Русия напира да бъде акционер в АЕЦ "Белене"

Изненадваща коледна среща Трайков - Шматко
28 дек 2009 07:57,
43
Русия напира да бъде акционер в АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото

Русия започва преговори с България за акционерно участие в АЕЦ "Белене", стана ясно след изненадваща среща между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руския му колега Сергей Шматко на 24 декември в Москва.

Тя се състоя по-малко от две седмици след заседанието на българско-руската икономическа комисия в София.

Освен това двете страни заедно ще изработват концепция за проекта, въпреки че Българският енергиен холдинг ще търси консултант за неговото структуриране.

"Министрите се договориха да продължат работата по АЕЦ "Белене" за постигане на целева акционерна структура без допълнителни финансови ангажименти на България", съобщи българското икономическо министерство след срещата в Москва.

Още по темата

Ние се договорихме до две-три седмици да бъде съставен конкретен план за действие по проекта и да се пристъпи към реализацията му", заяви руският енергиен министър Сергей Шматко, цитиран от пресслужбата на руското ведомството.

Идеята е българската държава да намали сегашния си 51-процентен дял в проекта, Русия да влезе като акционер с 10-15% и да бъде привлечен нов инвеститор или инвеститори.

Неотдавна Трайчо Трайков каза, че държавата може да си запази 20-30% дял.

След като през октомври германската компания RWE се оттегли като стратегически инвеститор, Кремъл обяви готовност да придобие изцяло собствеността в проекта за втора атомна централа в България, която ще се строи с руски реактори от руската "Атомстройекспорт".

 Тогава българската страна отхвърли подобна възможност и заяви, че София ще запази дял в проекта, както и че ще се търсят нови стратегически инвеститори. Беше заявено, че руски компании също могат да влязат като инвеститори, но само след открита и конкурентна процедура.

В средата на декември в София руската страна обяви, че е готова да финансира строителството на централата без държавни гаранции, но поиска такива от НЕК, държавната фирма - акционер в "Белене".

В последните месеци новото правителство представи проекта за втора атомна централа в България пред американски и френски компании. В интервю преди седмица икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че очаква и интерес от китайска страна към проекта, след като се обяви новия конкурс за инвеститори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Влади преди 14 години
Тези ще излязат най-големите дупедавци и за всичко ще клекнат на Русия. Ще станем бетер и от Беларус. Само чакайте. И за какъв клин ни е това Белене, при условие, че даже македонците замислят своя АЕЦ? На Папуа-Нова Гвинея ли ще продаваме ток? А като имаме "Козлодуй" и сума ти ТЕЦ-ове, токът за българина май е най-скъп на целия Балкански п-в! Руснаци като имат толкова излишни пари, да си направят свой АЕЦ, у тях си, а не ние да им ставаме ядрен полигон. Украйна има добри спомени от Чернобил.
6
0
 
0
 
! Отговори
ники преди 14 години
Ако подобрим енергийната си ефективност нямаме никаква нужда от АЕЦ.Освен това, ако има АЕЦ, то тя трябва да е с европейски, а не азиатси капитали.Единстевинят начин да се разчепи примката от Русия е да се диференсират доставчиците.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Стига с тия стари снимки! Нямате ли пари да командировате някой папарак да снима актуалното състояние на площадката. Тази снимка е от преди три години. Сега има дупка с размери 100Х100 и дълбока 9 метра. Ако ще ни показвате архивни снимки по-добре се скрийте.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Пари могат да дойдат само от Русия. Това го знаят всички, но не си го признават. Централата трябва да се построи и това трябва да е ясно и на последния ***. След спирането на 1,2,3,4 блок на Козлодуй, след предстоящето спиране на мариците - Белене е единственната алтернатива, ако не искаме цветомузика, студ и мизерия... Козлодуй се превръща в опитен център на САЩ, но това не го казват. Опасна игра играе някой?! Познайте кой...
3
0
 
0
 
! Отговори
kapitana преди 14 години
Орташката работа и кучетата не я ядат
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Подаръкът е за 3-4 поколения напред!!!
1
0
 
0
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
Знаех си аз,че Дядо Коледа е подготвил изненадващ подарък за......българите.