Часът на Земята: Домакинства изключват символично осветлението

2024 г. се очакват още опасни климатични явления и рекордни горещини
Обновена: 23 мар 2024 21:14 | 23 мар 2024 20:55, Анисия Иванова
21
Часът на Земята: Домакинства изключват символично осветлението
Снимка: БГНЕС, архив

Днес отбелязваме Часа на Земята. Точно в 20:30 ч. милиони домакинства по света изключват символично осветлението у дома за час. Така показваме своя ангажимент към планетата. Данни от доклада на Световния фонд за природата WWF сочат, че унищожаваме природата с безпрецедентни темпове, а светът е на едва 6 години разстояние от прекрачването на фаталната граница от 1,5° затопляне, заложена в Парижкото споразумение, съобщи БНТ.

Замърсени води, изсечени гори, мръсни градове и все по-оредяващи зелени зони в тях. Картини, които като че ли все по-малко правят впечатление, но все по-бързо ни доближават до гибелни последствия за живота на Земята.

"Има едни много стряскащи статистики, че от почти 9 милиарда население, близо 2 милиарда от това население няма ежедневен достъп до чиста питейна вода, и този проблем ще се утежнява във времето. Това, което ние правим в ежедневието си, рефлектира върху околната среда. Пластмасовите бутилки, които изхвърляме се поглъщат от растения, животни, риби в океана и в крайна сметка те попадат на нашата трапеза и ние всичкото това го консумираме. Фасовете, които ние виждаме навсякъде хвърлени, те се разграждат за минимум 15 години, хартия, стъкло", отбеляза Наталия Димитрова-Попова, еколог в община Благоевград.

В деня, когато отбелязваме Часът на Земята, десетки жители на Благоевград, сред които състезатели от различни спортни клубове, избраха да слязат от автомобилите си, да оставят на страни телефоните и да почистят и облагородят заедно един от красивите паркове край града – Розариума.

Часът на Земята тази година съвпада със Световния ден на метеорологията, който тази година се отбелязва под надслов "На предна линия с действия за климата". Преди дни от Световната метеорологична организация и ООН посочиха, че всички глобални климатични рекорди са счупени през 2023 година, а 2024 година се очакват още опасни климатични явления и рекордни горещини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: часът на земята
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
ХюманСтупид преди 1 месец
До къде стига човешката глупост - ам че тя наистина безкрайна, както казва Айнщайн. Дали изключването на 5 ватова LED крушка ще реши проблема = 5w/h. За 1 км автомобил изяжда средно 600 - 900 в/ч енергия (5-8 литра бензин на 100км, 1литър = 12.200 kw/h енергия). Отиване на работа 8км прави 6000 w/h. Или 6000/5 = 1200. Демек 1 авт е равен 1200 загасени 5ват led-a
18
0
 
0
 
! Отговори
Човешко преди 1 месец
лицемерие. Ако наистина искаме да не замърсяваме Земята, трябва да се върнем в средните векове. Относно въглеродния отпечатък - едно от най-големите мошеничества. Глобалното затопляне е проблем, но няма връзка с парниковия ефект. Дължи се на натрупване на енергия следствие на термоядрен синтез до ядрото, горивото на който са йоните на H+ и He+ от слънчевия вятър. Както и на колебанията на магнитното поле позволяващо по-голяма част от частиците да стигат до там.
17
0
 
2
 
! Отговори
Екошизита в атака преди 1 месец
Да сте чували нещичко за космически цикли,зеленясали и33вратеняци?!?!? Въпросът е риторичен бай дъ уей,съмнявам се,че изобщо знаят за какво пищят по команда...
16
0
 
4
 
! Отговори
съпричастен преди 1 месец
Изключих си запалката!Сега маам на кибрит!
15
1
 
4
 
! Отговори
Изхождач преди 1 месец
В знак на съпричастност ще се изпърдя звучно на терасата.
14
5
 
0
 
! Отговори
Пенчо преди 1 месец
Както винаги.. *** е над нещата...
13
1
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Е па защо да стоя на тъмно. Да си изключат електричките и да не ги зареждат цяла нощ. Сигурно и Урсула Меркел и макрон стояха на тъмно един час. А забравих. То е само за раята.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е дресировка. Какво като изключите лампите... никой няма да спре електрическите централи.
11
0
 
15
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
Всъщност не изключват! Има само няколко силно изперкали във ФБ, които си правят селфи за едните лайкове... и после си светват! Тази инициатива е също толкова безсмислена колкото броенето на врабчета! Абсолютен опит за промивка на мозъци. Не работи!
10
0
 
15
 
! Отговори
Еееее преди 1 месец
Поза и демагогия
9
5
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
То в нас аз почти никога не светвам лампите, защото все има нещо което да осветява. Монитора на PC-то, лаптопа, телевизора, в кухнята имам една LED лампа, дето се зарежда с USB и изобщо нямам нужда от никакви лампи да ми светят :))))
8
3
 
11
 
! Отговори
Шломо Гугенхаймович преди 1 месец
Глyпави гои, затворете си електроцентралите, продайте си колите, яжте само веганска храна, соя и буболеки, ваксинирайте се с всички бустери, обяснете на родителите, колко горди трябва да са с гей и лезбийки деца, както и да не раждат повече деца, за да не дишат, че пречат на климата! Хахаха, ой вей гоим!
7
0
 
12
 
! Отговори
Зелен Сделкаджия преди 1 месец
Ще живеете в глад, студ и мизерия за да "спасявате" Земята и нас - шорошпиите!
6
0
 
18
 
! Отговори
?___??? преди 1 месец
Абе тея да не са се побъркали? Как ще си изключа осветлението, аз да не съм прилеп! Или, викате, да изгася ламБата и да запаля няколко свещи - ей те тва вече не може да не спаси земята, гарантирано!
5
4
 
17
 
! Отговори
Включих Всички преди 1 месец
ЕлектроУреди, дето имам - Искам на Ментално Болните Глобалисти в Брюксел - да им е гадно! разбира се, те плануват скоро в България да нямаме изобщо ток и това ще е 100% реалност, след като АЕЦ за 15 години - няма как да се построи, а тука имаме още най-много 5 години до тоталното спиране на Козлодуй, поради липса на Резервни Часто от Русия - разбира се, ще се пробват Експерименти със Заместители от Запада - но дано да не станеме и Чернобил, а не само без Ток, но и РадиоАктивни!
4
1
 
15
 
! Отговори
Палома преди 1 месец
ЛамБата ми е 9W, Климатикът, с който се топля 70-2100W. Голямо важно за долнопробни *** "инициативи" ала ментално ощетената (но експлоатирана до дупка от отвратните ѝ родители) клета Грета. Отвратно е! Така да използваш неадекватното си дете...
3
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо ви е тотално сбъркан подхода - Земята може да съществува във всякакъв вид с или без нас. Така че не е никакъв "час на Земята", а е по-скоро "час на глупавите хора които я населяват".
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е па аз не съм изключил тока.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДА НЕ ВИ Е ИЗПИЛА КО*КОШКА А*КЪЛА??!!!...