Демографски срив: Хотелиери търсят персонал от Бангладеш и Киргизия

По морето очакват гости от Румъния и Гърция още за Великден и Гергьовден
6 мар 2024 07:37, Анисия Иванова
153
Демографски срив: Хотелиери търсят персонал от Бангладеш и Киргизия
Снимка: БГНЕС

В курорта Слънчев бряг сезонът трябва да започне на 1 май. Тази година Великден и Гергьовден съвпадат, и за големите християнски празници, хотелиерите очакват гости от Румъния и Гърция. Естествено, ще има и много родни туристи.

"Ще отворим в началото на май, но не знаем ремонтът на летището дали няма да ни изиграе лоша шега. По принцип, винаги по това време идват първите израелски туристи. Сега знаем, че има заявен интерес от тях, въпреки войната, но те сигурно ще се откажат, ако не се преразгледа решението за ремонта на летището на Бургас", заяви хотелиерът и зам.-председателят на БХРА - Веселин Налбантов.

Според него и колегите му сезонът може да закъснее, може да се отрази негативно и цялото това говорене за ремонти, за превръщане на летището само в карго терминал и т.н.

"В последните години, преди да започне сезонът,  все нещо се случва, не знаем вече дали това не е тенденция", смятат хотелиери и кметове по Южното Черноморие.

Междувременно и кризата за кадри продължава. Търсят се всякакви работници преди сезона.

"За моя хотел ще наема 12 човека от Бангладеш и 15 от Киргизия. Има недостиг на хора поради демографския срив и поради презастрояването", каза Налбантов.

По думите му, имаме най-хубавата база в Европа, но демографският срив е проблем.

През 1989 година идващите на нашето море туристи са били 38 000, а сега са 550 000. Като се прибавят почиващите в Поморие и Бургас, гостите през сезона набъбват до 1 000 000 и поне 150 000 души трябва да ги обслужват, информира "Труд".

От своя страна, бургаската дирекция "Бюро по труда", организира трудова борса, която ще се проведе на 20 март, в сградата на ДНА. Ще присъстват работодатели от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Всеки, който желае, може да се запознае с дейността на фирмите участници, ще има възможност да осъществи директен контакт с работодателите и да получи предложения за работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: морекризатуризъмкадри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
4
 
! Отговори
... преди 1 месец
А когато същите мутряги си биеха персонала и забравяй за последната заплата всичко не тип-тип, нали?
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Майко мила, персонал от Бангладеш. После остават тък, женят се, размножават се и на българина му се променя генотипа. В България ще ни обслужват на английски в хотелите. Ей така става поробването отвътре.
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха, честито. А да попитам за един приятел, тези от Бангладеш ще трябва ли да си плащат, че ви работят?
108
0
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Да търсят в Гугъл :)))))))))))))))))))))) Ама и там няма.
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние бангладешци имаме бол. Защо пък трябва да внасят? :)
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво стана със задължителните европейски правила да се обяви работното място в Европа? От 500млн европейци, ще хитреят с бангладешци? Я ги задължете да чакат по шест месеца за подходящ европейски кандидат, както е навсякъде? Или ще продължава държавата да го играе робовладелец? Докога тия врътки само и само да не плащаме европейски заплати?
105
0
 
6
 
! Отговори
Джери преди 1 месец
До 50 Анонимен - ДА, ако трябва ще им смуче и кайсиите! Ако не иска - да си работи сам за себе си!
104
0
 
16
 
! Отговори
Наталия преди 1 месец
в интерес на истината подбора на персонал в Сльнчев бряг и в другите курорти,става без изискуеми документи за специалноста,затова са взети без да имат и грам работоспособност по специалността си която им липсва,но хотелиерите така им еугодно,мьрзелив,неусьвършенстван персонал итова е,после туриста виновен че има изисквания, това е истина за БГ хотелите!!!
103
1
 
23
 
! Отговори
Спиридонова преди 1 месец
истината е на почивка в Гърция,и никога в БГ!!
102
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До българина 68 Летният сезон в Бг вече не е толкова къс. От май месец идват туристи и може да се почива до средата на октомври. Това са близо 6 месеца. Някога бяха 3 месеца.
101
6
 
11
 
! Отговори
Ивалина преди 1 месец
украинките не ги търси за работа,само могат болести да разнасят!!!
100
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До циг 95 При ГЕРБ ро м и те емигрираха. Отидоха на Запад и забогатяха. Тук останаха само болните и старите. Който иска да работи в туризма, заминава навън. В Бг туризмът е 1 от най- експлоататорските сектори. Да наемат украинци. Пълно е по хотелите с безработни украинци.
99
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали си наемаха хора от Молдова, Украйна и пр.? Май тези хора не искат да повторят..., не им хареса да работят в Бг. От Бангладеш и Киргистан не ходят ли в Дубай на работа и разните там емирства?
98
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освен да духат супата хотелиерчетата
97
1
 
34
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Алчни , злобни , крадци и арогантни хотелиери . Лъжци и измамници . Дезинформирате всички, защото има достатъчно юноши и девойки и безработни българи от български произход , които биха работили . Всичко ще ви се връща, а парите си ги носете в гробищата или при клиентите ви от цял свят . Вие сте предателите на всички български институции и сте родоотстъпници . Жестокостта ви е сравнима с чорбаджиите от сегашното и миналото на България !
96
0
 
26
 
! Отговори
Соня преди 1 месец
бях миналата година в Сльнчев бряг съссемейството си на почивка, разочаровахме се,никога повече няма да стъпим в този курорт и хотел, отвратителноотношение, персонал,необразован от *** и други народности,всеки си прави каквото си иска и както си иска, това е некадьрния персонал нает от хотела!!!
95
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво ще правят тези хора тук, като могат за същата работа да вземат в пъти повече и при по-добри условия на труд? Българскийт Dерибей - работодател не схвана, че не може зда печели милиони за година, използвайки робски труд. 90-те години останаха отдавна в историята.
94
1
 
4
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
E, значи не е демограцски срив просто хотелите са много от 35 000 до 1 000 000 души на сезон :)
93
3
 
21
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Голяма грешка ще направят некадърниците от управлението ако почнат да вкарват лангустини от Башгладенеш!Нашите дебелаци вместо да плащат прилични заплати,все си търсят кой да им работи за жълти стотинки
92
2
 
11
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Все по-трудно става да се прилага социалдемократическия икономически модел на проф. Ал. Томов заради нелоялна конкуренция от други държави, където не са дорасли до идеите на проф. Ал. Томов.