Още 180 хил. лв. за МОЧА, търсят реставратори

Ще се направи обществена поръчка
6 мар 2024 15:24, Петър Бойчев
78
Още 180 хил. лв. за МОЧА, търсят реставратори
Снимка БГНЕС

Допълнителни 179 535 лв. за демонтаж, транспортиране до площадката за съхранение и опазване на бронзовите фигури и барелефи от мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия", отпусна днес правителството.

Демонтажът и преместването на фигурите на Паметника на Съветската армия ще струват 260 хил. лева. В тази сума не влиза реставрацията на скулптурите и за нея ще се направи отделна обществена поръчка, след като се направи ново обследване, обяви в края на миналата година областната управителка на София-област Вяра Тодева.

Две обществени поръчки за поставяне на скеле и ограда около паметника е пуснала в последната седмица областната управа. Те са на прогнозна стойност 80 хил. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тоя паметник просто трябва да се претопи и да се направят от него църковни камбани. Това е единственото хубаво нещо което може да се направи тази купчина бронз.
49
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До До Радослав 47 Веднага :) Единствената разлика е, че нацистите определят господството на принцип народност, което е малко трудно в руска държава, управлявана от грузинец :):):)
48
2
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До цоцалистопигмея: фашизма в чистата си форма няма расизъм, той е насочен към възстановяване на някогашното величие на държавата, народа работи за тази цел. При национал социализма основата е човека, там се търси самодостатъчност, държавата и народа да се справя само със собственото си производство, да не зависи от външен внос, работника да е сигурен и доволен, по социален е, после се появява и концепцията за врагът в народа, при нацизма са еврейте, при комунистите са капиталистите/фашистите.
47
2
 
1
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Петър 42 Пешо, а "Вся власть Советам" какво е :):):)
46
3
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До Петър: Хитлер вкарва идеята за народна кола, книжка в която събираш пари и след години получаваш кола, вкарва идеята за лагери за почивка за работниците във фабриките, прокарва закон за забрана за продажба на тютюневи изделия на деца и бременни жени, за круизи за работниците, звучат ли ти познато? Ау, значи нашите цоцалисти са били зли фашисти, щом са прилагали техни номера, ау ще се самолинчуваш ли или ще отидеш да помолиш другарите ти да те линчуват като зъл фашист?
45
4
 
2
 
! Отговори
До Радослав преди 2 месеца
Айде тогава вие по-умните, да обясните за разликата между нацисти и фашисти.
44
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
Ехо, аонсу-то, :) фашизъм е еднопартийната държава със силен лидер начело и военизирано правителство. Мусолини, Хитлер, Сталин. И бае ви тошката :) Царят няма нужда от партия, той си е цар.
43
2
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До Петър: тъй като другаря ти Сталин е знаел, че редовият цоцалист е с мозъчният капацитет на амеба е заповядал на национал социализма да се вика фашизъм, за да не се бърка редовият цоцалист, кои цоцалисти са "лошите" и кои "добрите". Та затова драго цоцалистопигмейче вас ви научиха, ще всичко е фашизъм, за да не се объркат крехките ви едноклетъчни мозъчета! Германия е била национал-социалистическа! Италия е била фашистка! 80 години не ви стигна мозъка да го научите!
42
3
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 26-тото, фашизъм в имало само в Испания, Италия и Аржентина. Ама това го няма в колхозника днес нали? За вас всеки които не харесва робовладелеца ви е фашист, всяко чуждо имущество е лично ваша собственост, всеки самоинициативен е зъл капиталист, всеки по умен от вас е "враг на народа", всяка кражба е в името на народа и всеки инакомислещ е предател, нали така драга цоцалистке?
41
4
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Петър 42 Питайте някой по-стар Ваш другар :) чичко Сталин беше първа дружка с Хитлер в началото. Колкото горивни и продоволствени доставки направиха за Германия гладните руснаци, ние не бихме могли, и да сме искали :) Те обучиха офицерския състав на немската армия, не ние :)
40
9
 
6
 
! Отговори
Петър преди 2 месеца
Ей ФАШИСТИТЕ казват ,че тук никога не е имало ФАШИЗЪМ въпреки,ме сме били с ХИТРЕР и ,за това сме от губещите страни през 2 световна война ФАШИСТИ.
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гътнаха паметника с устна заповед от ОбС.управител,сега че ги възстановяват ,ми да го реставрира тя
38
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До до :) 36 Това ли е биографията Ви :) Нямаше нужда, досетих се :):):)
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
никой не помнеше паметника докато не го споменаха. Сега пак ще се мрънка 1-2 дни.
36
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До До :) 34 Знаят си го те :) Много добре си знаят "Вся власть Советам" какво значи :):):)
35
3
 
1
 
! Отговори
до :) преди 2 месеца
...още един заченат през 90-те, в тоалетната на някоя чалга кръчма и отгледан от телевизора.
34
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че съда не се ли произнесе, че демонтажа на паметника е противозасонен. Следователно, сойто го е разрязал трябма да го възстанови на същото място и за своя сметка.
33
4
 
7
 
! Отговори
До :) преди 2 месеца
Лошото е, че няма да те разберат, а и не искат, все пак и те някой копейка трябва да изкарат. Явно свършиха безплатните перални от Украйна които внасяха и сега трябва да си ги купуват.
32
4
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 25: прав си, Мочаа е грешно, Тотема на съветските сатанисти и канибали е много по коректно! Или тотем на съветския поробител, звучи много правилно. Кулите на Мордор? Свърталищата на Путкалини и путкалинофашистите е най подходящо.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Митрофана каза, че ще плати реставрацията. После и наем за съхранение трябва да вземем.