Президентът върна новия закон за старите отпуски

Нарушават се основни трудови права
5 юли 2010 13:23,
205
Президентът върна новия закон за старите отпуски
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Те предвиждат натрупаните отпуски до 31 декември 2009 г. да бъдат изчистени до края на 2011 г. Въвежда се и изискване отпуските да се ползват година за година.

Според държавния глава приетия закон предизвиква обществен интерес, тъй като има особено важно значение за огромен брой български граждани.

С него се цели намаляване на неблагоприятните последици на икономическата криза, но се преуреждат и основни трудови права, смята Първанов. 

Държавният глава не е съгласен с разпоредбите на закона, които засягат трудовите права на гражданите, гарантирани от Конституцията на Република България. 

С посочените разпоредби се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск – неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение, твърди Първанов.

Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията на Република България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

При формиране на позицията си Първанов е отчел и изразените в публичното пространство становища, включително и официалното становище на КНСБ. 

Той споделя категоричната позиция на синдикалната организация, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за правоимащите.

Президентът смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса, категоричен е държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПРЕЗИДЕНТ НА РЪБЪ ДА СЕ СКРИЕ
190
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
избори избори
189
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОТПУСК НЕ СА ПОЛЗВАЛИ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ-ТЕ ЦЯЛ ДЕН СЕ ЧУДЯТ КЪДЕ ДА СЕ СВРЪТ НА СПОКОЙСТВИЕ!РАБОТНИЦИТЕ СИ ПОЛЗВАТ ОТПУСКИТЕ.СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ НАМИРАТ НАЧИН ДА ПОЧИВАТ И КОГАТО СА НА РАБОТА
188
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗАЩО 3 ИЛИ 4 ГОДИНИ НЕ СА ВЗЕМАНИ ОТПУСКИ ?ЗАЩОТО НА МОРЕ МОЖЕ И С БОЛНИЧЕН ЗА 5 ДНИ-В ПЕТЪК ПРИ ДЖИПИТО И ОТ ПОНЕДЕЛНИК ТИ ИЗВЕЖДАТ БОЛНИЧНИЯ,ОТИВАШ НА МАРЕ В СЪБОТА И СЕ ПРИБИРАШ ДРУГАТА НЕДЕЛЯ ,А ОТПУСКАТА СЕ ПАЗИ АКО ТЕ СЪКРАТЯТ ДА СИ ИМАШ ПАРИЧКИ ЗА ВЗЕМАНЕ.ДА НЕ СЕ УКАЖЕ ПРИ ПРОВЕРКА ЧЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВА И ОБЩИНИ СА БИЛИ БОЛНИЧНИ В ГЪРЦИЯ И ТЕРЦИЯ
187
0
 
10
 
! Отговори
Горски преди 13 години
Оо, Гоце, как е, гърмим ли по козите?
186
0
 
6
 
! Отговори
Първак преди 13 години
Като е толкова загрижен Първанов за трудовите права на хората, защо не сезира Конституционния съд и там реално ще успее да спре таза промяна, а преви нещо което знае че няма да мине, тъй като НС пак ще си го приамат закона в този си вид, но за това пък ще има широк обществен отзвук и той ще спечели дивиденти пред гласоподавателите.
185
0
 
1
 
! Отговори
asdf преди 13 години
Точно това не трябва да се случва. Ако се напише такова нещо, никога никой няма да може да си вземе отпуска, защото работодателя ще си каже: така и така плащам, поне да ходят на работа. То затова е и забранено по всякакви конвенции и заакони.
184
0
 
5
 
! Отговори
Фен на Истината преди 13 години
Не става въпрос за работещите във фирми, които не могат да ползват отпуската си, но за привилегированите в Парламента,и някои др. "топли местенца," където служителите и"законодателите", не пускат молба за отпуск, но и не ходят на работните си места, докато се пекат на плажа, защото няма кой да им потърси сметка, ползват луксозни командироввки, които са си почти 1-2 седмични почивки на знойни или,европейски градове,къдто си правят по един добър шопинг... Тогава си искат правото да им се плати..
183
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
192- незаменими няма. Това ,за което пишеш, е чиста експлоатация,защото твоя работадател ,за да те пусне, трябва да намери заместник за тази длъжност, а заместването се заплаща. Става така, че се плаща и на този, който е в отпуска и на този, който замества.Не е изгодно ...А някои специално не ползват полагащата му се почивка, тъй като чака после парични обещетения ...
182
3
 
6
 
! Отговори
До 191 преди 13 години
Ми как да я вземе? Ако си ценен кадър с 2-3 чужда езика, шефа изобщо не те пуска в отпуска. Ако си евтина работна ръка, като си поискаш отпуска, шефа те уволнява. Не знам тук на какви служби сте, че така леко ви дават отпуски? В частния бизнес нямаш време книга да прочетеш, камо ли отпуска да ползваш!!!
181
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми що не си я използвал бе, мухъл? Що си лишил себе си и семейството си от отпуск? Явно си имал някаква причина, не защото много си мислил за фирмата. Да си си я взел.
180
2
 
10
 
! Отговори
анти гоце преди 13 години
Настръхнал е! Готви се за донос!
179
7
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 13 години
Браво на Президента!!Защо ще ми "изгаря" старата отпуска!!!Нека шефа да ми я плати ако не я използвам до края на годината!Ще се бръкне! Все пак съм лишил себе си, а може би и семейството си от почивка в някои случаи и така съм донесъл пари на фирмата.Нека се преразгледа този проект. Несправедлив е към работника!!!
178
1
 
7
 
! Отговори
марко преди 13 години
Да се проверят лекарските кабинети ,където сестрите не си ползват отпуските, а им се пишат фалшиви отпуски.
177
1
 
17
 
! Отговори
rgm преди 13 години
Ако се напише в КТ че работодателя трябва в края на годината да плати неизползвания за годината отпуск на работника, тогава работодателя сам ще натири работника да си ползва отпуската. Ако не го направи, значи работника е бил наистина крайно необходим и тогава ще не ще, ще плати. Край на проблема. Би трябвало всички да са доволни.
176
3
 
5
 
! Отговори
arhar преди 13 години
' МВР готви нова акция Нова акция срещу мафията до седмица 'Гоце, в последно време се появиха слухове, че Ботев не бил убит от вражески куршум, а е бил предаден от свои ...Дали това е така ? - Не знам , но знам, че Ботев не е членувал в никакви Младежки Организации на Инвалидите !Знам и че Ботев не се е самоубил и никога не е имал намерение да го прави !Гоце, надявам се, че няма да кажеш някой ден, че Ботев се е самоубил, защото това ще бъде най - голямата глупост и лъжа, изтърсена от теб !? А и това ще повлияе много негативно върху авторитета ти / съсвсем друг е въпросът дали може да се говори за авторитет при теб / ! Освен това всичко казано от теб се следи от много хора у нас и по света !В заключение искам да кажа, че Ботев ще остане завинаги ЖИВ в сърцата на всички честни и почтени българи !
175
1
 
1
 
! Отговори
na bashtata diadoto преди 13 години
ia nai dobre po leko razsajdavai sinko 4e ti se e izpililo moza4eto ot demokrati4ni molitvi... obiasni na dedo si kak taka 6te mu vzemat otpuskite, samo za6toto taka reshili nekvi 4i4kovci. Az imam pravo da si polzvam otpuskte, nezavisimo koga, te sa moe sakralno pravo i takiva koito govoriat sre6to pravata mi zaslujavat kamak na shiata. Da hodiat na ribite da obiasniavat 4e kato im vzemat otpuskite e nai demokrati4noto neshto koeto moje da se slu4i - palna tapnia. Iskam da mi se trupat ili da m
174
12
 
7
 
! Отговори
ba6tata преди 13 години
Гоце и комунистическата му логика отново са прът в развитието. Искате капитализъм и добри заплати ама не искате пазарни правила, а си защитавате коминистическите неуредици? Е как да стане?!
173
6
 
3
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Мдаааа. От постовете се вижда , че бабите и дядовците имат интернет и пишат яко подкрепяйки "яловите" опити на президента да си мислим , че от него зависи нещо. Посочете ми една причина в България да има президент щом сте толкова отворени. Но конкретно за България.
172
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо президента не критикува синдикатите,че не се грижат за работниците да почиват през годината а сега и те дигат патардия и са готови да застанат първи на протестите. *** СА БИЛИ И ТАКИВА СИ ОСТАВАТ!!!!