Желев: Първият етап на прехода е събарянето на комунизма

Най-труден е пътят към пазарна икономика, смята легендарният президент
24 ное 2009 21:02,
104
Желев: Първият етап на прехода е събарянето на комунизма
Снимка: БГНЕС

Преходът има три етапа. Това заяви Желю Желев (президент на България в периода 1990-1997 година) по време на откриването на фотоизложбата "1989-2009. Пътят на свободата".

Според Желев първият етап на прехода е събарянето на цялата тоталитарна комунистическа система и възобновяването на гражданските и политическите свободи.

Като ключова дума за този етап президентът определи свободата.

Следващият стадий на прехода е изграждането на новата демократична система.

Последният етап, който Желев определи и като най-труден, е преходът към пазарната икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
keke25 преди 14 години
Дарта мрасна глиста кажи си ядеш ли ширани с Беню от Крумово Градище...на димократ ми са запраял царвена ***.
63
0
 
0
 
! Отговори
Атанас преди 14 години
@63Ако София нямаше нужда от преселници - нямаше и да ги получи. Не е като да раздават кюлчета злато на централна.
62
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 14 години
Има една поговорка, когато отиваш в Рим се дръж като римляните, за съжаление провинциалистите като дойдат в София се държат все едно са на вражеска територия, не пазят изобщо града, а само го експлоатират и разбира се довлякоха със себе си селските порядки, чалгата, мекането, простотията, наглостта, общо взето свалиха нивото на града.
61
0
 
0
 
! Отговори
Атанас преди 14 години
Ще ти кажа защо си противоречиш - как са успели хората от провинцията в бизнеса си, как си дърпат фирмите напред, ако софиянци наистина са по-добри?Всичко си е до човека - необразованите диваци, били те софиянци или не, работят "***" работа и допринасят за кафевия пейзаж като цяло. Докато има търсене, ще има и предлагане. Така работи света. За каквото и да е. Ти имаш избор - винаги можеш да се преместиш. Това се нарича свобода и е изконно право на всеки човек. Опитай да я отнемеш.
60
0
 
0
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 14 години
а и забравих да кажа, че Зелката е пълен мишок и заради такива като него 'дисиденти" комунисти сме на това положение 20 години по-късно...
59
0
 
0
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 14 години
Защото тези които ви взимат на работа пак са от провинцията приятелю, казвам приятелю тъй като нямам нищо против спрямо хората от провинцията и не ги деля. Факт е обаче, че за съжаление в София не дойдоха само образованите и амбициозни хора от другите градове и села, ами и доста голяма ***, която донесе със себе си селяния, простотия, чалгаджия и т.н.
58
0
 
0
 
! Отговори
друг преди 14 години
Първи етап, към социализма!Така даже Ф.Рузвелт е оправил САЩ, от голямата криза 1929.
57
0
 
0
 
! Отговори
Атанас преди 14 години
@54Такава е представата на софиянци за всички останали хора. Ясно. Всички в провинцията слушаме чалга, караме джипове и сме на стероиди. Да.Като са толкова добри софиянци, защо ни взимат нас на работа?! А аз и колегите ми не работим евтино, нито отговаряме на горното описание... Странно, нали :)Лесно е да категоризираш хората, да използваш това като оправдание за собствената си неспособност да поддържаш ниво.
56
0
 
0
 
! Отговори
от 43 до 45 преди 14 години
Не съм ти в заветната София, надявам се и да не бъда. просто изразих мнение, че проблемът на живота ви не могат да бъдат пришълците в града ви. По-скоро пробленът е в държавата, а вашите пранзи глави не го осъзнават. ;) Ти пък като си голям гражданин, що така се върза и набра на приказките ми много интересно? Това като си говорим за емоционалната реакция... ;)
55
0
 
0
 
! Отговори
петров преди 14 години
Миналата година оакахте форума с рев и сълзи, как така Варна е най-желания за живеене град, а не София. Тогава пожелах на столичани да им се връща.Е, сега си имате титла, а ревете срещу пришълците в София. Нямало жителство.Ами и аз искам софиянците да имат визи за летуване лятото, или за зимните курорти, ама в нормална държава НЕ СТАВА! Така че - пийте хаповете и в леглата. 'Щото съм се нагледал на софиянци СО ! Я, вземете се разберете колко са "истинските" софиянци, че аман от вас!
54
0
 
0
 
! Отговори
Антон преди 14 години
Аз също съм за връщане на софийското жителство. Бойко на една предизборна среща в "Лагера" обеща че ще го върне. Да видим дали ще устои на обещанието си, сега когато вече го избрахме.
53
0
 
0
 
! Отговори
до Атанас преди 14 години
Наско, един от най-големите митове е че софиянци са мързеливи, а селяните работни. Ако оприличаваш софиянци с бизнесмените бъркаш много. Истинските софиянци са обикновени хора. Повечето не са се издигнали (поне във вашите очи), защото вие гледате само материалният израз на нещата - силиконова ***, лъскав джип, скъп апартемент. Истинските софиянци приятелю, държат на други категори. Тези фалшиви стойности, както и чалгата ги насадихте именно вие селяните, с вашето самочувствие, но без покритие
52
0
 
0
 
! Отговори
до 51 преди 14 години
Ооо, невежество. Нещо много ти се бъркат нещата. Болшевиките, селяните и пролетариятат са различни неща, но ти няма как да го знаеш. Човек трябва да е попрочел и малко книжки за да знае тези неща, а в твоето село едва ли е имало "читалищи" за да се образоваш. Много ми е смешно, когато и *** започнат да раздават акъл по форумите.
51
0
 
0
 
! Отговори
Атанас преди 14 години
Как наивно си мислят софиянци, че едно жителство ще им реши всички проблеми...Когато за една нощ останат без работна ръка над 50% от софийските бизнеси, България ще спечели много.Плитки разсъждения на първични хора.Относно г-н Желев - мисля, че се провали в два мандата, но до момента е най-успешния ни президент.
50
0
 
0
 
! Отговори
Пъкленият план преди 14 години
прав си, именно отвратителната жаба от снимката съсипа София, но нали и самият той е селянин. Това е негласният заговор на селяните срещу София. Движен от злоба, завист и омраза.
49
0
 
0
 
! Отговори
Живко - до 43 преди 14 години
да, аз съм най-малкият човечец в София, дори на Вселената. И не задруго, а защото вие селяните - нагли, невъзпитани, комплексирани и арогатни, пробиващи със всички средства и на всяка цена ни съсипахте града. Толкова ли не можете да разберете, че това че си стъпил най-после в заветната София не те прави нищо повече и пак си оставаш същия селянин. За ваше разочарование ще отбележа, че има и хора, КОИТО СМЕ СЕ РОДИЛИ ТУК и обичаме родния си град, който беше едно приятно място преди НАШЕСТВИЕТО ВИ
48
0
 
0
 
! Отговори
До 45 преди 14 години
Ти си пълен комплексар. Кой знае как бабите и дядовците ти са дошли с мазния влак от Видин и са миришели на чесън, а ти си се пръкнал голям гражданин. Как така бе чадо? Има разлика между селянин и ***. Може да си роден в центъра на София, обаче ако си *** и ***, такъв ще си останеш. Да си роден на село няма нищо срамно, селото ни е запазило като българи през турското робство. Такива като теб са ставали наложници в харема на султана, в големия град Истанбул.
47
0
 
0
 
! Отговори
до Живко преди 14 години
и на моята работа всичко живо "миьеца". Вече се чудя аз ли съм отишъл в някое село или селото е дошло в София. С ужас констатирах че се е случило второто. Но родните извън София едва ли някога ще разберат унижнието, на което сме подложени.
46
0
 
0
 
! Отговори
петров преди 14 години
Желю, още не сме ги махнали комунистите от власта, бе, човек!Още не сме минали първия етап ли, да е.а мама им червена!
45
0
 
0
 
! Отговори
до 43 преди 14 години
пич, веднага си пролича че си селянин, емоционалната ти реакция го издава, именно в това е проблема - селянинът си остава такъв, колкото и да е учил, каквото и да е работил, над него винаги тегне проклятието РОДЕН НА СЕЛО, и драпащ със зъби и нокти да се докопа до София. Колкото и пари да имаш пич, каквото и да умееш, за нас софиянци винаги ще си си просто СЕЛЯНИН. Със здраве и не подскачай толкова.