Русия напира да бъде акционер в АЕЦ "Белене"

Изненадваща коледна среща Трайков - Шматко
28 дек 2009 07:57,
43
Русия напира да бъде акционер в АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото

Русия започва преговори с България за акционерно участие в АЕЦ "Белене", стана ясно след изненадваща среща между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руския му колега Сергей Шматко на 24 декември в Москва.

Тя се състоя по-малко от две седмици след заседанието на българско-руската икономическа комисия в София.

Освен това двете страни заедно ще изработват концепция за проекта, въпреки че Българският енергиен холдинг ще търси консултант за неговото структуриране.

"Министрите се договориха да продължат работата по АЕЦ "Белене" за постигане на целева акционерна структура без допълнителни финансови ангажименти на България", съобщи българското икономическо министерство след срещата в Москва.

Още по темата

Ние се договорихме до две-три седмици да бъде съставен конкретен план за действие по проекта и да се пристъпи към реализацията му", заяви руският енергиен министър Сергей Шматко, цитиран от пресслужбата на руското ведомството.

Идеята е българската държава да намали сегашния си 51-процентен дял в проекта, Русия да влезе като акционер с 10-15% и да бъде привлечен нов инвеститор или инвеститори.

Неотдавна Трайчо Трайков каза, че държавата може да си запази 20-30% дял.

След като през октомври германската компания RWE се оттегли като стратегически инвеститор, Кремъл обяви готовност да придобие изцяло собствеността в проекта за втора атомна централа в България, която ще се строи с руски реактори от руската "Атомстройекспорт".

 Тогава българската страна отхвърли подобна възможност и заяви, че София ще запази дял в проекта, както и че ще се търсят нови стратегически инвеститори. Беше заявено, че руски компании също могат да влязат като инвеститори, но само след открита и конкурентна процедура.

В средата на декември в София руската страна обяви, че е готова да финансира строителството на централата без държавни гаранции, но поиска такива от НЕК, държавната фирма - акционер в "Белене".

В последните месеци новото правителство представи проекта за втора атомна централа в България пред американски и френски компании. В интервю преди седмица икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че очаква и интерес от китайска страна към проекта, след като се обяви новия конкурс за инвеститори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Като ги гледам къде слагат минуси и плюсове стигам до извода ,че под тази статия се изказват пълни невежи и неинформирани ,нямащи никакво понятие от точни науки хора!
26
1
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
Ами като напират дайте им 100%. Да инвестират, да изграждат и т.н. няма лошо. А държавата заедно с ЕС да контролира какво се гради и какви изисквания покрива. А после да си продават тока на който искат. Ако е евтин ще купуваме и ние, ако ли пък не да си го консервират в буркани и да си го носят у СССР.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Остави собственото потребление. Имаме договори за износ на електроенергия. Toчно миналата година заради повишеното потребление на ел.енергия след спирането на газа (ок.40 000 GWh) сме изнесли навън едва 5000GWh, при нормално около 7000GWh. Консумацията нараства с около 1000 GWh всяка година...Не виждам как ще се оправим след спирането на АЕЦ-Козлодуй...
24
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Ако иска и 100 теца отвори ***,ама после искам ти с твоите бели дробчета да пречистиш всичката радиация и пушеци които бълват тецовете невеща проста!
23
0
 
0
 
! Отговори
петрол преди 14 години
Алтернативните енергийни източници, на атомната енергетика са едно от нещата, но не могат да задоволят всички нужди, защото има много висок раззход на потребление. Нали искаш, да не ти гасне бойлера, телевизора, компютъра. Атомната енергия е най-доброто, защото гарантира високо КПД, при ниски разходи. Има и други горива, а не само урана. Проблема е не в реакторите, а в безотпадъчна преработка на урановите съединения. Тук може да се поработи. Слънцето също е атомен реактор.
22
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 14 години
Това се казва аргумент.
21
0
 
0
 
! Отговори
mirena преди 14 години
до Пирона... Това е защото управляващите продавали и газ и бензин и трупали са лични капитали.. И затова имаше режим на ток и липса на газ и бензин...
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А бе хора бие луди ли сте. Сами казвате, че всичките ни съседи мислят за АЕЦ, в Щатите, Германия, Франция, Япония - АЕЦ-и. Ние все сме по-умни от света - не щем АЕЦ (и все сме прекарани)! Ще строим вентилатори, за да плащаме 930 лв/MW, вместо 20лв/MW при АЕЦ. Тамън да дразним еколозите, че нали прелетните птици се блъскали в перките или още по-добре ТЕЦ-ове за да бълват сажди към Стара Загора. Най-добре да кажем, че не искаме да имаме производство занапред (никога) и няма да ни трябва ток!
19
0
 
0
 
! Отговори
pirona преди 14 години
Ami kogato raboteha 6 te bloka na Kozlodui, vav Bg imashe regim na toka. Kogato kupuvahme evtin petrol ot SSSR, niamashe benzin vav Bg. Kogato imame gazoprovod prez Bg, niamahme gasza otoplenie. Pitam se kakva e polzata za naroda ot takiva energiini proekti. Az ne ia vigdam. Tazi polza e za vsichki drugi no ne i za horata koito giveat vav Bg.
18
0
 
0
 
! Отговори
Информиран преди 14 години
Алтернативен източник на ядрените централи ИМА! Това са термоядрените - ТОКАМАК. Идеологията е РУСКА. Много по-малки са и са абсолютно безопасни. В Китай вече постигнаха 100 млн Со за няколко милисекунди. Но откъде да знаете, някой да ви информира? В медиите трябва време и място за Маргини, Дембита, Митю Очите и др.Във Франция се строи опитен ТОКАМАК с участието на САЩ, ЕС, Русия, Япония и...същия този Китай. Дай Боже да успеят!
17
0
 
0
 
! Отговори
! преди 14 години
Кое потребление се увеличава?В момента имаме инсталирани мощности около 11 500 мегавата, миналата година когато спряха газа пиковата консумация беше малко над 6 000 мегавата, т.е. имаме двойно повече отколкото потребяваме. Можеш и сам да видиш товара на системата във всеки един момент http://***.tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg Не виждам как потреблението ще се увеличи над два пъти!
16
0
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 14 години
Влади, отиди да се прегледаш при чичо доктор, моля те! "Руснаци/те?/ като имат толкова излишни пари, да си направят свой АЕЦ, у тях си, а не ние да им ставаме ядрен полигон. Украйна има добри спомени от Чернобил." Какво излезе? Че лошите руснаци не си строят ядрени централи, строят на украинците, които са от добрите... В час ли си, детето ми?
15
1
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
до # 4 Анонимен & # 9 Балкаан:Защо пари могат да дойдат само от Русия, защо другите /RWE/ се спасяват ибягат от тоя проект, и защо Русия толкова се натиска да ни направи енергиенцентър на Балканите?Баалкан, дълбоко се заблуждаваш - руските централи са най-нерентабилни и най-несигурни - да си видял такава централа в Зап.Европа?......Освен всичко това се оказва, че е и най-скъпа... , но няма да ги огрее...Мястото на централа от такъв тип е зад полярния кръг...
14
0
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Az sam protiv izob6to da imame AEC.Za6to 4ove4estvoto nai-nakraq ne vavede alternativni izto4nici na energiq.Ima tolkova estestveni prirodni izto4nici i pri tova ekologi4ni-voda,vqtar,slance,spirt i kakvi li ne o6te.Stiga ve4e s toq neft,vagli6ta,uran i pro4ie,deto sasipvat prirodata i se vodqt voini za resursi!Men me interesuva v Bulgaria da nqma avariq,kakto v 4ernobil.Ne me interesuvat pari i pe4albi.Darjavata ni moje da si gi nabavi ot drugade-naprimer ot turizam,ako podobri kurortnite bazi.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Потреблението се увеличава. И "зелените мощности" са хубаво и екологично нещо, ама трябва да нацвъкаме половината територия на България с вятърни турбини, за да докараме енергия, колкото една АЕЦ..., освен това са скъпи. АЕЦ си е АЕЦ. Много по-малко замърсявания от ши*аните ТЕЦ-ове и много мегавати за жълти стотинки. А и бъдещето ще е в АЕЦ, вероятно термоядрени, след успешното приключване на ITER...
12
0
 
0
 
! Отговори
! преди 14 години
Баалкан , какви 900 - 1100 млр. на година те гонят, я погледни отчетите на АЕЦ Козлодуй да видиш за какви смешни печалби става въпрос.И ако се замислиш че вече никой не иска да купува ток, че съседните държави си строят или си построиха собствени мощности, че навлизат енергоспестяващи технологии, че навсякъде енергоемките производства се затварят, кой ще го купува този ток?
11
0
 
0
 
! Отговори
уау преди 14 години
Какви марици ще спираш пък ти, бе? Има договори за по 20 години експлоатация тука подписани и нов ТЕЦ ще тръгне сега към средата на 2010. Не бързай да им удряш кепенците тъй с лека ръка :-)
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Стане ли централата собственост на руснаците,тогава ще берем ядове!Предишните го знаеха много добре и затова се дърпаха,но не мога да разбера сегашните- толкова ли са глупави?!Или руското лоби в лицето на Златев е на път да пробие при Борисов???Та централата е част от системата за национална сигурност!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
Баалкан преди 14 години
Слез кризата нуждата от електроенергия ще започне плавно да се повишава и ние трябва да сме готови да произвеждаме за нас и за износ. Електроенергията произведена от руските реактори е най-евтина и България може да реализира огромни печлалби. Само последните два затворени реактора на Казлодуй носеха по 900 - 1100 млр. на година. Няма сила държава без силна енергетика.
8
0
 
0
 
! Отговори
e. преди 14 години
6tom Sergei 6matko e tam, NP.