Желев: Първият етап на прехода е събарянето на комунизма

Най-труден е пътят към пазарна икономика, смята легендарният президент
24 ное 2009 21:02,
104
Желев: Първият етап на прехода е събарянето на комунизма
Снимка: БГНЕС

Преходът има три етапа. Това заяви Желю Желев (президент на България в периода 1990-1997 година) по време на откриването на фотоизложбата "1989-2009. Пътят на свободата".

Според Желев първият етап на прехода е събарянето на цялата тоталитарна комунистическа система и възобновяването на гражданските и политическите свободи.

Като ключова дума за този етап президентът определи свободата.

Следващият стадий на прехода е изграждането на новата демократична система.

Последният етап, който Желев определи и като най-труден, е преходът към пазарната икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
това го е казал на шампионата по банални лозунги?
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Желю,Гаден ***,скрий се!
82
0
 
0
 
! Отговори
KRUM преди 14 години
Зелка, скривай се бе фъстък, ти ни навлече тая етническа партия ДеПеСе, антиконституционна и терористична ***, начело с *** Доган, ако питат мене и ти си за затвора предател ниеден бегом марш обратно да се скриваш !!!
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тоя *** 20 години само за събаряне и разграбване мисли
80
0
 
0
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 14 години
OSCHTE SME NA PARVI ETAP......
79
0
 
0
 
! Отговори
ДЕД преди 14 години
Желев,Желев ако си доктор пак ще си останеш същия селянин.Виж какво пишат за тебе бил си "ЛЕГЕНДАРЕН".Абе тия хора луднаха бе.Ле,ле,ле.Бе ти дали не плащаш на журналисти да пишат така за тебе?
78
0
 
0
 
! Отговори
Ванката преди 14 години
Аз съм българче и силнамайка мене е родила;с хубости, блага обилнамойта родина е мила. Аз съм българче. Обичамнаште планини зелени,българин да се наричам -първа радост е за мене. Аз съм българче свободно,в край свободен аз живея,всичко българско и роднолюбя, тача и милея. Аз съм българче и раснав дни велики, в славно време,син съм на земя прекрасна,син съм на юнашко племе.
77
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Петрров, това е някой твой съселянин живеещ в София.
76
0
 
0
 
! Отговори
до 57 преди 14 години
Извинявай но мисля че разсъждаваш прекалено опростенчески - значи щом си от София, главата ти е празна, а ако си от провинцията си най-големият умник. Помисли малко и ще видиш че не е точно така. В 95% от случаите е обратното. Все пак ще се радвам ако ти си от останалите 5%. Лека нощ!
75
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Вярно е напълно, но вината е в простотията на управляващите. Не се намери човек с воля да децентрализира властта. На сегашния министър на финансите нещо проблясва, ама е недостатъчно и неправилно. Като спреш развитието на периферията, столицата засмуква всички тук . И куцо и сакато иска да се пробва. Селяните дошли тук са неуправляеми.
74
0
 
0
 
! Отговори
до 68 преди 14 години
Толкова е софиянец и приятелят ти слушащ чалга. Запомни добре - никой ИСТИНСКИ СОФИЯНЕЦ не слуша чалга. Не само че не слуша, но дори я ненавижда. Това е един от най-сигурните тестове да разбереш кой е ИСТИНСКИ СОФИЯНЕЦ и кой е софиянец-менте. Нищо лично.
73
0
 
0
 
! Отговори
до 60 преди 14 години
Споделям мнението ти. Получава се омагьосан кръговрат, който дискриминира софиянци, при това в София. Дошлите от провинцията мутри-бизнемени с парите си, регистрират фирми. Ще уточня само че те преди да дойдат в София, мразят софиянци, ей така, не за нещо конкретно, но просто защото те не са такива. И когато се стигне до назначаване на хора във фирмите-перални, те пак предпочитат някой техен селски, който ще си трае и ще е доволен, вместо някой софиянец, който знае правата си и ще ги отстоява.
72
0
 
0
 
! Отговори
I преди 14 години
Нищо кой знае какво не се е променило. Няма тоталитаризъм - това е така, но парите бяха разпределени между същите. Иначе според мен краят на Света ще е преди "да са опраим"....
71
0
 
0
 
! Отговори
Градски преди 14 години
Преходът бе продължение на перестройката или почвата бе подготвена още от тогава. Желю си вярва че е победил комунизма, а не обратното. Вълкът кожата си мени, но нрава не! БКП стана БСП... Мутренските 90 години приключиха, но не и т.нар. "преход", влаковете станаха по-бавни, повече от 1 милион изселници след 1989 и населението на България намалява и т.н. това ли е успех?
70
0
 
0
 
! Отговори
петров преди 14 години
Поговорката я знаем, ама, дали всички "софиянци" я знаят!Защото на пътя за мидената ферма в Дълбока /който е тесен и лош/ имаше само една кола от, може би 50, която беше паркирана на сянка на самият път. Всички я заобикаляха и споменаваха майките на гражданите от града от регистрационния номер - София! Е, на какво отгоре искате повече уважение и имате по-големи изисквания от другите!
69
0
 
0
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 14 години
...ето аз слушам пънк ...и всъщност никога не съм се определял като софиянец, албанец, марсианец или друго, но просто дискусията е типично българска и всеки споделя опит ето и аз споделих, моите наблюдения са че постоянно некви хора повтарят откъде са...много се кефя като се запознавам с някой и той да ме пита "ти откъде си" ...казвам ви пак нивото е ниско като цяло в БГ
68
0
 
0
 
! Отговори
Атанас преди 14 години
@67Говориш така, все едно такива софиянци няма. Ксенофобия знаеш ли какво е? :)
67
0
 
0
 
! Отговори
Атанас преди 14 години
@66Звучи като наистина добра фирма. А аз имам само един приятел софиянец и той слуша чалга...
66
0
 
0
 
! Отговори
:)) преди 14 години
...заради такива хора, които постоянно оцеляват и тва е основната им цел нашия град е на такова ниво тях не ги интересува заобикалящата среда, буклука през балкона, 20 годишната кола на газ, кремвиршите в хладилника и тва никво достойнство, готови на всичко за да са в София...жалко е, но е факт просто *** и *** е много по-лесно отколкото да бъдеш човек от 21 век...и все пак доста от вас са постигнали мечтата на родителите си - дошли са в София :)
65
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 14 години
...работя в доста добра фирма с високи възнаграждения, но провинциалистите въпреки заплатите, си купуват най-евтините дрехи и костюми, консумират само банички, кебапчета и носят ядене от вкъщи. Когато те видят, че се обличаш нормално и се храниш добре се опитват да се шегуват с теб и доста завиждат. Самите ет страдат от комплекс, че са от някъде аз изобщо не обръщам внимание на това, но те постоянно повтарят, че съм софианец...да не говорим, че тва да те наклеап пред шефове, да ти подлеят вода