин Сталянов заяви следното: „Проверката от НЗОК установява пропуски в изпълнение на пътеката и попълване на документацията, но няма данни за законови, морални и етични нарушения. В периода, в който става това действие, системата не е функционирала. Извършвани са изследвания, правени са записи на процедурите, но по една или друга причина те не са качвани. Първоначално възниква технически проблем, който е отстранен и след това доцент Хазърбасанов устно забранява да се качват филми от образните изследвания от факса. По принцип няма право на това”.

Д-р Хазърбасанов отрече това да е вярно.

„Не съм издавал подобни заповеди. Тогава бях в отпуск. Това е манипулация и откровена лъжа, с която се опитват да отместят вниманието от същественото. Във факса архивирането на документите въобще не влиза. За съжалениe, машината постоянно създава проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането за нуждите на клиничните пътеки се извършва на други носители”, заяви медикът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Нали искате европейско здравеопазване, какво ревете?!
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази болница трябваше отдавна да бъде затворена. И в нейната сграда да бъде направена националната детска болница.Обаче не дават колонизаторите, защото е близо до тях.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Здравната каса се източва много отдавна по всякакви начини ,ама като няма прокуратура и съд това ще продължи давам ви пример приемат се хора в частните болници на които уж се правят скъпи операции , а тези хора всъщност са си в къщи прави и здрави.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хаха! Хареса ми витиевото обяснение на зам.директора. Да. Засега са само констатации. Да. Ще бъдат обжалвани. Да. Ще бъдат върнати. Принципа: ако ни хванат, хванат. Опааа, грешка! Парите от бюджета на болницата. Който взел, взел. Не можели да пазят записите? Ама развалило се това. Как точно това се развали? Ама не били тръгнали да уволняват този дето ги топи! Айде бе!
8
2
 
11
 
! Отговори
Ф16 преди 3 месеца
Нека вече армията се намеси и да ударят тези болници свърталища на корупция и пълна безотговорност! Дайте няколко смъртни присъди и другите лекарчета да си опичат акъла а не да клатят стабилноста и да заплашват Европа!
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей съсипаха я правителствена,а само каква пара се въртеше необезпокоявано. Кеф ти бъбрече,кеф ти караджигерче,кеф ти други нещица. Отделно има окултна зала, където брадатите доносници баят на банкянския тупань и други големци,когато съберат границите.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По ковид пътеките колко се краде само..
5
2
 
13
 
! Отговори
Ама как бе.... преди 3 месеца
Няма такова нещо! Всички знаем, че в здравеопазването всички са честни и работливи. Никой никога не изписва ненужни лечения и операции.... още по-малко има фалшиви хоспитализирания! О да, и лекарите се отнасят с пациентите си като с крале и кралици. Изобщо БГ населението е неблагодарно и подобни статии са само за очерняне на цялото съсловие. А то където копне изригва помия! Иначе все се реве, че са недофинансирани :) Мистерия някаква!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато кокаиновият Спасов не е в затвора и не е дал показания за търговия с органи, Лозенец ще е под наблюдение
3
1
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Фондация "За споделено родителство" се опитва да наложи закон ,при който деца да съдят своите родители.Като добавим и кампаниите за елиминиране създадените от Природата полове се получава неоислямизъм.Пример.Отвличат детето Ви,твърдейки,че то не Ви обича и се страхува да се върне при Вас. Дрогират го. Наливат му в главата,че Вие сте го изоставили. Викат "независими" експерти от същата перверзна мафия. Педофилът харесъл детето Ви вече може да си прибере стоката. Оставам всеки да мисли.Няма време
2
1
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
защо никои не се изненадва от тази информация докторите до там са седокарали алчност за пари и имоти
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Там от много години си въртят далаверите.Нищо ново под слънцето.