Русия: Даваме ви ?2 млрд. за строежа на АЕЦ "Белене"

Министър Трайков с уклончиво "за" строежа на централата
19 фев 2010 14:54,
129
Русия: Даваме ви ?2 млрд. за строежа на АЕЦ "Белене"
Площадката на "АЕЦ" Белене. Снимка: Булфото

Около 350-400 млн. евро за тази година и още 1-1,5 млрд. евро за следващата година могат да бъдат отпуснати от руска страна, за да продължат дейностите по строителството на АЕЦ "Белене". Това заяви пред журналисти генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

Той обаче не уточни откъде и под каква форма ще бъдат предоставени средствата.

Кириенко направи изказването си след съвместната си среща с министъра на икономиката Трайчо Трайков и руския министър на енергетиката Сергей Шматко.

"Готови сме да влагаме част от необходимите средства на временна основа, като разбираме, че в момента, в който българското правителство избере стратегическия инвеститор, той ще ни върне парите, които сме вложили до този момент", уточни Кириенко.

"Част от средствата сме готови да влагаме и като постоянна вноска до постигане на акционерен дял, който българското правителство реши за уместно да ни предостави", добави той.

"Обсъдихме финансово-юридическия инструментариум, който може да бъде използван за осъществяването на тези наши намерения. Договорихме се до края на март да решим тези технически въпроси и да бъдат взети необходимите решения, така че да започнем практическа дейност", посочи генералният директор на "Росатом". 

На свой ред министър Трайчо Трайков съобщи, че ще бъде създадена съвместна проектна компания.

"Ще трябва да се направи оценка на българския апорт – стойността на активите, които са на площадката АЕЦ "Белене", стойността на самата площадка, както и направените вече от българска страна разходи за материални и нематериални активи", отбеляза той.

"Когато се създаде дружество с този капитал в него, то ще може да ползва дългово финансиране и да увеличава капитала си на база акционерно участие", поясни Трайков.

На въпрос дали да очакваме през март строителството на новата централа да започне, Трайков отговори, че не може да започва строителство на централата без лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
1
 
! Отговори
е-е! преди 14 години
Бах маа му! Тва Белене голем тран у гащете, бре!
66
1
 
1
 
! Отговори
хмм преди 14 години
Е сега ги окрадохме руснците,или те нас.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Че откъде накъде очакваш да е безвъзмездно? Не влизаш в казиното и тва е.
64
2
 
2
 
! Отговори
Коментар назаем преди 14 години
до 71Подходът е взаимстван от практиката в някои наши казина:Дават ти "безвъзмездно" 100 лв., за да играеш от тяхно име. След като нагазиш надълбоко те питат имаш ли кола или апартрамент.
63
2
 
0
 
! Отговори
минувач преди 14 години
Зависи колко са високи лихвите...
62
1
 
0
 
! Отговори
до 68 преди 14 години
не съм атакаджия,синко,атакаджиите станаха фесове в последно временикога не съм ги харесвалобаче фактите са си факти
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не мога да повярвам, че има коментари, които гласят, че руснаците са особено лоши, че като дават заем, ще искат връщане и лихви. А вие как точно си ги представяте нещата - някой е длъжен да ни дава пари ей така ли? Ами нека всеки, който ми чете коментара, да отиде да даде на съседа си 20 000 примерно, даром. Извинявам се, но българите сме станали изключително нагли хора!
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До възторжените:Викайте си "***, ***!". Няма лошо. Помага за тонуса и либидото. :)Само да ви светна, че разрешително за Белене НЯМА!Но за нов блок на Козлодуй има.
59
1
 
0
 
! Отговори
до 67 преди 14 години
Малолетен или от ПУЦ си, нали :)
58
2
 
0
 
! Отговори
до 60 преди 14 години
Атакаджийче, ами ходи се плоди в Кърджалийско и копай руслото на Резовска тогава.Или се запиши войник.А не да чакаш АЕЦ чак на Дунава да те пази.
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
61,НЕЩО НЕ ТИ СЕ ВРЪЗВАТ РАБОТИТЕ.НЯМА НАЧИН СЕБЕСТОЙНОСТТА ДА ИЗЛИЗА ПОВЕЧЕ,ЗАЩОТО У НАС ВСИЧКО Е ПО-ЕВТИНО - И ТРУДА,И УРАНА,КОЙТО МЕЖДУ ДРУГОТО ГО ДОБИВАМЕ НИЕ В БЪЛГАРИЯ АКО НЕ ЗНАЕШ!
56
9
 
2
 
! Отговори
Q преди 14 години
С ДВЕТЕ РЪЦЕ СЕ КРЪСТЯ НЕЩАТА ДА НЕ СЕ ПОЛУЧАТ ИНАЧЕ СТАВАМЕ ОЩЕ ПО ЗАВИСИМИ ОТ *** РУСНАЦИ.НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ТЕХНАТА ИКОНОМИЦА СЕ КРЕПИ САМО НА ГОРИВА И ОРЪЖИЕ НИЩО ДРУГО.ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ БЯГАТ ОТ РУСИЯ САМО НИЕ ИМ ДАВАМЕ ДА НИ Е..Т МНОГО ЯКО.ПРОСТИ БЪЛГАРСКИ УПРАВНИЦИ СИТЕ ДА ИЗГНИЕТЕ
55
2
 
3
 
! Отговори
Да бе да преди 14 години
Давали ??? За връщане с лихвите нищо не казват !
54
4
 
4
 
! Отговори
ива преди 14 години
айде още 2милиарда върху нарада във вид на данъци.до кога бе б.б.
53
3
 
8
 
! Отговори
60 преди 14 години
пич,ама ти въобще не си в час с историятаТурция имат териториални претенции над Българияпрез последните 20 години са организирали 2 атентата,заграбиха устието на река Резово преди 10 години,претенциите над Родопите се увеличават,в Кърджали е станало 95% турска територия,дори знамето на Турция се вее в кметството.Турция има и претенции над Гърция - всяка година Гърция харчи по 20 милиарда евро за воени цели.освен това НАТО няма да се намеси,ако две страни членки на съюза воюват помежду си
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Този дето се интересува как да си закупи система Респром с УКВ обхват по Соц.стандарта, да прочете как става това в статията на Днес.бг. Щи дам 200 лева при лихва 5% на седмица ,ти я купуваш ,после ми плащаш разсрочено 10 години по 142 лв на седмица. Те това искат руснаците.Пускам ти гратисен период от 5 години- нема да плащаш, но лихвата ти върви!!!!!
51
4
 
1
 
! Отговори
до баба Хакерка преди 14 години
Хайде сега отиди и намери на какви цени се продава енергията навън.Да те предупредя, че е под себестойността на енергията от Белене.Защото си стара жена и да не вземеш да се гътнеш от уплах :)
50
1
 
7
 
! Отговори
42 до 50 преди 14 години
Да ти имам аргумента!Ядена централа наистина си е като ядрена бомба и всеки се пази да стои надалеч.Но не много. 50-тина километра стигат.За целта си имаме НАТО. А и никой не е ръгнал да ни обявява война.И съм ЗА ядрената енергетика. И съм ЗА руските реактори в изпълнението им със Сименс. Защото имат по-добро кпд. от западните технологии, а надеждността им е реално същата.Не ми обяснявай на мене, защото работя с Козлодуй повече от 20 години.Аз съм ПРОТИВ далаверите и мегаломанщината.
49
4
 
0
 
! Отговори
emigr преди 14 години
S MINUSI ,BEZ MINUSI ,TOVA E ISTINATA !!! STARA TEXNIKA ,ZA MNOOOOGO PARI !!!!!!!!
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Американците и европейците се видя колко ни помогнаха.Американците направиха планът Ранът и взеха всички наши специалисти,защото им трябваха,станахме като колония.Европейците пък се оляха с глоби,сякаш в другите страни няма корупция и крадене.Еб*вам ти ЕС, ако се наложи,нека да се обърнем към Русия,да не забравяме кой ни освободи навремето.