Русия: Даваме ви ?2 млрд. за строежа на АЕЦ "Белене"

Министър Трайков с уклончиво "за" строежа на централата
19 фев 2010 14:54,
129
Русия: Даваме ви ?2 млрд. за строежа на АЕЦ "Белене"
Площадката на "АЕЦ" Белене. Снимка: Булфото

Около 350-400 млн. евро за тази година и още 1-1,5 млрд. евро за следващата година могат да бъдат отпуснати от руска страна, за да продължат дейностите по строителството на АЕЦ "Белене". Това заяви пред журналисти генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

Той обаче не уточни откъде и под каква форма ще бъдат предоставени средствата.

Кириенко направи изказването си след съвместната си среща с министъра на икономиката Трайчо Трайков и руския министър на енергетиката Сергей Шматко.

"Готови сме да влагаме част от необходимите средства на временна основа, като разбираме, че в момента, в който българското правителство избере стратегическия инвеститор, той ще ни върне парите, които сме вложили до този момент", уточни Кириенко.

"Част от средствата сме готови да влагаме и като постоянна вноска до постигане на акционерен дял, който българското правителство реши за уместно да ни предостави", добави той.

"Обсъдихме финансово-юридическия инструментариум, който може да бъде използван за осъществяването на тези наши намерения. Договорихме се до края на март да решим тези технически въпроси и да бъдат взети необходимите решения, така че да започнем практическа дейност", посочи генералният директор на "Росатом". 

На свой ред министър Трайчо Трайков съобщи, че ще бъде създадена съвместна проектна компания.

"Ще трябва да се направи оценка на българския апорт – стойността на активите, които са на площадката АЕЦ "Белене", стойността на самата площадка, както и направените вече от българска страна разходи за материални и нематериални активи", отбеляза той.

"Когато се създаде дружество с този капитал в него, то ще може да ползва дългово финансиране и да увеличава капитала си на база акционерно участие", поясни Трайков.

На въпрос дали да очакваме през март строителството на новата централа да започне, Трайков отговори, че не може да започва строителство на централата без лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
5
 
! Отговори
баба Хакерка преди 14 години
Другата излишната енергия, ще продължим да продаваме на Гърция, Сърбия, Косово и Албания... (Може да има и други които купуват в момента, не съм сигурна). А парите от тока който продаваме хич не са ни излишни... Ако мислиш че само от донъци се пълни държавния бюджет, значи нищо не знаеш...
46
3
 
3
 
! Отговори
51 преди 14 години
пич,само ще ти кажа,че Франция не са кой знае колко силниимат 1000 вида вина и сирена,въпреки това не са по-хубави от нашитепонеже съм живял 4 години като студент там,ще ти кажа,че икономиката там се разпадна,безработицата е огромна,повечето французи в момента работят за 800 евро на месец.тези 2000 милиарда нещо много си ги умножил като цифра,те САЩ нямат толкова:)
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това което РУСИЯ предлага съм сигуренче ще стане! Видяхме помоща на САЩ и ЕС ДО КАДЕ НИ ДОКАРАХА. Срам ме е да се наричам незевисим българин. Чакам компетеинтен отговор .. ИМА ЛИ КРИЗИ В РУСИЯ И КИТАЙ ???
44
7
 
1
 
! Отговори
emigr преди 14 години
HAIDE STIGA S TOVA BELENE !!! TOVA SA PUSKI INTERESI ! DOKOGA ??????????
43
1
 
2
 
! Отговори
до Кочо преди 14 години
защото такива като тебе теглиха чертата на цялата държавапоне като не можеш да направиш нещо,не пречи на останалите,които могат
42
3
 
3
 
! Отговори
честно заработени преди 14 години
Два милиарда евро, с 4,75 процента за Цветелинка! Това са едни хубави 95 милиона евро, честно заработени! Ех, колко е доходоносно да си мин.председател!
41
2
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 14 години
БВП на Франция е около 2000 милиарда евро, БВП на България е около 30 милиарда евро (около 70 пъти по-малко). Като кихне Франция нас ще ни хване свински грип. Намерили сме на кого да подбиваме цените :)))
40
3
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 14 години
ти или си ***,или си хлапеядрената енергетика носи независимостзащо мислиш никой не иска да воюва с Иран ?американците много се ядосват,ама нищо не могат да направятосвен това България ще печели добри пари - можем да подбием цената на французите.и от трета страна претенциите на разни турчаляци да ни завземат отиват на кино
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да беше взел заем от руснаците, ама що тъй се дърпа пустият му Обама не ми стана ясно :)))
38
2
 
6
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Правителството на Барак Обама отпуска $ 8 милиарда долара за строежа на 2-та 1100 мегаватови нови реактора, така че не мисля че АЕЦ Белене е толкова скъпа колкото се мъчат да ни убеждават някои хора. Освен това американците осигуряват работа на 3000 души за строежа на реакторите и 850 постоянни работни места после в централата.
37
2
 
2
 
! Отговори
Пурко преди 14 години
Магазинер,интересувам се от музикалните системи "Респром",как мога да си закупя...????????????
36
7
 
4
 
! Отговори
Магазинер преди 14 години
Давам назаем пари с които да ми купите залежалата стока. Продавам ел. печки Елва ,перални Перла, Телевизори В.Търново и Музикални системи Респром! Промоция !
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
As of 2008 in the United States, there are 104 (69 pressurised water reactors and 35 boiling water reactors)mercial nuclear power plants licensed to operate, producing a total of 806.2 billion kilowatt-hours of electricity, which was 19.6% of the nation's total electric energy consumption in 2008. The United States is the world's largest supplier ofmercial nuclear power.On February 16, 2010, President Barack Obama announced loan guarantees for two new reactors at Georgia Power's Vogtle NPP. The reactors are "just the first of what we hope will be many new nuclear projects," said Carol Browner, director of the White House Office of Energy and Climate Change Policy.
34
3
 
2
 
! Отговори
до Иво преди 14 години
Стига глупости!Видяла жабата.....Китай са фабриката на света с население над милиард.България има смешна индустрия с огромен дял туризъм и население 7,5 млн.България има 11 000 МВт инсталирани мощности, а потребява 3 500 - 4 000 МВт. При бума при СерГея, когато и Кремиковци работеше, го докарвахме до 6 000 - 7 500 МВт потребление.Можеш ли да смяташ?За какво са ти още 2 000 МВт. ?Един блок в Козлодуй от 1 000 МВт, за който има разрешително, щеше да покрие излизащите с близко бъдеще.
33
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 14 години
ДАВАТ, ПОДАРЯВАТ ИЛИ ПОСЛЕ ЩЕ СИ ГИ ИСКАТ И С ЛИХВИТЕ И ЩЕ ГИ ПЛАЩАТ НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ?
32
4
 
4
 
! Отговори
tigar преди 14 години
АЕЦ Белене щеше да струва 4 милиарда ЛЕВА. Сега Бойко Борисов договаря строеж за 10 милиарда ЕВРО. Разликата я взема кой? - Бате Бой!!! Днес се разговаря с шефа на руската Росатом за заем от 2 млрд. евро, с които българската държава да плати на руската Атомстройекспорт да продължи изграждането на централата, която българското правителство бе замразило заради липса на финансиране. Путин си премества 2 милиарда от единия джоб в другия, това се води заем и България го връща с лихви. СС е джудже в кражбите в съпоставка с това, което гласи ББ на България.
31
2
 
1
 
! Отговори
Стана беля ... :( преди 14 години
Стана беля ... :(Между другото, първата инструкция на ЦРУ - София след 10 Ноември е била в тоя дух :"Тези които са се борили срещу комунистическия режим, необвързаните с ДС, и най-вече безпартийни и партийни членове, които преди 10 Ноември са изразявали критични и независими мнения, В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ да не се допускат до власта."СТИГА ЦЕНЗУРА БРЕ ЯВОРЕ,ДЪРВО ТАКОВА!СЛУШАШ ЛИ ОЩЕ НЕТО?ХОДИ ДА СИ ЛОВИШ НЕТ ПЕДОФИЛИТЕ КАТО ТЕ СЪРБИ ДИРНИКА!И СПРИ ДА ЦЕНЗУРИРАШ!!!ЦЕНЗУРИРАНЕТО НАКОНСТИТУЦИЯТА на Република България е престъпление което се наказва от закона!АКО ВАЖИ НЕ САМО ЗА ПРОСТОСМЪРТНИТЕ ОВЧИЦИ РАЗБИРА СЕ!качено отново през прокси сървар!!!Премахнат поради нарушение на правилата на сайта!!!ПРАВИЛАТА НА САЙТА СА ОСНОВЕН ЗАКОН В БГ И ПО ДОЛУ НАПИСАНОТО НЕ ВАЖИ!!!ЖАЛВАЙТЕ СЕ НА АРМЕНСКИЯ ПОП АКО ИСКАТЕ!!!КОНСТИТУЦИЯ на Република БългарияОбн., ДВ, бр. 56 от 13.07.1991 г., в сила от 13.07.1991г.Глава втораОСНОВИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕЧл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
30
1
 
4
 
! Отговори
Burgas преди 14 години
Браво.Пореден удар за БСП :DDD
29
2
 
2
 
! Отговори
Иво преди 14 години
He said of 56 nuclear reactors being built around the world, 21 are in China, six in South Korea, and five in India -- some of the key economies he most often mentions as trailblazing rivals to the United States.- В държавата с най-бързо развиващата се икономика - Китай се строят 21 ядрени реактора в момента, 6 в Южна Корея и 5 в Индия.
28
3
 
0
 
! Отговори
консерва преди 14 години
Да се сметне и това,че ние залагаме собствения си живот и това че осигуряваме достъп на Руския капитал до ЕС (това е равно на частот сумите които плащаме за да покрием ЕС изискванията).